Pieprznik ametystowy (Cantharellus amethysteus)
![Pieprznik ametystowy. By 2008-08-12_Cantharellus_amethysteus_19170.jpg:This image was created by user Gerhard Koller (Gerhard) at Mushroom Observer, a source for mycological images.You can contact this user here.derivative work: Ak ccm (2008-08-12_Cantharellus_amethysteus_19170.jpg) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/782px-2008-08-12-cantharellus-amethysteus-19170-cropped.jpg)
Wstęp
Pieprznik ametystowy jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje rzadko.
Sezon
Pieprznik ametystowy występuje w okresie od późnego lata do jesieni.
Występowanie
Pieprznik ametystowy rośnie głównie w trawie i pod drzewami takimi jak buki, brzozy, rzadziej sosny. Znaleźć go można również wśród opadłych liści drzew.
Wygląd
Kapelusz pieprznika ametystowego osiąga średnicę od 2 do 8 cm. Na początku ma wypukły kształt, później staje się płaski i posiada wklęśnięty środek. Brzegi na początku są podwinięte, jednak później stają się nieregularnie faliste. Ma barwę żółtą, jest dodatkowo pokryty fioletowymi łuseczkami, które znajdują się głównie w środkowej części kapelusza, czasami można je dojrzeć na całej powierzchni.
Listewki zbiegają na trzon, są cienkie, mają barwę żółtopomarańczową, czasami różowawo-pomarańczową. Struktura pofalowana, przypomina zmarszczki.
Trzon ma wysokość od 3 do 7 cm i grubość do 2,5 cm. Jest twardy i mięsisty. Ma walcowaty kształt i blado żółto-pomarańczową barwę. Po dotknięciu zmienia się w siny kolor.
Miąższ jest twardy i sprężysty. Ma barwę bladożółtą. Po przecięciu jest barwy brązowo-pomarańczowej. Ma przyjemnych smak i ładnie pachnie – przypomina brzoskwinię.
Zarodniki gładkie, elipsoidalne. Wysyp zarodników biały.
Właściwości
Pieprznik ametystowy jest smacznym grzybem jadalnym, ale zalicza się do bardzo ciężkostrawnych grzybów, dlatego nie jest wykorzystywany w kuchni zbyt często.
Zastosowanie
Pieprznika ametystowego można wykorzystywać tak samo jak pieprznik jadalny, z taką różnicą, że pieprznik ametystowy jest bardziej twardy. Można go smażyć, dusić, marynować, suszyć, a nawet mrozić.