Niskokaloryczna dieta pokona starość?
Jaka jest recepta na wieczną młodość? Stosowanie diety o znacznie ograniczonej liczbie kalorii. – przekonują amerykańscy naukowcy.
Fot. dreamstime
Diety o obniżonej kaloryczności powstrzymują geny, które powodują starzenie i jednocześnie aktywują geny starzenie spowalniające. – do takich wniosków doszli neurolodzy z New York University (NYU) Langone Medical Center.
„Ograniczenie kalorii hamuje poziom ekspresji genu związanego z fenotypem starzejących się komórek” − mówi Stephen D . Ginsberg neurolog z NYU Langone. „Te wnioski otwierają drzwi do dalszego studiowania zależności między ograniczeniem kalorii, a genetyką anti-aging. – dodaje.
Do tej pory wiadomo było, iż diety niskokaloryczne zmniejszają ryzyko chorób serca, nowotworów, nadciśnienia czy udaru mózgu. Nie badano wcześniej jednak szerokiego wpływu na pamięć i zdolność uczenia się oraz na starzenie się mózgu.
Pomimo wniosków z przeprowadzonych badań, Ginsberg zwraca uwagę, że diety niskokaloryczne, to nie „fontanna młodości’, ale wiele wskazuje na to, iż odgrywają istotną rolę w opóźnianiu efektów starzenia się organizmu.
Ekologia.pl
Bibliografia
- "Calorie-restricting diets slow aging, study finds"; NYU Langone Medical Center;


Zobacz najnowsze artykuły

Wiadomości

Witaminy i suplementy

Ochrona środowiska naturalnego

Ochrona środowiska naturalnego
Weź tu teraz baw się w gotowanie takiej niskokalorycznej diety :) – prawda jest taka że od pewnego wieku ludzie musze się specjalistycznie odzywiać, dlatego dla dobra mojego taty, oddałam go do domu opieki Promyk w miejsc. Unierzyż – w którym to ma catering dietetyczny :)
Organizm potrzebuje ok. 2500 kcal na dobę, im wyższy człowiek tym więcej, dostając za mało kalorii, mózg dostaje zbyt mało energii, zaczyna trawić sam siebie. Najpierw białka z mięśni szkieletowych, tłuszcz zostawia na zapas, podczas trawienia własnych białek wytwarza się amoniak, to on uszkadza nerki i wątrobę. Niedostatek energii potrzebnej do utrzymania procesów życiowych wyniszcza cały organizm. lepiej odchudzać się poprzez ruch, wtedy spalamy tłuszczyk:)
Wydaje mi się,że szkodzi nerkom i oczom.Co na to nefrolodzy i okuliści?
OK, tylko dlaczego w krajach gdzie spożywa się dużo wysoko kalorycznych dań (Europa Zachodnia, USA, Kanada) ludzie żyją dłużej i dłużej zachowują sprawność niż w krajach o deficycie żywności (Afryka, ubogie kraje Ameryki Płd.)?