Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius)
![Pieprznik jadalny. By Heisenberg-pl (Own work) [CC BY-SA 3.0 or GFDL], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/750px-cantharellus-cibarius-20090717-02.jpg)
Wstęp
Pieprznik jadalny jest smacznym grzybem jadalnym. W Polsce jest bardzo pospolity – należy do najczęściej występujących grzybów w lasach, potocznie nazywany kurką.
Sezon na kurki
Pieprznik jadalny występuje od czerwca do października.
Występowanie pieprznika jadalnego
Pieprznik jadalny rośnie w lasach iglastych i liściastych. Grzyb ten lubi wyrastać na piaszczystych i kwaśnych glebach. Bardzo często znaleźć go można pośród mchów pod świerkami. Rośnie pojedynczo, w gromadach oraz tworzy szeregi. Jest bardzo rozpowszechniony, występuje na wszystkich kontynentach poza Antarktydą oraz na wielu wyspach.
Wygląd
Kapelusz pieprznika jadalnego osiąga średnicę od 2 do 12 cm. U młodych okazów jest okrągły, później staje się wypukły z podwiniętym brzegiem, w końcu staje się rozpostarty i wklęsły z podwiniętym brzegiem. Powierzchnia jest matowa i gładka. Barwy od jasnożółtej do pomarańczowożółtej.
Hymenofor barwy kapelusza. W postaci nieregularnych, rozgałęzionych listewek, które zbiegają na trzon. Często rozwidlone lub łączące się.
Trzon osiąga wysokość od 3 do 8 cm i grubość od 0,8 do 2,5 cm. Ma taką samą barwę jak kapelusz lub jest nieznacznie jaśniejszy. Ma cylindryczny kształt, który zwęża się ku dołowi. Powierzchnia gładka. W środku pełny i twardy.
Miąższ ma zwartą konsystencję, jest mięsisty, kruchy. Barwy białej lub bladożółtej. W trzonie jest włóknisty. Ma owocowy, pieprzowy zapach, który jest przyjemny oraz łagodny, osty lub kwaskowaty smak.
Zarodniki elipsoidalne, gładkie, bezbarwne. Wysyp zarodników biały, żółty lub jasnoochrowożółty.
Właściwości
9,9 proc. suchej masy pieprznika jadalnego stanowi białko, które charakteryzuje się wysoką przyswajalnością. Poza tym owocniki pieprznika są bogate w węglowodany, tłuszcze, w tym NNKT (Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe), błonnik oraz witaminy (witamina D, E, C, witaminy z grupy B oraz beta-karotenu) i minerały. Grzyby te są lepszym źródłem β-karotenu niż marchewka czy pomidor. Pieprznik jadalny jest także rekordzistkami pod względem zawartości witaminy B1, której jest tyle co w piekarskich drożdżach. Fenole, flawonoidy, kwas askorbinowy oraz likopen – to także znajdziemy także w owocniku pieprznika jadalnego.
Zastosowanie
Pieprznik jadalny posiada duże wartości kulinarne, głównie ze względu na wspaniały aromat i charakterystyczny smak. Do spożycia warto wybierać młode owocniki, które smakują najlepiej. Grzyb ten można smażyć, marynować, dusić oraz mielić na mączkę grzybową.
Zupełnie zaś niepodobny do pieprznika jadalnego jest lejkowiec dęty, mimo że to ta sama rodzina. I nawet w smaku bardzo podobny, przy czym łatwo daje się suszyć.
Pieprznik blady (Cantharellus pallens)to bardzo podobny gatunek do Pieprznika jadalnego Cantharellus cibarius „kurka itd „.