Goździeńczyk grzebieniasty (Clavulina coralloides)

Wstęp
Goździeńczyk grzebieniasty jest pospolitym grzybem jadalnym, jednak nie jest zbierany, często ze względu na małe rozmiary i twardy miąższ. W niektórych atlasach podaje się, że jest grzybem niejadalnym.
Sezon
Rośnie w sezonie od lipca do października.
Występowanie
Występuje w Europie oraz w Ameryce Północnej w formie pojedynczej lub w skupiskach. Grzyb ten rośnie w lasach liściastych i iglastych. Czasami wyrasta na rozkładającym się drewnie.
Wygląd
Owocnik goździeńczyka grzebieniastego osiąga wysokość od 4 do 10 cm. Młode owocniki mają barwę białą, później stają się kremowe, w końcu zszarzałe, czasami przybierają również fioletowy odcień. Owocnik jest rozgałęziony jak poroże lub nierozgałęziony. Gałązki na końcu są zaokrąglone lub drobnoząbkowane. Sucha pogoda sprawia, że często ciemnieją.
Miąższ goździeńczyka grzebieniastego jest delikatny i elastyczny. Ma barwę białawą lub żółtawą. Jest praktycznie bezzapachowy. Posiada delikatny, łagodny smak.
Zarodniki mają kształt od elipsoidalnego do prawie okrągłego, są gładkie z dużymi kroplami. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Nie posiada żadnych właściwości, a ze względu na swoje cechy – twardy miąższ i niewielkie rozmiary, nie jest grzybem chętnie zbieranym przez grzybiarzy.
Zastosowanie
Ze względu na twardy miąższ i gorzki smak, grzyb nie ma żadnej wartości kulinarnej. Niektóre atlasy podają nawet, że jest grzybem niejadalnym, głównie dlatego, że jest rzadko zbierany.