Światło, które leczyŚwiatło, które leczy
Lecznicze właściwości światła są powszechnie znane już od końca XX wieku. Promieniowanie słoneczne znajduje zastosowanie w ...
Witamina K2 – przyjaciółka serca i kościWitamina K2 – przyjaciółka serca i kości
Niewielu ludzi ma świadomość, że istnieje witamina K, więc pojęcie witaminy K2 może być tym większą niespodzianką. Tymczasem, ...
Błonnik - właściwości i występowanie. Produkty bogate w błonnik
Błonnik pokarmowy - chroni i oczyszcza organizm
Niegdyś uważany był za pokarmowy balast, niewnoszący zbyt wiele do zdrowej diety. Dziś wiemy już, że błonnik ma długą listę zadań do wykonania w naszym organizmie. W jakich produktach jest go najwięcej i ile dokładnie powinniśmy go spożywać, by nie przeciążać swoich jelit i uszczęśliwić ...
Maść końska – panaceum na żylaki, reumatyzm i kontuzje!
Maść końska – panaceum na żylaki, reumatyzm i kontuzje!
Maść końska, wbrew podejrzeniom, nie jest ani wyprodukowana z końskiego tłuszczu, ani nawet przeznaczona dla koni! I choć panuje powszechna opinia, że pierwotnie był to balsam terapeutyczny dla wyścigowych ogierów, szczególnie narażonych na bóle mięśni i ścięgien, tak naprawdę nazwa „maść ...
Dziewanna – jednej z najciekawszych roślin klimatu umiarkowanego
Dziewanna – rozluźnia i relaksuje
Niezwykła dziewanna, choć rośnie na ugorach i jałowych glebach, jest jedną z najbardziej okazałych roślin spotykanych w Polsce. Jej charakterystyczne, jasne kwiaty porastają wysoki, strzelisty pęd, sięgający nawet 3 metrów wysokości. Dziewanna drobno i wielokwiatowa z powodzeniem ...
Kwas acetylosalicylowy – dobry czy zły policjant?
Kwas acetylosalicylowy – stosować czy nie?
Każdy z nas ma go w swojej apteczce. Znajduje się w składzie wielu popularnych lekarstw, jak aspiryna czy polopiryna. Kwas acetylosalicylowy stosowany jest przede wszystkim, gdy dopada nas przeziębienie. Jak się okazuje, substancja ta działa nie tylko przeciwzapalne czy zażywamy ją w ...
Wyciąg z dziurawca – natura przeciwko depresji
Wyciąg z dziurawca – natura przeciwko depresji
Dziurawiec zwyczajny to jeden z najchętniej wykorzystywanych surowców zielarskich. Ta popularna bylina ma wszechstronne zastosowanie w lecznictwie – pomaga m.in. uśmierzyć ból, działa rozkurczowo i reguluje pracę układu pokarmowego. Dziurawiec jest też najbardziej znanym naturalnym remedium ...
Wyciąg z jemioły – recepta na raka?
Wyciąg z jemioły – recepta na raka?
Jemioła powszechnie uważana jest za zwykły pasożyt, który żerując na drzewach nie dając nic w zamian, ale jednocześnie nie szkodząc im. W niektórych kręgach kulturowych przypisywano jej niemal właściwości mistyczne – miała chronić przed ogniem i chorobą, zapewniać szczęście w małżeństwie ...
Antyoksydanty (przeciwutleniacze) – wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Antyoksydanty – wszystko, co musisz o nich wiedzieć
Antyoksydanty odkryte zostały przypadkowo w XIX w., choć towarzyszą ludzkości od zarania dziejów. Podczas eksperymentów związanych z procesem wulkanizacji w przemyśle gumowym okazało się, że istnieją cząsteczki, które opóźniają proces degradacji, a ściślej utleniania się materiału biologicznego. ...
Uczep trójlistkowy - właściwości, działanie i zastosowanie uczepu trójlistkowego
Uczep trójlistkowy sam wprasza się do domowej apteczki
Uczep trójlistkowy to niepozorna roślinka, która letnią porą cieszy oko żółtymi kwiatami. Ma zdolność sprytnego wczepiania się w nasze ubrania, przez co przypadkiem możemy zabrać ją do domu. Rolnicy uznają uczep za chwast, zaś zielarze widzą w nim surowiec leczniczy o silnym działaniu ...
Sól himalajska przyprawa - właściwości, skład i zastosowanie soli himalajskiej
Sól himalajska – hit czy zwykły chwyt?
Zdaniem jednych najlepsza, nieskażona, lecznicza i wyjątkowa. W opinii innych zwyczajna, przereklamowana, mało wartościowa, a wręcz szkodliwa. Prawda o soli himalajskiej z pewnością leży gdzieś pośrodku. Dlatego na przekór obietnicom marketingowców, lepiej używać jej z umiarem – jak zresztą ...
Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty
Prozdrowotne właściwości żółtej herbaty
Składająca się z precyzyjnie wyselekcjonowanych młodych liści wraz z pączkami żółta herbata produkowana jest w Chinach już od starożytności. Stanowi ona przedmiot pożądania wielu koneserów, jako że dostęp do niej jest mocno limitowany, a sam smak cesarskiego napoju uznaje się za jedyny w ...
Pasaż zakupowy