Światowy Dzień Żywności
Światowy Dzień Żywności, obchodzony co roku 16 października, stanowi okazję by po raz kolejny podkreślić trudną sytuację 923 milionów ludzi na świecie, cierpiących na głód i niedożywienie.
Święto zostało proklamowane w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem, niedożywieniem i ubóstwem. Obchody Światowego Dnia Żywności przypadają w rocznicę utworzenia FAO w 1945 roku.
Głównymi założeniami Światowego Dnia Żywności jest zwrócenie uwagi na konieczność:
– poszerzania gospodarczej i technicznej współpracy między krajami rozwijającymi się;
– podejmowania decyzji i działań przez mieszkańców obszarów wiejskich, wpływających na ich warunki życia;
– podniesienia świadomości społecznej na temat problemu głodu na świecie;
– wspierania transferu technologii do krajów rozwijających się;
– wzmocnienia międzynarodowej i narodowej solidarności w walce ze zjawiskiem głodu, niedożywienia i ubóstwa oraz zwrócenie uwagę na osiągnięcia w dziedzinie żywności i rozwoju rolnictwa.