Gołąbek brudny (Russula illota Romagn.)

Wstęp
Gołąbek brudny jest grzybem niejadalnym.
Sezon
Gołąbek brudny rośnie od lipca do października
Występowanie
Wygląd
Blaszki nie są gęste, w niektórych miejscach są rozwidlone, przy brzegu kapelusza są ostre. Na początku są białawe, u starszych okazów stają się brudnobrązowe lub brązowofioletowe. Ostrza blaszek charakteryzują się brązowymi punkcikami.
Trzon osiąga wysokość od 4 do 10 cm i grubość od 2 do 3,7 cm. Kształt cylindryczny, może również być zwężony na dole. Na początku ma barwę białą i jest pokryty malutkimi punkcikami, które są widoczne przez lupę, później staje się żółtobrązowy lub brudnobrązowy.
Miąższ charakteryzuje się dość dużą elastycznością. Ma barwę białą lub jasnocytrynową. Zapach jest nieprzyjemny, przypomina gorzkie migdały. Grzyb ten posiada smak ostry.
Zarodniki brodawkowato-kolczaste. Wysyp zarodników jasnokremowy, po wyschnięciu zmieniają barwę na ciemniejszą.
Właściwości
Gołąbek brudny nie posiada żadnych właściwości.