Siatkoblaszek maczugowaty (Gomphus clavatus)

Wstęp
Siatkoblaszek maczugowaty jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje rzadko. Jest gatunkiem wymierającym, więc znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową
Sezon
Siatkoblaszek maczugowaty występuje od sierpnia do października.
Występowanie
Rośnie gromadnie, najczęściej w kępach. Grzyb ten lubi ciężkie, gliniaste gleby. Występuje w lasach liściastych i iglastych, głównie na pogórzu i w górach, najczęściej pod jodłami, świerkami i bukami. W Polsce jest gatunkiem określonym, jako gatunek wymierający – jest objęty ochroną częściową od 2014 roku.
Wygląd
Owocnik osiąga 4-10 cm wysokości i do 6 cm szerokości. Młode okazy mają kolor liliowy, fioletowy, z wiekiem stają się ochrowobrązowe. Owocnik kształtem przypomina maczugę, jednak jest on zmienny. Powierzchnia jest gładka, delikatnie omszona, czasami lekko zmarszczona.
Hymenofor to grube listewki lub połączone w siateczkę fałdy zbiegające na trzon o nieregularnych kształtach.
Trzon nie jest wyraźnie zaznaczony – jest pełny, w dolnej części zwężony. Ma kształt stożkowaty.
Miąższ biały, miękki, o słabym, ale przyjemnym smaku i zapachu.
Zarodniki cylindryczno-eliptyczne, delikatnie brodawkowane, rdzawoochrowe. Wysyp zarodników ciemnożółty
Właściwości
Siatkoblaszek maczugowaty jest grzybem jadalnym o delikatnym smaku i zapachu. Można go stosować w kuchni na wiele sposobów. Smakiem przypomina pieprznik jadalny. Można go przyrządzać tak samo jak kurki.
Zastosowanie
Ze względu na to, że znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową, nie można zbierać tego grzyba do celów kulinarnych.