Siatkoblaszek maczugowaty - opis grzyba, sezon, wygląd, występowanie
Ekologia.pl Wiedza Atlas grzybów Grzyby grzyby podstawkowe pieczarniaki siatkoblaszkowce siatkoblaszkowate siatkoblaszek Siatkoblaszek maczugowaty
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż

Siatkoblaszek maczugowaty (Gomphus clavatus)

Nazywana/y także: lejek, lejek klinowy, lejkowiec buławiasty, maczuga, maczugi, siatkolist maczugowaty, zajęcze uszy
Siatkoblaszek maczugowaty. By "Marco"
Spis treści

Wstęp

Siatkoblaszek maczugowaty jest grzybem jadalnym. W Polsce występuje rzadko. Jest gatunkiem wymierającym, więc znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową

Sezon

Siatkoblaszek maczugowaty występuje od sierpnia do października.

Występowanie

Rośnie gromadnie, najczęściej w kępach. Grzyb ten lubi ciężkie, gliniaste gleby. Występuje w lasach liściastych i iglastych, głównie na pogórzu i w górach, najczęściej pod jodłami, świerkami i bukami. W Polsce jest gatunkiem określonym, jako gatunek wymierający – jest objęty ochroną częściową od 2014 roku.

Wygląd

Owocnik osiąga 4-10 cm wysokości i do 6 cm szerokości. Młode okazy mają kolor liliowy, fioletowy, z wiekiem stają się ochrowobrązowe. Owocnik kształtem przypomina maczugę, jednak jest on zmienny. Powierzchnia jest gładka, delikatnie omszona, czasami lekko zmarszczona.

Hymenofor to grube listewki lub połączone w siateczkę fałdy zbiegające na trzon o nieregularnych kształtach.

Trzon nie jest wyraźnie zaznaczony – jest pełny, w dolnej części zwężony. Ma kształt stożkowaty.
Miąższ biały, miękki, o słabym, ale przyjemnym smaku i zapachu.

Zarodniki cylindryczno-eliptyczne, delikatnie brodawkowane, rdzawoochrowe. Wysyp zarodników ciemnożółty

Właściwości

Siatkoblaszek maczugowaty jest grzybem jadalnym o delikatnym smaku i zapachu. Można go stosować w kuchni na wiele sposobów. Smakiem przypomina pieprznik jadalny. Można go przyrządzać tak samo jak kurki.

Zastosowanie

Ze względu na to, że znajduje się pod ścisłą ochroną gatunkową, nie można zbierać tego grzyba do celów kulinarnych.

 

Okres występowania
I
II
III
IV
V
VI
VII
VIII
IX
X
XI
XII
4.7/5 - (18 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!