Mleczaj rudy (Lactarius rufus)
![Mleczaj rudy. Luridiformis at English Wikipedia [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/783px-lact-ruf.jpg)
Wstęp
Mleczaj rudy jest grzybem niejadalnym ze względu na ostry smak. W Polsce jest pospolity, rośnie w dużych skupiskach.
Sezon
Mleczaj rudy występuje od czerwca do października.
Występowanie
Mleczaj rudy rośnie w lasach mieszanych i iglastych, głównie pod sosnami i świerkami. Znaleźć go można również przy bagnach i torfowiskach. Grzyb ten lubi kwaśne gleby. Występuje na półkuli północnej w umiarkowanym klimacie.
Wygląd
Kapelusz mleczaja rudego osiąga średnicę od 3 do nawet 12 cm. Na początku ma kształt szereokostożkowaty i podwięnięty brzeg, później staje się płaskołukowaty, często pośrodku ma wypukły garb. Na końcu staje się nieco lejkowaty. Ma barwę równomiernie jasno lub czerwonobrązową, czasami jest purpurowo-czerwono-brązowy. Skóra na kapeluszu jest gładka i sucha.
Blaszki mleczaja rudego są średnio gęste i nieco zbiegają po trzonie. Na początku są żółtawe, później jasnokremowe, na końcu mięsnoochrowe, najczęściej z cętkami koloru czerwonego.
Trzon mleczaja rudego osiąga wysokość od 3 do 12 cm i szerokość 0,8-1,8 cm. Ma walcowaty kształt. Na początku jest pełny, później staje się pusty i kruchy. Kolor na początku jest białawy, później czerwonobrązowy.
Miąższ ma barwę białą, później staje się bladoczerwony. Jest zwarty i cienki. Ma korzenny zapach i ostry smak.
Mleczko ma rzadką konsystencję i wypływa obficie. Ma łagodny smak, jednak pozostawia gorzki, wręcz piekący posmak. Jest wodnistobiałe.
Zarodniki szerokoelipsoidalne z powierzchnią drobnobrodawkowaną. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Mleczaj rudy jest uznawany za grzyb niejadalny głównie ze względu na swój ostry smak. Według niektórych źródeł, po odpowiedniej obróbce można z niego przygotować smaczne dania. Grzyb ten posiada jednak również właściwości szkodliwe, jego spożycie na surowo może wiązać się z wystąpieniem takich dolegliwości jak biegunka, wymioty czy nudności.
Zastosowanie
W celu pozbycia się ostrego smaku mleczaja rudego zaleca się jego kilkakrotne namoczenie i obgotowanie, lub długie gotowane i odlewanie wody. Mleczaj rudy można również marynować lub kisić.