Dieta dla osób niedożywionych – opis i zasady. Jadłospis w diecie dla osób niedożywionych
Kult szczupłej sylwetki na dobre zakorzenił się w popkulturze i… nie tylko. Również producenci żywności koncentrują się na produkcji preparatów mających zapewnić nam spadek masy ciała, a eksperci z dziedziny dietetyki prześcigają się w propagowaniu sposobów na redukcję wagi. We wszechobecnym szumie informacyjnym ginie temat niedożywienia dorosłych i dzieci. Z tego względu mało kto zdaje sobie sprawę ze skali tego problemu. W jaki sposób powinna wyglądać dieta dla osób niedożywionych?
Z perspektywy masowej pogoni za osiągnięciem szczupłej sylwetki, statystyki mogą szokować. Zgodnie z nimi aż u 14% dziewcząt i 12% chłopców w naszym kraju zdiagnozowano niedobór masy ciała, który wskazuje na niedożywienie. Stan pacjentów wcale nie musi wiązać się z zaburzeniami łaknienia. Niedożywienie jest bowiem problemem o wiele bardziej złożonym i dotyczy nie tylko dzieci.
Zgodnie z definicją opracowaną przez Europejskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego (ESPEN), niedożywienie to „stan spowodowany brakiem wchłaniania lub brakiem spożywania substancji żywieniowych, który prowadzi do zmiany składu ciała, upośledzenia fizycznej i mentalnej funkcji organizmu oraz wpływa niekorzystnie na wynik leczenia choroby podstawowej”.
Medycyna wyróżnia dwa podstawowe rodzaje niedożywienia: marasmus oraz kwashiorkor.
Główne objawy niedożywienia to obniżenie masy ciała, redukcja tkanki mięśniowej, spadek sił witalnych, spadek grubości skóry, spowolnienie metabolizmu, apatia, skłonność do obrzęków i osłabiona odporność.
Najbardziej narażone na niedożywienie są dzieci, ludzie starsi, osoby uzależnione (np. alkoholicy), kobiety w ciąży, pacjenci z zaburzeniami odżywiania i ludzie cierpiący na choroby przewlekłe.

Przyczyn niedożywienia organizmu może być wiele. Oto najpowszechniejsze z nich:
- nieprawidłowe wydzielanie soków trawiennych,
- choroba Leśniowskiego-Crohna,
- częste biegunki,
- resekcje żołądka / jelit,
- stany pooperacyjne,
- choroba nowotworowa,
- przewlekłe stany zapalne,
- wysokie zapotrzebowanie energetyczne związane z określonym stylem życia,
- zatrucia.
Na szczęście, osoby niedożywione mogą poprawić swój stan zdrowia dzięki odpowiedniej diecie. Oto podstawowe zasady, jakich należy przestrzegać, aby przywrócić organizmowi równowagę i osiągnąć prawidłową masę ciała:

Jak widać, dieta dla osób niedożywionych, często z niedowagą, opiera się na prostych zasadach skoncentrowanych wokół spożywania żywności lekkostrawnej, bogatej w kalorie i wartości odżywcze, wzmagającej apetyt. Tego rodzaju jadłospis powinien być także dostosowany do indywidualnych preferencji i stanu zdrowia pacjenta.
- Natalie Butler; "Kwashiorkor and Marasmus: What’s the Difference?"; https://www.healthline.com/health/kwashiorkor-and-marasmus; 2019-07-08;
- Foram Mehta; "Marasmus: A type of malnutrition"; https://www.medicalnewstoday.com/articles/313185.php; 2019-07-08;
- Emergency Nutrition Network; "Foods for the treatment of malnutrition"; https://www.ennonline.net/fex/2/foods; 2019-07-08;
- Steve Collins i in.; "Dietary treatment of severe malnutrition in adults"; https://academic.oup.com/ajcn/article/68/1/193/4666114; 2019-07-08;
- Cochrane; "Advice on diet for malnutrition as a result of disease in adults"; https://www.cochrane.org/CD002008/CF_advice-on-diet-for-malnutrition-as-a-result-of-disease-in-adults; 2019-07-08;






