Piestrak jadalny (Choiromyces maeandriformis) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby workowe kustrzebniaki kustrzebkowce truflowate piestrak Piestrak jadalny
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Piestrak jadalny (Choiromyces maeandriformis)

Nazywana/y także: kanior biały, kocia buła, piestrak biały, piestrówka, piestrzak, trufla biała
Piestrak jadalny. By Deutsche Gesellschaft für Mykologie (https://dgfm-ev.de/index.php?id=pdj_2001) [GFDL or CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Piestrak jadalny jest grzybem jadalnym. W Polsce jest gatunkiem rzadkim.

Sezon

Występuje od lipca do września.

Występowanie

Rośnie pod powierzchnią ziemi. Znaleźć go można w lasach iglastych i liściastych, głównie pod bukami. Lubi gleby ilaste i gliniaste. W Polsce spotkać go można czasami na Podkarpaciu. Występuje na półkuli północnej w klimacie umiarkowanym.

Wygląd

Owocniki mają bulwiasty kształt i przypominają ziemniaki. Osiągają średnicę od 5 do 15 cm. Są twarde i ciężkie – mogą osiągać do 500 g. Powierzchnia jest przeważnie biaława lub szarobrązowa. Na przekroju dostrzec można zbitą, wewnętrzną masę, która składa się z kanalików przypominających żyłki. Dojrzały owocnik silnie i aromatycznie pachnie.

Miąższ ma barwę białokremowo marurkowatą, później staje się cielistobrązowy z białymi żyłkami. Ma intensywny zapach, który przypomina zapach gotowanej kukurydzy oraz delikatny smak.

Zarodniki kuliste, z krótkimi i tępymi kolcami, jasnożółte.

Właściwości

Piestrak jadalny jest grzybem jadalnym. Spożywany w dużych ilościach może działać przeczyszczająco,

Zastosowanie

Do celów spożywczych poleca się stosować młode owocniki. Można go dodawać do potraw jako przyprawę, gotować, smażyć.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.8/5 - (5 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments