Pieczarka purpurowa (Agaricus dulcidulus) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce pieczarkowate pieczarka Pieczarka purpurowa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Pieczarka purpurowa (Agaricus dulcidulus)

Pieczarka purpurowa. Źródło: Pieczarka purpurowa. Źródło: Jerzy Opioła / CC BY-SA
Spis treści
Wstęp

Pieczarka purpurowa to rzadka w Polsce, przedstawicielka rodziny pieczarkowatych Agaricaceae, reprezentująca podrodzaj Minores.

Sezon

Pieczarka purpurowa wytwarza owocniki od końca lipca do początków października.

Występowanie

Pieczarkę purpurową notowano w Eurazji, obu Amerykach oraz płn. Afryce.

Najczęściej spotykana na glebach żyznych, wilgotnych, bogatych w próchnicę. W Europie zasiedla lasy liściaste i mieszane, z dużym udziałem dębów.

Wygląd

Owocniki pieczarki purpurowej są dość małe jak na pieczarkę, co jest typowe dla podrodzaju Minores, skupiającego gatunki o najdrobniejszych owocnikach.

Blaszki o regularnej tramie, gęste, wolne, w miarę dojrzewania owocnika zmieniają odcień z dość jasnego szaroburego na ciemniejszy, bordowo lub fiołkowo brązowy.

Kapelusz cały czas wypukły, obrośnięty promieniście ułożonymi włókienkami w rozmaitych odcieniach różu, karmazynu i bordo wpadających w brązy. Najczęściej mierzy 2-7 cm średnicy.

Trzon lekko bulwiasty lub maczugowaty ku podstawie. Obecny jest przewieszający się, delikatny, łatwo drący się pierścień. Ponad pierścieniem nóżka młodych owocników żółtawa. Poniżej nóżka zawsze biała.

Miąższ u podstawy nóżki żółknie po dotknięciu. Drugą, bardzo dobrą cechą diagnostyczną jest zapach miąższu: w kapeluszu i górze trzonu anyżkowy, a u podstawy trzonu migdałowy. Smak przyjemny, też podobny do migdałów. 10% ług potasowy barwi miąższ na pomarańczowo, a kapelusz na złoto.

Wysyp spor ciemnobrązowy. Zarodniki p. purpurowej są nieamyloidowe, jajowate, gładkie, bez pór rostowych, zazwyczaj osiągają 4,5-6,0 x 3,5-4,0 μm.

Właściwości
Pieczarka purpurowa to grzyb jadalny. Pieczarki ogólnie są dobrym źródłem białka, zawierają również sporo błonnika w postaci chityny i beta-glukanów, a także minerały: cynk, miedź, potas czy selen czy żelazo.

Zastosowanie

Znaczenie kulinarne pieczarki purpurowej nie jest duże z powodu małych rozmiarów owocników i niewielkiej liczebności populacji.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
Bibliografia
  1. Chen, J., Callac, P., Parra, L. A., Karunarathna, S. C., He, M. Q., Moinard, M., Zhao, R. L. 2017.; "Study in Agaricus subgenus Minores and allied clades reveals a new American subgenus and contrasting phylogenetic patterns in Europe and Greater Mekong Subregion."; Persoonia: Molecular Phylogeny and Evolution of Fungi 38: 170-196.;
  2. de Albuquerque M., Pereira A., Carvalho J. 2010.; "The family Agaricaceae Chevall. in the Tinguá Biological Reserve rain forest, Nova Iguaçú, Rio de Janeiro, Brazil: genera Agaricus, Cystolepiota and Lepiota."; Acta Botanica Brasilica 24 (2): 497-509.;
  3. Fluck M. 1996.; "Jaki to grzyb? Oznaczanie, zbiór, użytkowanie."; Oficyna Wyd. „Delta W-Z”, Warszawa – Mladijska Knjiga, Lubljana, Słowenia.;
  4. Gerhardt E. 2006.; "Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik. Ponad 1000 opisanych gatunków."; Wyd. Klub dla Ciebie, Warszawa.;
  5. Lacheva M., Radoukova T. 2014.; "New data about Agaricus (section Minores, Agaricaceae) in Bulgaria."; Agricultural Science and Technology 6 (2): 206-210.;
  6. Mao-Qiang H., Rui-Lin Z. 2015.; "A new species of Agaricus section Minores from China."; Mycology 6(3-4): 182-186.;
  7. Putzke J., Putzke M. 2017.; "The Genus Agaricus L. ex. Fr. (Agricales, Basidiomycota) in Brazil."; Neotropical Biology and Conservation 12 (2): 109-130.;
  8. Škubla P. 2007.; "Wielki atlas grzybów."; Dom wydawniczy Elipsa, Poznań.;
  9. Wojewoda W. 2003.; "Checklist of Polish Larger Basidiomycetes. Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski."; Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków.;
4.8/5 - (10 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments