Gołąbek ciemnopurpurowy (Russula atropurpurea)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Wygląd
Owocniki gołąbka ciemnopurpurowego mięsiste, masywne, 4-10 cm średnicy, w suche dni lśniące i tępe, w dni mgliste bądź deszczowe śliskie i matowe.
Kapelusz z gładką, dającą się ściągnąć do połowy kapelusza skórką oraz falistym skrajem, najpierw półokrągły, u starszych owocników wgłębiony i płasko-łukowaty. Odznacza się ogromną żywością i wielością kolorów. Jak sama nazwa wskazuje najczęstsze są rozmaite odcienie ciemnej purpury, karmazynu czy krwistego różu. Nie brak jednak owocników jasnoróżowych, brudno fiołkowych, oliwkowo brązowych czy bordowoczarnych.
Trzon pełny, początkowo zwarty i jędrny, później gąbczasty, co raz słabszy. Mierzy zwykle 1,5-3 cm na 2-8 cm.
Miąższ jędrny, twardawy, niemal wszędzie biały, tylko tuż pod skórką ciemnopurpurowy, często niemal fioletowy. Anilina barwi miąższ na czerwono, potem na czarno; fenol na brązowy róż; alf-naftol na fiołkowo szaro; ług potasowy na ochrowo; siarczan żelaza na szaro-czerwono. W młodych owocnikach lekko szczypiący w smaku.
Właściwości
W przeszłości gołąbek ciemnopurpurowy był klasyfikowany jako warunkowo grzyb jadalny. Za jadalne uważano owocniki dojrzałe, po wielokrotnym odlewaniu gotującej się wody.
Zastosowanie
Brak. Gołąbek ciemnopurpurowy jest przykry w smaku, zwłaszcza za młodu, a źle przygotowany zgoła niejadalny. Trwają prace nad białkami wiążącymi cynki, umożliwiającymi g. ciemnopurpurowemu na akumulowanie ogromnych stężeń tego metalu.