Koralówka czerwonowierzchołkowa (Ramaria botrytis)
![Koralówka czerwonowierzchołkowa. By 2010-09-17_Ramaria_botrytis.jpg: Jason Hollingerderivative work: Ak ccm [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/782px-2010-09-17-Ramaria-botrytis-crop.jpg)
Wstęp
Koralówka czerwonowierzchołkowa to jadalny grzyb o charakterystycznym wyglądzie.
Występowanie
Koralówka czerwonowierzchołkowa nie jest zbyt popularna w Polsce, ponieważ jej występowanie jest dosyć rzadkie, najczęściej spotkać ją można na pogórzu. Owocniki rosną w lasach mieszanych i liściastych, głównie pod bukami
Sezon
Koralówka czerwonowierzchołkowa rośnie od lipca do października.
Wygląd
Owocnik osiąga wysokość od 6 do 15 cm i szerokość od 2 do 20 cm. W zarysie nieregularnie kulisty. Na pierwszy rzut oka przypomina kalafior lub koralowce. Rozgałęzienia cienkie i proste, podłużnie karbowane, końce rozgałęzień krótkie z 2-4 ząbkowatymi zakończeniami, które są ostre. Powierzchnia gałązek ma barwę białawą, kremową lub ochrową, natomiast na końcach barwa jest winnoczerwona, różowoczerwona, fioletowa, z wiekiem brązowiejąca.
Trzon jest krótki i gruby, rozgałęzia się na odnóża. Ma barwę białawą.
Miąższ jest kruchy i bardzo wodnisty. Ma barwę żółtawą lub białawą. W smaku łagodny, zapach słabo wyczuwalny, przyjemny.
Zarodniki elipsoidalne, ukośnie prążkowane, czasem są siateczkowane z 1-3 kroplami.
Właściwości
Najsmaczniejsze są młode okazy.
Zastosowanie
Koralówka czerwonowierzchołkowa ma zastosowanie kulinarne, jednak ze względu na dużą kruchość i bardzo rzadkie występowanie nie wykorzystuje się go nazbyt często.