Borowik korzeniasty (Boletus radicans)

Wstęp
Borowik korzeniasty to grzyb niejadalny, charakteryzujący się bardzo gorzkim smakiem.
Występowanie
Borowik korzeniasty rośnie na ziemi, najchętniej na glebach wapiennych. Występuje w lasach mieszanych i liściastych. Najczęściej znaleźć można tego grzyba pod bukami i dębami, a także pod leszczyną i lipami.
Sezon
Borowik korzeniasty rośnie w okresie od lipca do października.
Wygląd
Kapelusz borowika korzeniastego osiąga średnicę od 8 do 30 cm. U młodych okazów jest półkolisty, później staje się spłaszczony. Ma jasną, białosiwą barwę, która zmienia się wraz z wiekiem na płowożółtobrązowawą. Na powierzchni suchy, zamszowaty, często skórka jest popękana w porze suchej.
Rurki borowika korzeniastego są długie na 15-30 mm. U młodych okazów są jasnożółte, później zmieniają się w cytrynowożółte i finalnie w oliwkowożółte. Wykrojone głęboko przy trzonie. Po uszkodzeniu zmieniają barwę na błękitną.
Trzon osiąga długość od 4 do 13 cm i grubość od 3 do 18 cm. Na środku jest zgrubiały, natomiast u dołu zwężony, ze spiczastym zakończeniem. U góry zabarwiony na żółto, u dołu bledszy, barwy brązowawej. Pokryty delikatną siateczką, która jest widoczna jedynie w górnej części. Po uszkodzeniu sinieje.
Miąższ ma jędrną konsystencję i bladożółty odcień w kapeluszu, w trzonie jest ochrowożółty. Po uszkodzeniu zmienia barwę na siniejącą i po chwili blednie. Ma gorzki smak i nieprzyjemny zapach, który jest kwaskowy.
Zarodniki są gładkie i mają elipsoidalno-wrzecionowaty kształt. Wysyp zarodników oliwkowobrązowy.
Właściwości
Borowik korzeniasty jest niejadalny ze względu na gorzki smak i odpychający zapach.
Zastosowanie
Borowik korzeniasty nie posiada zastosowania kulinarnego.