Pieprznik ametystowy - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieprznikowce pieprznikowate pieprznik Pieprznik ametystowy
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Pieprznik ametystowy (Cantharellus amethysteus)

Pieprznik ametystowy. By 2008-08-12_Cantharellus_amethysteus_19170.jpg:This image was created by user Gerhard Koller (Gerhard) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm (2008-08-12_Cantharellus_amethysteus_19170.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści

Wstęp

Pieprznik ametystowy jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje rzadko.

Sezon

Pieprznik ametystowy występuje w okresie od późnego lata do jesieni.

Występowanie

Pieprznik ametystowy rośnie głównie w trawie i pod drzewami takimi jak buki, brzozy, rzadziej sosny. Znaleźć go można również wśród opadłych liści drzew.

Wygląd

Kapelusz pieprznika ametystowego osiąga średnicę od 2 do 8 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się płaski i posiada wklęśnięty środek. Brzegi na początku są podwinięte, jednak później stają się nieregularnie faliste. Ma barwę żółtą, jest dodatkowo pokryty fioletowymi łuseczkami, które znajdują się głównie w środkowej części kapelusza, czasami można je dojrzeć na całej powierzchni.

Listewki zbiegają na trzon, są cienkie, mają barwę żółtopomarańczową, czasami różowawo-pomarańczową. Struktura pofalowana, przypomina zmarszczki.

Trzon ma wysokość od 3 do 7 cm i grubość do 2,5 cm. Jest twardy i mięsisty. Ma walcowaty kształt i blado żółto-pomarańczową barwę. Po dotknięciu zmienia się w siny kolor.

Miąższ jest twardy i sprężysty. Ma barwę bladożółtą. Po przecięciu jest barwy brązowo-pomarańczowej. Ma przyjemnych smak i ładnie pachnie – przypomina brzoskwinię.

Zarodniki gładkie, elipsoidalne. Wysyp zarodników biały.

Właściwości

Pieprznik ametystowy jest smacznym grzybem jadalnym, ale zalicza się do bardzo ciężkostrawnych grzybów, dlatego nie jest wykorzystywany w kuchni zbyt często.

Zastosowanie

Pieprznika ametystowego można wykorzystywać tak samo jak pieprznik jadalny, z taką różnicą, że pieprznik ametystowy jest bardziej twardy. Można go smażyć, dusić, marynować, suszyć, a nawet mrozić.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (20 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments