Piestrak jadalny (Choiromyces maeandriformis)
![Piestrak jadalny. By Deutsche Gesellschaft für Mykologie (https://dgfm-ev.de/index.php?id=pdj_2001) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons](https://www.ekologia.pl/wp-content/uploads/2023/01/maeandertrueffel.jpg)
Wstęp
Piestrak jadalny jest grzybem jadalnym. W Polsce jest gatunkiem rzadkim.
Sezon
Występuje od lipca do września.
Występowanie
Rośnie pod powierzchnią ziemi. Znaleźć go można w lasach iglastych i liściastych, głównie pod bukami. Lubi gleby ilaste i gliniaste. W Polsce spotkać go można czasami na Podkarpaciu. Występuje na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym.
Wygląd
Owocniki mają bulwiasty kształt i przypominają ziemniaki. Osiągają średnicę od 5 do 15 cm. Są twarde i ciężkie – mogą osiągać do 500 g. Powierzchnia jest przeważnie biaława lub szarobrązowa. Na przekroju dostrzec można zbitą, wewnętrzną masę, która składa się z kanalików przypominających żyłki. Dojrzały owocnik silnie i aromatycznie pachnie.
Miąższ ma barwę białokremowo marurkowatą, później staje się cielistobrązowy z białymi żyłkami. Ma intensywny zapach, który przypomina zapach gotowanej kukurydzy oraz delikatny smak.
Zarodniki kuliste, z krótkimi i tępymi kolcami, jasnożółte.
Właściwości
Piestrak jadalny jest grzybem jadalnym. Spożywany w dużych ilościach może działać przeczyszczająco,
Zastosowanie
Do celów spożywczych poleca się stosować młode owocniki. Można go dodawać do potraw jako przyprawę, gotować, smażyć.