Gołąbek brudnożółty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek brudnożółty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek brudnożółty (Russula ochroleuca Fr.)

By H. Krisp (Own work) [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Gołąbek brudnożółty jest grzybem jadalnym, który w zależności od okazu może mieć wiele różnorodnych smaków.

Sezon

Gołąbek brudnożółty rośnie w sezonie letnim i jesiennym.

Występowanie

Gołąbek brudnożółty występuje w lasach iglastych, głównie świerkowych oraz w lasach mieszanych. Najczęściej rośnie pod świerkami. W wilgotniejszych drzewostanach w niskich położeniach górskich jest bardzo popularny. Znacznie rzadziej spotkać go można pod bukami i sosnami.

Wygląd

Kapelusz gołąbka brudnożółtego osiąga średnicę od 4 do 11 cm. Ma barwę żółtą, żółtawoochrową, cytrynową lub zielonożółtą. U młodych okazów ma kształt półkolisty, później jego powierzchnia staje się płaska i pofalowana. Skórkę można oderwać z dużej powierzchni, niemalże do środka kapelusza. Pogoda ma wpływ na skórkę – w czasie suszy jest silnie błyszcząca, natomiast w czasie wilgoci staje się lepka.

Blaszki na początku są barwy białej, później stają się kremowe, czasem mają ochrowe plamy, a tym samym ochrowy odcień. Po uszkodzeniu brązowieją. U młodych okazów mają średnią gęstość, wraz z wiekiem stają się rzadsze.

Trzon osiąga wysokość od 3,5 do 7 cm oraz grubość od 1 do 2,5 cm. Na początku jest twardy i pełny, później staje się gąbczasty i charakteryzuje się elastycznością. Kształt cylindryczny, na dole przypomina kształtem maczugę. Na powierzchni jest gładki. Ma barwę białą, jednak u starszych okazów zabarwienie zmienia się na szare.

Miąższ ma barwę białą. Przy trzonie ma miękką konsystencję i szarzeje. Zapach niewyraźny, lekko kwaskowo-owocowy. Smak może być ostry lub łagodny.

Zarodniki prawie kuliste, posiadające duże kolce, siatkowane. Wysyp zarodników biały do jasnokremowego.

Właściwości

Cechą charakterystyczną gołąbka brudnożółtego jest zmienność smaków w zależności od okazów. Trafiają się grzyby o bardzo ostrym, piekącym smaku, jak również o smaku łagodnym.

Zastosowanie

Gołąbek brudnożółty nie jest grzybem popularnie wykorzystywanym ze względu na różnorodność smaków. Czasami stosuje się go jako dodatek do innych grzybów, które mają mdły smak, celem nadania potrawom wyraźniejszego smaku
Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
4.9/5 - (20 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!