Borowik korzeniasty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki borowikowce borowikowate borowik Borowik korzeniasty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Borowik korzeniasty (Boletus radicans)

Borowik korzeniasty
Spis treści

Wstęp

Borowik korzeniasty to grzyb niejadalny, charakteryzujący się bardzo gorzkim smakiem.

Występowanie

Borowik korzeniasty rośnie na ziemi, najchętniej na glebach wapiennych. Występuje w lasach mieszanych i liściastych. Najczęściej znaleźć można tego grzyba pod bukami i dębami, a także pod leszczyną i lipami.

Sezon

Borowik korzeniasty rośnie w okresie od lipca do października.

Wygląd

Kapelusz borowika korzeniastego osiąga średnicę od 8 do 30 cm. U młodych okazów jest półkolisty, później staje się spłaszczony. Ma jasną, białosiwą barwę, która zmienia się wraz z wiekiem na płowożółtobrązowawą. Na powierzchni suchy, zamszowaty, często skórka jest popękana w porze suchej.

Rurki borowika korzeniastego są długie na 15-30 mm.  U młodych okazów są jasnożółte, później zmieniają się w cytrynowożółte i finalnie w oliwkowożółte. Wykrojone głęboko przy trzonie. Po uszkodzeniu zmieniają barwę na błękitną.

Trzon osiąga długość od 4 do 13 cm i grubość od 3 do 18 cm. Na środku jest zgrubiały, natomiast u dołu zwężony, ze spiczastym zakończeniem. U góry zabarwiony na żółto, u dołu bledszy, barwy brązowawej. Pokryty delikatną siateczką, która jest widoczna jedynie w górnej części. Po uszkodzeniu sinieje.

Miąższ ma jędrną konsystencję i bladożółty odcień w kapeluszu, w trzonie jest ochrowożółty. Po uszkodzeniu zmienia barwę na siniejącą i po chwili blednie. Ma gorzki smak i nieprzyjemny zapach, który jest kwaskowy.

Zarodniki są gładkie i mają elipsoidalno-wrzecionowaty kształt. Wysyp zarodników oliwkowobrązowy.

Właściwości

Borowik korzeniasty jest niejadalny ze względu na gorzki smak i odpychający zapach.

Zastosowanie

Borowik korzeniasty nie posiada zastosowania kulinarnego.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (6 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments