Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Korkoząb czerniawy (Phellodon niger)
Nazywana/y także: kolczak czerniawy, kolczakówka czerniawa, sarniak czerniawy

Spis treści
Wstęp
Korkoząb czerniawy to ginący i rzadki w Europie członek rodziny kolcownicowatych Bankeraceae. Z racji swojego twardego, niejadalnego miąższu jest grzybem niejadalnym.
Sezon
Korkoząb czerniawy wytwarza owocniki w tym samym czasie co jego krewni: od późnego lata do późnej jesieni.
Występowanie
Korkoząb czerniawy notowany był na całej półkuli północnej i na niektórych wyspach. W większości krajów Europy co raz rzadszy lub zupełnie wymarły. W Polsce wciąż pospolitszy od korkoząb pozrastanego, ale też narażony na zanik.
Wygląd
Pojedyncze owocniki korkozęba czerniawego wyglądają niemal identycznie jak u pozostałych korkozębów: kilka sąsiednich owocników zrasta się kapeluszami w jeden ogromny, o średnicy do 0,2 m, zachowując jednak osobne nóżki (trzony).
Kapelusz korkozęba czerniawego (sarniaka czerniawego) ma kolor czarny z błękitnym lub zielonym odcieniem.
Obłócznia o mocno sterczących, ciasno upakowanych, czarniawych kolcach, długich do 2mm.
Trzon 1-5 mm szeroki, 1-2 cm długi, walcowaty bądź cylindryczny w przekroju, pokryty filcem, barwy czarnej o różnych odcieniach.
Miąższ owocników strefowany, twardy.
Brak danych w dostępnym piśmiennictwie nt. barwy wysypywanych zarodników.
Nie jest trudno pomylić korkozęba czarniawego z kieliszkowatym. Korkoząb czarniawy jest jednak wyraźniej ciemniejszy.
Właściwości
Tak samo jak jego kuzyni w Europie, korkoząb czerniawy traktowany jest jako grzyb niejadalny z racji twardego, a zarazem gorzkiego miąższu. W Chinach grzyb ten jednak bywa spożywany.
Zastosowanie
Zastosowanie korkozęba czerniawego jest nieznane. W Chinach trwają badania nad jego składem chemicznym i ewentualnymi zastosowaniami.
Subscribe
0 komentarzy