Światowy Dzień Żywności
Ekologia.pl Wydarzenia Ważne daty Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności

Światowy Dzień Żywności, obchodzony co roku 16 października, stanowi okazję by po raz kolejny podkreślić trudną sytuację 923 milionów ludzi na świecie, cierpiących na głód i niedożywienie.

Święto zostało proklamowane w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Obchody Światowego Dnia Żywności przypadają w rocznicę utworzenia FAO w 1945 roku.

Głównymi założeniami Światowego Dnia Żywności jest zwrócenie uwagi na konieczność:
– poszerzania gospodarczej i technicznej współpracy między krajami rozwijającymi się;
– podejmowania decyzji i działań przez mieszkańców obszarów wiejskich, wpływających na ich warunki życia;
– podniesienia świadomości społecznej na temat problemu głodu na świecie;
– wspierania transferu technologii do krajów rozwijających się;
– wzmocnienia międzynarodowej i narodowej solidarności w walce ze zjawiskiem głodu, niedożywienia i ubóstwa oraz zwrócenie uwagę na osiągnięcia w dziedzinie żywności i rozwoju rolnictwa.

ekologia.pl

5/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments