Płachetka zwyczajna (Cortinarius caperatus) - Ekologia.pl
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce zasłonakowate zasłonak Płachetka zwyczajna
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Płachetka zwyczajna (Cortinarius caperatus)

Nazywana/y także: płachetka, płachetka kołpakowata, bedłka płachetka, bydlarka, chochółka, czubatka, kołpaczek, kołpak, leśna pieczarka, łuskwiak płachetka, niemka, płachcianka, płachta, podbołotuszka, rozeta pomarszczona, szampion, turek
Płachetka zwyczajna. By Jerzy Opioła (Own work) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons
Spis treści
Wstęp

Płachetka zwyczajna jest grzybem jadalnym. W Polsce jest gatunkiem pospolitym tylko w niektórych miejscach.

Sezon

Występuje od lipca do października.

Występowanie

Rośnie w lasach sosnowych i świerkowych na ziemi. Lubi wilgotne i suche gleby piaszczyste oraz kwaśne. Często rośnie w sąsiedztwie chrobotka kubkowego oraz mchu bielistki siwej.

Wygląd

Kapelusz płachetki zwyczajnej osiąga średnicę od 4 do 12 cm. U młodych okazów ma kształt jajowaty, później staje się szerokodzwonkowaty, u starszych przybiera płaski kształt z garbkiem. Jest nagi. W czasie wilgotnej pogody jest pokryty białym, delikatnym nalotem. W czasie suszy jest pofałdowany, pomarszczony i popękany na brzegu. Na początku jest barwy siwej, siwofioletowej, później staje się skórzastożółty do beżowobrązowego.

Blaszki płachetki zwyczajnej są gęste, na ostrzach nieregularnie ząbkowane. U młodych okazów są gliniastożółte i zakryte białą osłonką, później stają się rdzawobrązowe.

Trzon osiąga wysokość od 7 do 15 cm i grubość 1-3 cm. Ma cylindryczny kształt i jest dłuższy niż średnica kapelusza. U nasady jest rozszerzony. Jest pełny. Barwy od białawej, przez kremową do ochrowej.
Miąższ jest biały albo bladokremowy. Ma słaby zapach i niewyraźny smak.

Zarodniki migdałowate, z drobnymi ciemniejszymi brodawkami, bez poru rostkowego. Wysyp zarodników rdzawożółty.

Właściwości

Płachetka kołapakowata jest grzybem jadalnym. Szczególnie smaczne i cenione przez grzybiarzy są okazy młode.

Zastosowanie

Grzyb ten można marynować w occie. Można też suszyć. Niestety zalicza się do gatunków, które szybko i łatwo robaczywieją.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.9/5 - (17 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments