PURCHAWKA CZARNIAWA. Grzyb. Roślina - purchawka czarniawa, purchawka cuchnąca, purchawka odraźliwa
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki pieczarkowce pieczarkowate purchawka Purchawka czarniawa
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Purchawka czarniawa (Lycoperdon nigrescens Pers.)

Nazywana/y także: purchawka cuchnąca, purchawka odraźliwa
Purchawka czarniawa
Spis treści
Wstęp

Purchawka czarniawa to jadalny grzyb z rodziny pieczarkowatych.

Występowanie

Purchawka czarniawa rośnie w Europie i Ameryce Północnej oraz Japonii. W Polsce występuje raczej rzadko. Wyrasta w lasach iglastych i liściastych. Można ją również spotkać na łąkach i w zaroślach. Rośnie na ziemi.

Sezon

Purchawka czarniawa pojawia się od sierpnia do listopada.

Wygląd

Owocnik purchawki czarniawej osiąga wysokość do 6 cm i średnicę do 4 cm. Ma pęk strzępek u podstawy. Jest gruszkowaty lub kulisty. Na powierzchni matowy, papierowaty, o odcieniu kremowym do szarobrązowego. Powierzchnia owocnika pokryta jest kolcami, które osiągają od 2 do 3 mm długości. Kolce u młodych okazów purchawki czarniawej mają odcień jasnobrązowy, u starszych stają się brązowe. Po opadnięciu kolców na okrywie wewnętrznej pozostaje siateczkowata struktura.

Gleba żółtooliwkowa do brązowej. Podglebie ma na początku jasnobrązową barwę, która później staje się szarobrązowa z odcieniem fioletu lub oliwki, o dużych komorach, które przechodzą w dobrze wykształconą kolumellę.

Zapach nieprzyjemny, określany jako metaliczny.

Zarodniki mają kulisty kształt, gładką lub brodawkowaną powierzchnię. Wysyp zarodników jasnobrązowy.

Właściwości

Purchawka czarniawa jest grzybem jadalnym.

Zastosowanie

Purchawka czarniawa nie jest popularnym grzybem. Kulinarnie wykorzystywane są tylko młode okazy, ponieważ u starszych okazów zapach staje się bardzo nieprzyjemny.

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.6/5 - (8 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments