Mrówki lepiej chronią uprawy niż pestycydy? | ekologia.pl
Ekologia.pl Wiadomości Ciekawostki przyrodnicze Mrówki lepiej chronią uprawy niż pestycydy?

Mrówki lepiej chronią uprawy niż pestycydy?

Wykorzystanie naturalnej siły owadów może, przy odpowiednim zarządzaniu, mieć wyższą skuteczność niż uciekanie się do szkodliwych chemikaliów – czytamy na łamach The Guardian.

Fot. Andrey Pavlov/Shutterstock

Fot. Andrey Pavlov/Shutterstock

Mrówki mogą, skuteczniej niż pestycydy, pomagać rolnikom w produkcji żywności. Skuteczniej zabijają szkodniki, zmniejszają uszkodzenia roślin i zwiększają plony. Z czego to wynika?

Mrówki są drapieżnikami i polują na szkodniki, które niszczą owoce, nasiona i liście. Badanie wykazało, że większa różnorodność mrówek zapewnia ogólnie lepszą ochronę przed szerszym zakresem szkodników.

Analiza objęła 17 upraw, w tym cytrusy, mango, jabłka i soję, w takich krajach jak Stany Zjednoczone, Australia, Wielka Brytania i Brazylia.

„Ogólnie rzecz biorąc, przy odpowiednim zarządzaniu mrówki mogą być użytecznym środkiem kontroli szkodników i z czasem zwiększać plony. Niektóre gatunki mrówek mają podobną lub wyższą skuteczność niż pestycydy, przy niższych kosztach ” – napisali naukowcy w artykule opublikowanym w Proceedings of Royal Society B.

Pozostaje pytanie, które mrówki są najlepsze w ochronie upraw? Brazylijski zespół przyjrzał się 26 gatunkom, w większości mrówkom drzewnym, które gniazdują na roślinach lub ziemi, ale często wspinają się po roślinach. Odkryli, że mrówki najlepiej radzą sobie w zróżnicowanych systemach rolniczych, takich jak agroleśnictwo (gdzie drzewa i rośliny uprawne rosną obok siebie) oraz w uprawach w cieniu, ponieważ jest dla nich więcej miejsc do gniazdowania i zasobów żywności.

„Nasze badanie zachęca rolników do stosowania bardziej zrównoważonych praktyk, takich jak kontrola biologiczna zapewniana przez mrówki i praktyki upraw zacienionych jako sposób na naturalną promocję mrówek w systemach rolniczych” – powiedział główny autor badania dr Diego Anjos z Federalnego Uniwersytetu Uberlândia.

Nie jest jeszcze jasne jaką rolę mogą odgrywać mrówki w rolnictwie. Szkodniki, takie jak wełnowce, mszyce i mączliki, które wytwarzają słodką wodę zwaną spadzią, są na ogół częstsze, gdy w pobliżu są mrówki. Dzieje się tak dlatego, że mrówki żywią się spadzią, a więc zasadniczo „hodują” mszyce, chroniąc je w zamian przed drapieżnikami.

Naukowcy twierdzą, że przyjazne naturze praktyki zarządzania, takie jak zapewnienie alternatywnego źródła cukrów (na ziemi, w pobliżu pnia drzewa lub na jego gałęziach), mogą przerwać ten związek. Mrówki są rozproszone i mogą nadal zmniejszać liczbę innych szkodników, takich jak gąsienice i chrząszcze, które nie wytwarzają spadzi.

Istnieje co najmniej 14 000 znanych gatunków mrówek, a wiele nie zostało jeszcze odkrytych. Plantatorzy cytrusów w Chinach od wieków wykorzystywali mrówki w rolnictwie. Owady były również wykorzystywane do zwalczania szkodników leśnych w Kanadzie, szkodników kakaowych w Ghanie i szkodników upraw w Nigerii.

 

Bibliografia
  1. Phoebe Weston; "Ants can be better than pesticides for growing healthy crops, study finds"; theguardian.com; 2022-08-17;
5/5 - (11 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments