Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Gołąbek żółknący (Russula luteotacta)

Spis treści
Wstęp
Gołąbek żółknący to rzadki grzyb niejadalny o piekącym smaku.
Występowanie
Gołąbek żółknący rośnie w grądach, czyli w wielogatunkowych lasach liściastych. Ponadto spotkać go można pod dębami, lipami.
Sezon
Gołąbek żółknący rośnie od lipca do połowy października
Wygląd
Kapelusz gołąbka żółknącego osiąga od 3 do 9 cm średnicy. Kształt wypukły do rozpostartego. Przy brzegu troszkę podgięty, falisty, karbowany. Ma barwę różową, krwistą. Barwa jednak ulega odbarwieniu na skutek deszczu, wówczas grzyb w niektórych miejscach jest kremowy, a czasami nawet biały. Skórka jest zrośnięta z miąższem i matowa.
Trzon gołąbka żółknącego osiąga wysokość od 2 do 7 cm i szerokość od 0,6 do 1,6 cm. U podstawy jest zwężony. Na powierzchni gładki. Ma białą barwę, która czasami może mieć nabiegłości różu. Po uszkodzeniu zmienia barwę na chromowożółtą. Ma jędrną konsystencję, która wraz z wiekiem staje się nieco watowata.
Blaszki mają różną długość, są zaokrąglone przy brzegu. Zbiegające. Barwy białej, z odcieniem szarości, po paru godzinach trochę żółknące. Po dotknięciu zmieniają zabarwienie na ochrowe.
Miąższ jest twardawy. Ma barwę białą, jednak po skórką jest różowawy. Po uszkodzeniu zmienia barwę tak samo jak trzon – na chromowożółtą. Ma owocowy zapach i o ostry smak.
Zarodniki brodawkowate, jajowate. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Gołąbek żółknący nie posiada żadnych właściwości.
Zastosowanie
Gołąbek żółknący jest grzybem niejadalnym ze względu na swój palący smak.
Subscribe
0 komentarzy