Purchawka czarniawa (Lycoperdon nigrescens Pers.)

Wstęp
Purchawka czarniawa to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych.
Występowanie
Purchawka czarniawa rośnie w Europie i Ameryce Północnej oraz Japonii. W Polsce występuje raczej rzadko. Wyrasta w lasach iglastych i liściastych. Można ją również spotkać na łąkach i w zaroślach. Rośnie na ziemi.
Sezon
Purchawka czarniawa pojawia się od sierpnia do listopada.
Wygląd
Owocnik purchawki czarniawej osiąga wysokość do 6 cm i średnicę do 4 cm. Ma pęk strzępek u podstawy. Jest gruszkowaty lub kulisty. Na powierzchni matowy, papierowaty, o odcieniu kremowym do szarobrązowego. Powierzchnia owocnika pokryta jest kolcami, które osiągają od 2 do 3 mm długości. Kolce u młodych okazów purchawki czarniawej mają odcień jasnobrązowy, u starszych stają się brązowe. Po opadnięciu kolców na okrywie wewnętrznej pozostaje siateczkowata struktura.
Gleba żółtooliwkowa do brązowej. Podglebie ma na początku jasnobrązową barwę, która później staje się szarobrązowa z odcieniem fioletu lub oliwki, o dużych komorach, które przechodzą w dobrze wykształconą kolumellę.
Zapach nieprzyjemny, określany jako metaliczny.
Zarodniki mają kulisty kształt, gładką lub brodawkowaną powierzchnię. Wysyp zarodników jasnobrązowy.
Właściwości
Purchawka czarniawa jest grzybem jadalnym.
Zastosowanie
Purchawka czarniawa nie jest popularnym grzybem. Kulinarnie wykorzystywane są tylko młode okazy, ponieważ u starszych okazów zapach staje się bardzo nieprzyjemny.