Gwiazdosz frędzelkowany (Geastrum fimbriatum)
![Gwiazdosz frędzelkowany. By User:Georg_Slickers [GFDL, CC-BY-SA-3.0 or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/geastrum-fimbriatum-566.jpg)
Wstęp
Gwiazdosz frędzelkowany jest grzybem niejadalnym. Był gatunkiem zagrożonym, jednak od roku 2014 nie znajduje się już na liście gatunków chronionych. Nie jest gatunkiem pospolitym.
Sezon
Rośnie w sezonie od maja do listopada. Występuje w formie pojedynczej lub w grupach.
Występowanie
Gwiazdosz frędzelkowaty występuje w lasach iglastych, liściastych i mieszanych.
Wygląd
Owocniki gwiazdosza frędzelkowanego mają kulisty lub spłaszczony kształt. U dojrzałych owocników pęknięciu ulega zewnętrzna warstwa, która dzieli się na trójkątne ramiona odchylające się w dół. Ramiona przypominają gwiazdę lub kielich. Warstwa zewnętrzna na początku jest mięsista, później twarda i gładka. Ma barwę białoochrową, później beżową, jasnobrązową a czasami brązową. Rozwinięty owocnik osiąga średnicę od 10 do 80 mm. Wnętrze owocnika ma barwę białoochrową, później beżową, jasnoorzechową, brązowoszarą. Osiąga średnicę od 4 do 25 mm. Warstwa na szczycie posiada płaski, frędzelkowaty otwór – perystom, który jest ujściem dla zarodników.
Zarodniki mają kulisty kształt i są delikatnie brodawkowate. Wysyp koloru jasnobrązowego.
Właściwości
Gwiazdosz frędzelkowaty jest grzybem niejadalnym.
Zastosowanie
Nie ma zastosowania w kuchni, ponieważ wnętrze grzyb jest ciągliwe i szybko rozpada się na pylistą masę.