Maślak błotny (Suillus flavidus)

Wstęp
Sezon
Maślak błotny produkuje owocniki od sierpnia do października.
Występowanie
Wygląd
Maślak błotny – owocniki z pomarańczowo-żółtym, śluzowatym w dotyku kapeluszem oraz szarawymi porami.
Pory szarawo złociste, szerokie, do 2mm długie, początkowo okrągłe, potem kanciaste.
Rurki szeroko kanciaste, 3-8 mm długie, przyrośnięte, znacznie krótsze od kapelusza, z trudem oddzielające się od kapelusza, w rozmaitych odcieniach żółci i oliwkowej zieleni. W młodych owocnikach jasnożółte, w starszych ochrowe.
Kapelusz o średnicy 2,5-7 cm, u młodszych owocników stożkowy, u dojrzalszych poduszkowaty, niekiedy z tępym guzkiem, niezbyt maślisty jak na maślaka, kleisty i tłusty w dni deszczowe, w wielorakich odcieniach żółci lub oliwkowej zieleni wpadającej w beż. Skórka łatwa do oddzielenia od kapelusza.
Trzon maślaka błotnego jest pełny, sztywny, cylindryczny bądź maczugokształtny, zwykle lekko wygięty. U góry nóżki pierścień. Nad pierścieniem trzon m. błotnego jest okryty siateczką i cytrynowy, pod pierścieniem staje się brązowożółty i gładszy.
Miąższ złocisty, siniejący po uszkodzeniu, soczysty w kapeluszu, a włóknisty i sztywniejszy w trzonie. W reakcji z ługiem potasowym staje się bordowo brązowy; z zasadą amonową lilowo brązowy; a z kwasem siarkowym najpierw zielenieje, potem brązowieje. Smak i zapach trudno wyczuwalne. Woń pośrednia między grzybową a owocową. Smak słabo kwaśny ale miły.
Wysyp zarodników ochrowo oliwkowy. Spory żółtawe, gładkie, wrzecionowate, z wgłębieniem suprahilarnym z boku, mierzą 7-10 x 3-4 µm.
Właściwości
Zastosowanie
Zastosowania brak z uwagi na ochronę prawną oraz wielką rzadkość maślaka błotnego.