Mleczaj rudy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki gołąbkowce gołąbkowate mleczaj Mleczaj rudy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Mleczaj rudy (Lactarius rufus)

Nazywana/y także: mleczaj czerwonobrunatny, dziki rydz, gorzki rydzek, ostry podrydzyk, podrydzyk ostry, psi grzyb, psi rydz, psiarka, rydz dziki, rydz ostry
Mleczaj rudy. Luridiformis at English Wikipedia [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Mleczaj rudy jest grzybem niejadalnym ze względu na ostry smak. W Polsce jest pospolity, rośnie w dużych skupiskach.

Sezon

Mleczaj rudy występuje od czerwca do października.

Występowanie

Mleczaj rudy rośnie w lasach mieszanych i iglastych, głównie pod sosnami i świerkami. Znaleźć go można również  przy bagnach i torfowiskach. Grzyb ten lubi kwaśne gleby. Występuje na półkuli północnej w umiarkowanym klimacie.

Wygląd

Kapelusz mleczaja rudego osiąga średnicę od 3 do nawet 12 cm. Na początku ma kształt szereokostożkowaty i podwięnięty brzeg, później staje się płaskołukowaty, często pośrodku ma wypukły garb. Na końcu staje się nieco lejkowaty. Ma barwę równomiernie jasno lub czerwonobrązową, czasami jest purpurowo-czerwono-brązowy. Skóra na kapeluszu jest gładka i sucha.

Blaszki mleczaja rudego są średnio gęste i nieco zbiegają po trzonie. Na początku są żółtawe, później jasnokremowe, na końcu mięsnoochrowe, najczęściej z cętkami koloru czerwonego.

Trzon mleczaja rudego osiąga wysokość od 3 do 12 cm i szerokość 0,8-1,8 cm. Ma walcowaty kształt. Na początku jest pełny, później staje się pusty i kruchy. Kolor na początku jest białawy, później czerwonobrązowy.

Miąższ ma barwę białą, później staje się bladoczerwony. Jest zwarty i cienki. Ma korzenny zapach i ostry smak.

Mleczko ma rzadką konsystencję i wypływa obficie. Ma łagodny smak, jednak pozostawia gorzki, wręcz piekący posmak. Jest wodnistobiałe.

Zarodniki szerokoelipsoidalne z powierzchnią drobnobrodawkowaną. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Mleczaj rudy jest uznawany za grzyb niejadalny głównie ze względu na swój ostry smak. Według niektórych źródeł, po odpowiedniej obróbce można z niego przygotować smaczne dania. Grzyb ten posiada jednak również właściwości szkodliwe, jego spożycie na surowo może wiązać się z wystąpieniem takich dolegliwości jak biegunka, wymioty czy nudności.

Zastosowanie

W celu pozbycia się ostrego smaku mleczaja rudego zaleca się jego kilkakrotne namoczenie i obgotowanie, lub długie gotowane i odlewanie wody. Mleczaj rudy można również marynować lub kisić.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (6 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments