Kuchenna apteczka pierwszej pomocyKuchenna apteczka pierwszej pomocy
Mało kto wie, że podstawowe i uniwersalne lekarstwa są dostępne w każdej kuchni i - do tego – kosztują grosze. Sól, pieprz i ...
Czy cholesterol w jajkach rzeczywiście jest taki straszny?Czy cholesterol w jajkach rzeczywiście jest taki straszny?
Czy cholesterol w jajkach rzeczywiście jest taki straszny? Według aktualnych badań naukowych jest to lęk nieuzasadniony. Z ...
Witamina U – właściwości, działanie i występowanie witaminy U
Witamina U – eliksir dla żołądkowców
Witamina U nie jest właściwie witaminą, ale enzymem, którego poprawna chemiczna nazwa brzmi S-Methylmethionine, a po polsku L-metylo-metionino-sulfonian. Swoją zwyczajową nazwę zawdzięcza amerykańskiemu naukowcowi z Uniwersytetu Stanford, Garnettowi Cheneyowi, który w latach 50-tych XX ...
Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?
Aby zęby były mocne, lśniące i zadbane, nie wystarczy odpowiednia higiena jamy ustnej. Sekret uśmiechu rodem z Hollywood tkwi bowiem również w diecie. Produkty, takie jak seler, jabłko czy kefir zapobiegają tworzeniu się kamienia nazębnego, wzmacniają szkliwo i chronią przed chorobami ...
Khmeli suneli (chmeli-suneli) przyprawa – właściwości, działanie i zastosowanie khmeli suneli
Khmeli suneli – zioła na lepsze trawienie
Khmeli suneli nazywana bywa gruzińską garam masalą. Faktycznie bowiem, chodzi o fantazyjną, wieloskładnikową mieszankę przypraw, która stała się już kuchennym szlagierem w światowej gastronomii. Jako ciepła, orzechowo-trawiasta i lekko gorzka kompozycja smaków, khmeli suneli jest ciekawą ...
Olej buriti – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olej buriti?
Olej buriti – tropikalny konkurent dla oliwy z oliwek
Olej buriti pochodzi z owoców palmy Mauritia flexuosa opisanej po raz pierwszy przez niemieckiego przyrodnika i geografa, Alexandra von Humboldta. On to, podróżując przez Wenezuelę na początku XIX w., natknął się na imponujący gatunek, który nazwał „drzewem życia”. Zaskakujące jest bowiem ...
Jak złagodzić objawy alergii na pyłki roślin?
Jak złagodzić objawy alergii na pyłki roślin?
Wiosna to piękna pora roku. Niestety – nie dla wszystkich. Osoby cierpiące na alergie sezonowe wolałyby, żeby od razu po zimie było lato.
Mleko kozie – właściwości, skład i zastosowanie mleka koziego
Mleko kozie – dobra alternatywa dla krowiego
Według mitologii greckiej kozim mlekiem wykarmiony został sam Zeus, oddany przez swą matkę pod opiekę boskiej kozie Almatei. I choć starożytni prawdopodobnie nie wiedzieli tyle o zaletach koziego mleka, ile my dzisiaj, mieli jednak zdecydowanie dobrą intuicję.
Propolis – właściwości, działanie i zastosowanie propolisu
Propolis – wzmacnia odporność i usuwa toksyny z organizmu
Preparaty z propolisem to jedne z tych środków leczniczych i terapeutycznych, które warto mieć pod ręką i stosować niezależnie od pory roku. Propolis, czyli kit pszczeli, jest znakomity nie tylko na nękające nas jesienią i zimą choroby dróg oddechowych. To surowiec pomocny przy wielu ...
Witamina T (karnityna, witamina Bt, witamina O) – właściwości, działanie i występowanie witaminy T
Witamina T – odchudza i dodaje energii
Karnityna to związek chemiczny, który nazywany jest również witaminą T, witaminą Bt czy witaminą O. Ze względu na to, że organizm ludzki potrafi ją samodzielnie wytwarzać, karnitynę w wielu środowiskach nie uznaje się za klasyczną witaminę, a za substancję witaminopodobną.  Witamina T ...
Drożdże – właściwości, wartości odżywcze i wykorzystanie drożdży
Drożdże – imponujące źródło substancji odżywczych
Drożdże – imponujące źródło substancji odżywczych. Czym są drożdże, dlaczego są zdrowe i jak wykorzystać je poza kuchnią?Niewiele osób traktuje drożdże jako podstawowy produkt spożywczy. Na co dzień ich przecież nie jemy, a jedynie traktujemy jako niezbędny składnik wypieków. Kto więc nie ...
Kora dębu – właściwości, działanie i zastosowanie kory dębu
Kora dębu – ulga w stanach zapalnych i chorobach skóry
Kora dębu jest jednym z najpopularniejszych i najskuteczniejszych surowców zielarskich. Pozyskuje się ją z młodych dębów szypułkowych i bezszypułkowych. Medycyna tradycyjna wyróżnia korę dębu spośród naturalnych leków, gdyż ma silne właściwości przeciwzapalne i ściągające. Charakterystyczne ...
Pasaż zakupowy