VII Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD − sukces w stylu EKO!
Blisko 300 wystawców z różnych regionów Polski i zagranicy oraz 12 tys. miłośników bioproduktów, ekożywności, produktów regionalnych i tradycyjnych – tak w skrócie można podsumować Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD 2014, które w dniach 3-5 października odbyły się w Łodzi.
Targi Żywności Ekologicznej i Regionalnej NATURA FOOD już za nami. Jest to wydarzenie, które od lat jednoczy branżę związaną z bioproduktami, ekożywnością oraz produktami regionalnymi i tradycyjnymi. Czy ostatnie Targi można uznać za sukces?
Zdecydowanie tak! Przez 3 dni przez Targi przewinęło się 300 wystawców z Polski i zagranicy: Litwy, Węgier, Włoch, Republiki Czeskiej, Niemiec oraz Japonii. Targi odwiedziło blisko 12 tys. miłośników bioproduktów, ekożywności, produktów regionalnych i tradycyjnych oraz produktów wytwarzanych z przyjaznych dla środowiska materiałów. Ponad 50 proc. odwiedzających stanowili przedstawiciele kadry menedżerskiej, rolnicy, producenci, przetwórcy, właściciele sklepów oraz dystrybutorzy żywności.
Targom towarzyszyło też szereg spotkań i konferencji branżowych przeznaczonych dla producentów artykułów ekologicznych oraz właścicieli i pracowników sklepów – Akademia Biokuriera oraz seminaria w ramach BIObiznes Forum. Po raz pierwszy odbyło Forum EKObranży, poświęcone zagadnieniom handlu i sprzedaży w biznesie ekożywności.
W programie Forum znalazły się panele: „Dokąd zmierza ekobranża”, „W jakim kierunku zmierza handel detaliczny i hurtowy w ekobranży”, a także „Rozwój i specyfika kanałów dystrybucji produktów ekologicznych i prozdrowotnych”. W zgodnej opinii ekobiznes choć ciągle jest jedną z najtrudniejszych profesji, to jednak dynamicznie się rozwija i ma coraz więcej zwolenników. Forum zostało zorganizowane przez MTŁ oraz Wydawnictwo Media Experts. Po raz trzeci odbywała się także konferencja na temat perspektyw rozwoju i promocji rolnictwa ekologicznego w UE, organizowana przez ekspertów z IFOAM EU.
Program targów obfitował w sympozja i prelekcje dotyczące branży naturalnej żywności i zdrowego stylu życia. Wśród atrakcji znajdowały się warsztaty i pokazy kulinarne, prowadzone przez wybitnych kucharzy i miłośników gotowania – Grzegorza Łapanowskiego oraz Grzegorza Cieleckiego. Na odwiedzających czekała też Strefa FOOD TRACK culinary show, w ramach której zorganizowany był konkurs dla bloggerów „Eko śniadanie = lepsze wkuwanie” na najsmaczniejszy i najzdrowszy szkolny zestaw śniadaniowy. Wyróżnienia w konkursie otrzymały: Joanna Konka prowadząca blog „Biedronka w Kuchni” oraz Agnieszka Kolińska autorka bloga „Coś Dobrego”.
Miłośnicy dobrej kuchni mogli wziąć udział w prezentacji dotyczącej bezglutenowej kuchni wegańskiej pt. „Gryczane bliny z hummusem, majonezem z kalafiora i wegańskim kawiorem”, prowadzonej przez znakomitych kreatorów smaku, Jole Slomę i Mirka Trymbulaka z Atelier Smaku.
Nie brakowało oczywiście dyskusji o ważnych aspektach życia w stylu eko. Stowarzyszenie STOP NOP zorganizowało prelekcję pn. „Zdrowy Styl Życia a Szczepienia”. Kolejnym tematem, który pojawił się na targach była żywność modyfikowana genetycznie. Poświęcone zostało jej seminarium Instytutu Spraw Obywatelskich INSPRO pt. „Wolne od GMO? Chcę wiedzieć”.
Podczas targów rozstrzygnięto również konkurs o Złoty Medal NATURA FOOD 2014. W bieżącej edycji do konkursu zgłoszono 37 produktów, prezentowanych podczas imprezy.
Konkurs rozstrzygnięto w 4 kategoriach: produkty ekologiczne certyfikowane (wyróżnienie otrzymała Eko Piekarnia za chleb Bio wiejski – Złotego Medalu nie przyznano); produkty naturalne (Złoty Medal otrzymała: Pracownia Cukiernicza Magdalena Kroczek za sorbet pietruszkowo jabłkowy); produkty tradycyjne (Złoty Medal otrzymali ex aequo: Bacówka Towary Tradycyjne za parówki cielęce oraz Mazurskie Miody za Okowitę Miodową) oraz w kategorii produkty zagraniczne (Złoty Medal otrzymała: Kreta24.pl za Biolea nerantzio oliwa BIO z gorzkimi Pomarańczami). Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najlepszy produkt tradycyjny otrzymała: Bacówka Towary Tradycyjne za parówki cielęce. Nagrody wręczył osobiście Marek Sawicki szef resortu rolnictwa.
Równolegle z NATURA FOOD odbywały się III Targi Ekologicznego Stylu Życia beECO, organizowane z myślą o producentach ekologicznych środków czystości do mycia, prania i sprzątania, kosmetyków naturalnych oraz ubrań dla dzieci z wysokiej jakości bawełny. Po rocznej przerwie na targach gościliśmy Reni Jusis. „Zakręcona” wielbicielka stylu eko, ceniona wokalistka i propagatorka macierzyństwa w zgodzie z naturą prowadziła warsztaty pn. „Ekologicznie = ekonomicznie, czyli 10 pomysłów na oszczędne i naturalne rozwiązania na co dzień”, poświęcone ekologicznym środkom czystości oraz limitowanej serii chust i nosidełek dla dzieci.
Targi NATURA FOOD & beECO były przyjazne dzieciom. Przez cały okres ich trwania rodzice mogli zostawić maluchy pod czujnym okiem opiekunów, którzy zgodnie z zasadą uczyć bawiąc, inspirowali maluchy do ekologicznych gier i zabaw. Charakter Strefie EKO-dziecka nadała kadra Przedszkola Ekologicznego EKOLUDEK.