Lejkowniczek pełnotrzonowy (Pseudocraterellus undulatus)

Wstęp
Lejkowniczek pełnotrzonowy jest drobnym, grzybem jadalnym mikoryzowym z rodziny pieprznikowatych Cantharellaceae, często mylonym z pieprznikami: trąbkowy Cantharellus tubaeiformis oraz szarym C. cinereus. W smaku przypomina kurki.
Sezon
Lejkowniczek pełnotrzonowy zawiązuje owocniki od czerwca do października.
Występowanie
Lejkowniczek pełnotrzonowy znany jest głównie z Europy. Podawano go też z Syberii i USA. Preferuje wilgotne oraz świeże lasy liściaste. Mikoryzy formuje z bukiem i dębem.
Wygląd
Owocniki lejkowniczka pełnotrzonowego podobne do wielu innych „kurek” (pieprzników, lejkowców i lejkowniczków) tzn. o lejkowatym, szarobrązowym kapeluszu oraz pozbawionym listewek hymenoforze. Owocniki wyrastają grupami, często zrastając się ze sobą.
Hymenofor w formie żyłek lub zmarszczek, pozbawiony jednak wyraźnych listewek, dość jasny, zwykle popielaty bądź szaro-beżowy, zbiegający ku trzonowi.
Kapelusz w kształcie lejka lub pucharku, w różnych odcieniach brązu (opisywanych jako sepia lub glina), o kędzierzwym brzegu.
Trzon pełny w środku, spłaszczony w przekroju, podłużnie wklęsły, cienki u podstawy, a gruby przy kapeluszu, pofałdowany. Osiąga 3-6 cm wysokości, a 3-8 mm szerokości. Nóżka tego lejkowniczka barwą przypomina kapelusz choć zwykle jest jaśniejsza.
Miąższ dość blady w kolorze, szarobury, chrząstkowaty i dość twardy w dotyku, o miłym smaku i ledwie wyczuwalnej woni.
Wysyp zarodników biały. Spory są owalne, gładkie, niekiedy z oleistą kroplą (guttulą) wewnątrz. Mierzą 8-10 × 5-7 μm.
Od pokrewnych i podobnych pieprzników lejkowniczek bezsprzążkowy różni się brakiem sprzążek (listew bądź blaszek) na hymenoforze. Co więcej pieprznik szary odznacza się pustym trzonem, a p. trąbkowy żółtym hymenoforem.
Właściwości
Lejkowniczek pełnotrzonowy to smaczny grzyb jadalny, ale zasługuje na ochronę z uwagi na swą rzadkość w Polsce i całej Europie.
Zastosowanie
Zastosowanie lejkowniczka pełnotrzonowego jest takie same u reszty jadalnych pieprznikowatych, ale z racji rzadkości zasługuje na ochronę.