Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Gołąbek lepki (Russula viscida)

Spis treści
Wstęp
Gołąbek lepki to grzyb niejadalny, ale nie trujący.
Występowanie
Gołąbek lepki rośnie w Europie Zachodniej głównie w lasach iglastych, jodłowych i świerkowych. Najczęściej w lasach górskich w grupach.
Sezon
Wygląd
Kapelusz gołąbka lepkiego osiąga od 8 do 12 cm średnicy. Na początku jest wypukły, później staje się płaski. Ma barwę winnoczerwoną, rudawą z różowym brzegiem, do niebieskoczerwonej. W środku najczęściej rudawy lub ochrowy, czasami żółtozielony lub szarofioletowy. Skórka błyszcząca, na początku jest lepka, a po wyschnięciu staje się matowa i łatwo można ją oddzielić od brzegu. Brzeg podwinięty, występują na nim nieregularne płaty, krótko karbowany.
Blaszki gołąbka lepkiego dosyć gęste, posiadające nieliczne blaszeczki, rozwidlone i łamliwe. Białawe, posiadające zielonkawy odcień.
Trzon jędrny, twardy. Wraz z wiekiem staje się żyłkowany, skórzastożółty u podstawy i watowaty. Ma barwę delikatnie różowawą.
Miąższ gołąbka lepkiego jest twardy i gruby. Ma barwę białą, która później zmienia się w niektórych miejscach na żółtą, z odcieniem zieleni. Zapach raczej słaby. Smak łagodny, natomiast w kapeluszu starszych okazów jest piekący.
Zarodniki gołąbka lepkiego szeroko elipsoidalne. Wysyp zarodników żółty.
Właściwości
Gołąbek lepki nie posiada żadnych właściwości.
Zastosowanie
Gołąbek lepki nie ma żadnego zastosowania ze względy na piekący smak.
Subscribe
0 komentarzy