Gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca Fr.)
![By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/800px-Russula-ochroleuca-ockertaubling.jpg)
Wstęp
Sezon
Gołąbek brudnożółty rośnie w sezonie letnim i jesiennym.
Występowanie
Wygląd
Blaszki na początku są barwy białej, później stają się kremowe, czasem mają ochrowe plamy, a tym samym ochrowy odcień. Po uszkodzeniu brązowieją. U młodych okazów mają średnią gęstość, wraz z wiekiem stają się rzadsze.
Trzon osiąga wysokość od 3,5 do 7 cm oraz grubość od 1 do 2,5 cm. Na początku jest twardy i pełny, później staje się gąbczasty i charakteryzuje się elastycznością. Kształt cylindryczny, na dole przypomina kształtem maczugę. Na powierzchni jest gładki. Ma barwę białą, jednak u starszych okazów zabarwienie zmienia się na szare.
Miąższ ma barwę białą. Przy trzonie ma miękką konsystencję i szarzeje. Zapach niewyraźny, lekko kwaskowo-owocowy. Smak może być ostry lub łagodny.
Zarodniki prawie kuliste, posiadające duże kolce, siatkowane. Wysyp zarodników biały do jasnokremowego.