Mrówki lepiej chronią uprawy niż pestycydy?
Wykorzystanie naturalnej siły owadów może, przy odpowiednim zarządzaniu, mieć wyższą skuteczność niż uciekanie się do szkodliwych chemikaliów – czytamy na łamach The Guardian.
Mrówki mogą, skuteczniej niż pestycydy, pomagać rolnikom w produkcji żywności. Skuteczniej zabijają szkodniki, zmniejszają uszkodzenia roślin i zwiększają plony. Z czego to wynika?
Mrówki są drapieżnikami i polują na szkodniki, które niszczą owoce, nasiona i liście. Badanie wykazało, że większa różnorodność mrówek zapewnia ogólnie lepszą ochronę przed szerszym zakresem szkodników.
Analiza objęła 17 upraw, w tym cytrusy, mango, jabłka i soję, w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Australia, Wielka Brytania i Brazylia.
„Ogólnie rzecz biorąc, przy odpowiednim zarządzaniu mrówki mogą być użytecznym środkiem kontroli szkodników i z czasem zwiększać plony. Niektóre gatunki mrówek mają podobną lub wyższą skuteczność niż pestycydy, przy niższych kosztach ” – napisali naukowcy w artykule opublikowanym w Proceedings of Royal Society B.
Pozostaje pytanie, które mrówki są najlepsze w ochronie upraw? Brazylijski zespół przyjrzał się 26 gatunkom, w większości mrówkom drzewnym, które gniazdują na roślinach lub ziemi, ale często wspinają się po roślinach. Odkryli, że mrówki najlepiej radzą sobie w zróżnicowanych systemach rolniczych, takich jak agroleśnictwo (gdzie drzewa i rośliny uprawne rosną obok siebie) oraz w uprawach w cieniu, ponieważ jest dla nich więcej miejsc do gniazdowania i zasobów żywności.
„Nasze badanie zachęca rolników do stosowania bardziej zrównoważonych praktyk, takich jak kontrola biologiczna zapewniana przez mrówki i praktyki upraw zacienionych jako sposób na naturalną promocję mrówek w systemach rolniczych” – powiedział główny autor badania dr Diego Anjos z Federalnego Uniwersytetu Uberlândia.
Nie jest jeszcze jasne jaką rolę mogą odgrywać mrówki w rolnictwie. Szkodniki, takie jak wełnowce, mszyce i mączliki, które wytwarzają słodką wodę zwaną spadzią, są na ogół częstsze, gdy w pobliżu są mrówki. Dzieje się tak dlatego, że mrówki żywią się spadzią, a więc zasadniczo „hodują” mszyce, chroniąc je w zamian przed drapieżnikami.
Naukowcy twierdzą, że przyjazne naturze praktyki zarządzania, takie jak zapewnienie alternatywnego źródła cukrów (na ziemi, w pobliżu pnia drzewa lub na jego gałęziach), mogą przerwać ten związek. Mrówki są rozproszone i mogą nadal zmniejszać liczbę innych szkodników, takich jak gąsienice i chrząszcze, które nie wytwarzają spadzi.
Istnieje co najmniej 14 000 znanych gatunków mrówek, a wiele nie zostało jeszcze odkrytych. Plantatorzy cytrusów w Chinach od wieków wykorzystywali mrówki w rolnictwie. Owady były również wykorzystywane do zwalczania szkodników leśnych w Kanadzie, szkodników kakaowych w Ghanie i szkodników upraw w Nigerii.
- Phoebe Weston; "Ants can be better than pesticides for growing healthy crops, study finds"; theguardian.com; 2022-08-17;




