Gołąbek żółknący (Russula luteotacta) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate gołąbek Gołąbek żółknący
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Gołąbek żółknący (Russula luteotacta)

Gołąbek żółknący
Spis treści

Wstęp

Gołąbek żółknący to rzadki grzyb niejadalny o piekącym smaku.
Występowanie

Gołąbek żółknący rośnie w grądach, czyli w wielogatunkowych lasach liściastych. Ponadto spotkać go można pod dębami, lipami.
Sezon
Gołąbek żółknący rośnie od lipca do połowy października
Wygląd
Kapelusz gołąbka żółknącego osiąga od 3 do 9 cm średnicy. Kształt wypukły do rozpostartego. Przy brzegu troszkę podgięty, falisty, karbowany. Ma barwę różową, krwistą. Barwa jednak ulega odbarwieniu na skutek deszczu, wówczas grzyb w niektórych miejscach jest kremowy, a czasami nawet biały. Skórka jest zrośnięta z miąższem i matowa.
Trzon gołąbka żółknącego osiąga wysokość od 2 do 7 cm i szerokość od 0,6 do 1,6 cm. U podstawy jest zwężony. Na powierzchni gładki. Ma białą barwę, która czasami może mieć nabiegłości różu. Po uszkodzeniu zmienia barwę na chromowożółtą. Ma jędrną konsystencję, która wraz z wiekiem staje się nieco watowata.
Blaszki mają różną długość, są zaokrąglone przy brzegu. Zbiegające. Barwy białej, z odcieniem szarości, po paru godzinach trochę żółknące. Po dotknięciu zmieniają zabarwienie na ochrowe.
Miąższ jest twardawy. Ma barwę białą, jednak po skórką jest różowawy. Po uszkodzeniu zmienia barwę tak samo jak trzon – na chromowożółtą. Ma owocowy zapach i o ostry smak.
Zarodniki brodawkowate, jajowate. Wysyp zarodników biały.
Właściwości

Gołąbek żółknący  nie posiada żadnych właściwości.

Zastosowanie

Gołąbek żółknący jest grzybem niejadalnym ze względu na swój palący smak.
Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (19 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments