Borowiec dęty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce maślakowate maślak Borowiec dęty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Borowiec dęty (Suillus cavipes)

Nazywana/y także: borowiczak dęty, borowik pustotrzonowy, maślak dęty
Borowiec dęty, fot. shutterstock
Spis treści

Wstęp

Borowiec dęty to grzyb z rodziny maślakowatych Suillaceae, tworzący mikoryzy wyłącznie z modrzewiami, w Polsce naturalnie rzadki, spotykany głównie w górach. Bliskie pokrewieństwo z właściwymi borowikami i maślakami nie ulega wątpliwości, jednak zwykle zalicza się go do odrębnego rodzaju.

Sezon

Owocniki borowca dętego (borowiczaka) obserwuje się w Polsce od lipca do października.

Występowanie

Borowiec dęty jest szeroko rozpowszechniony w Eurazji (cała Europa, Syberia, obie Koree, Japonia) i Ameryce Północnej, od strefy klimatu przyśródziemnomorskiego po borealny, wszędzie tam, gdzie rosną modrzewie.

Wygląd

Owocniki borowca dętego są dość nietypowe jak na członka rodziny maślakowatych, gdyż z pierścieniem i pustą w środku nóżką.

Rurki ciut zbiegające po trzonie, oliwkozielone. Pory podłużnie czworokątne, ku brzegom kapelusza wąsko oczkowe, koloru żółto lub oliwkowozielonego.

Kapelusz u młodych osobników filcowaty, potem okryty łuseczkami, o ostrym brzegu ze zwieszającymi się pozostałościami osłony. Kolory kapeluszy mogą u różnych owocników borowca dętego być bardzo różne, od jasnych, złocistych odcieni żółci poprzez czerwienie wpadające w brąz aż po ciemne brązy. Również kształt kapelusza zmienia się mocno w toku rozwoju owocnika – od wypukłego przez tępo stożkowaty po płaski i wklęsły.

Trzon jaśniejszy albo tej samej barwy co kapelusz, ku dołowi zgrubiały, pusty w środku już u młodych okazów, lekko spiczasty, z jasnym, białawym, włóknisto błoniastym pierścieniem.

Miąższ owocników elastyczny, miękki, przy czym prezentuje się inaczej w kapeluszu, a inaczej w trzonie. W kapeluszu borowiczak jest gąbczasty i żółtawy, w trzonie z kolei zwarty i jaśniejszy, niemal biały. Przełamany nie zmienia koloru. Smakuje łagodnie, młode owocniki są nieco kwaśne, starsze gorzkawe. Woń grzybowa, dość przyjemna. Kwas siarkowy przebarwia miąższ na pomarańczowo, ług potasowy na ciemny brąz, a siarczan miedzi na zielono. Borowce dęte zwykle są dość mocno robaczywe.

Wysyp zarodników ochrowy z oliwkowym lub oliwkobrązowym odcieniem. Spory wrzecionowate lub eliptyczne, o wymiarach 7-18 × 3-4 μm.

Właściwości

Borowiec dęty nie jest trujący, lecz jada się go rzadko z uwagi na mierny smak i ochronę gatunkową.

Zastosowanie

Brak zastosowanie borowca dętego. W Polsce nie powinno się zbierać tego grzyba z uwagi na ochronę prawną i rzadkość.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  2. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  3. Gumińska B., Wojewoda W. 1985.; "Grzyby i ich oznaczanie."; PWRiL, Warszawa.;
  4. Krieglsteiner G., Gminder A., Winterhoff W. (ed.) 2000.; "Die Großpilze Baden-Württembergs. Band 2: Ständerpilze: Leisten-, Keulen-, Korallen- und Stoppelpilze, Bauchpilze"; Röhrlings- und Täublingsartige. Ulmer Verlag, Stuttgart.;
  5. Laux H. 2010.; "Kosmos-Pilzführer für unterwegs."; Kosmos, Stuttgart.;
  6. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  7. Snowarski M. 2010.; "Grzyby. Seria: Spotkania z przyrodą."; Wyd. MULTICO Oficyna Wydawnicza, Warszawa.;
  8. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.8/5 - (20 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Ta strona bardzo pomogła mi w prezentacji do szkoły,ma dużo informacji o grzybach oraz zdjęcia.

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!