Gołąbek lepki - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek lepki
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek lepki (Russula viscida)

Gołąbek lepki
Spis treści

Wstęp

Gołąbek lepki to grzyb niejadalny, ale nie trujący.

Występowanie

Gołąbek lepki rośnie w Europie Zachodniej głównie w lasach iglastych, jodłowych i świerkowych. Najczęściej w lasach górskich w grupach.

Sezon

Gołąbek lepki rośnie od maja do czerwca.

Wygląd

Kapelusz gołąbka lepkiego osiąga od 8 do 12 cm średnicy. Na początku jest wypukły, później staje się płaski. Ma barwę winnoczerwoną, rudawą z różowym brzegiem, do niebieskoczerwonej. W środku najczęściej rudawy lub ochrowy, czasami żółtozielony lub szarofioletowy. Skórka błyszcząca, na początku jest lepka, a po wyschnięciu staje się matowa i łatwo można ją oddzielić od brzegu. Brzeg podwinięty, występują na nim nieregularne płaty, krótko karbowany.
Blaszki gołąbka lepkiego dosyć gęste, posiadające nieliczne blaszeczki, rozwidlone i łamliwe. Białawe, posiadające zielonkawy odcień.
Trzon jędrny, twardy. Wraz z wiekiem staje się żyłkowany, skórzastożółty u podstawy i watowaty. Ma barwę delikatnie różowawą.
Miąższ gołąbka lepkiego jest twardy i gruby. Ma barwę białą, która później zmienia się w niektórych miejscach na żółtą, z odcieniem zieleni. Zapach raczej słaby. Smak łagodny, natomiast w kapeluszu starszych okazów jest piekący.
Zarodniki gołąbka lepkiego szeroko elipsoidalne. Wysyp zarodników żółty.

Właściwości

Gołąbek lepki nie posiada żadnych właściwości.

Zastosowanie

Gołąbek lepki nie ma żadnego zastosowania ze względy na piekący smak.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (17 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments