Mleczaj lśniący (Lactarius albocarneus)

Wstęp
Sezon
Występowanie
Mleczaj lśniący to gatunek znany głównie z zachodu Europy. Na północy sięga do Danii, na południu do północnych Włoch. W Niemczech znany wyłącznie z kilku stanowisk w Bawarii i Badenii.
Wygląd
Owocniki mleczaja lśniącego są małe bądź średnie. Kapelusze tego grzyba osiągają najczęściej 30-70 mm średnicy, zawiązując się na trzonie wysokim na 50-60 mm, o grubości na 10-12 mm. Mleczko można niekiedy dostrzec na całym owocniku.
Kapelusz na młodych owocnikach płasko rozpostarty, na starszych coraz bardziej pucharkowaty, o nieregularnie pofałdowanych brzegach, niemal zawsze oblepiony grubą warstwą śluzu. Wybarwiony jest jednolicie, bez częstych u innych gatunków plamek lub koncentrycznych stref. Przybiera wielorakie odcienie cielistych, bladych szarości i brązów przechodzących w delikatne fiolety, porównywanych do maści izabelowatej (bułanej, palomino) u koni.
Blaszki cienkie, rzadko upakowane, niekiedy rozwidlające się, na młodych egzemplarzach kremowe, na dojrzalszych buro szare. Po uszkodzeniu leją obficie mleczko, okrywając się żółtawymi bądź rdzawo burymi plamami. Dojrzałe obsypane są jasnożółtymi zarodnikami.
Trzon mocno śluzisty w dotyku, za młodu elastyczny i pełny wewnątrz, potem łamliwy i wydrążony. Początkowo biały, później płowo rdzawy.
Miąższ mleczaja lśniącego podobnie jak u wielu innych członków rodzaju Lactarius odznacza się kruchością i nieregularnym przełamem. Charakteryzuje się białym bądź płowo białawym kolorem, często z rdzawym poblaskiem. W dotyku jest mocno śluzowaty, tak samo jak kapelusz i nóżka.
Mleczko (lateks) barwy białej, z młodych owocników wypływa bardzo obficie, ze starszych skąpo. Smakuje okropnie, początkowo jest tylko gorzkie, potem ostro palące.
Właściwości
Zastosowanie
W przeszłości farmaceuci, biochemicy i chemicy organicy poświęcali nieco uwagi terpenoidom z mleczaja lśniącego, jednak nie znaleziono dla nich ważniejszych zastosowań