Olej z czarnuszki – właściwości i działanie. Jak stosować olej z czarnuszki?Olej z czarnuszki – właściwości i działanie. Jak stosować olej z czarnuszki?
Nie ma chyba takiej dolegliwości wewnętrznej czy zewnętrznej, której nie pomógłby nam wyleczyć olej z czarnuszki. Zawarte w nim ...
Pyłek pszczeli kwiatowy – właściwości, działanie i zastosowanie pyłku pszczelego kwiatowegoPyłek pszczeli kwiatowy – właściwości, działanie i zastosowanie pyłku pszczelego kwiatowego
Fascynacja pyłkiem pszczelim kwiatowym sięga czasów starożytności i jest ściśle wiązana z leczniczą karierą miodu oraz ...
Kurkuma przyprawa - właściwości i zastosowanie
Kurkuma przyprawa - właściwości i zastosowanie
Kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie tradycyjnej i – coraz częściej – w medycynie współczesnej. Kurkumie przypisywane są właściwości przeciwzapalne, oczyszczające, antyoksydacyjne i żółciopędne. ...
Olejek z oregano – naturalny antybiotyk do domowej apteczki
Olejek z oregano – naturalny antybiotyk do domowej apteczki
Olejek z oregano odgrywa doniosłą rolę w medycynie naturalnej już od ponad trzech tysięcy lat! Z jego właściwości korzystali m.in. starożytni Grekowie, którym zawdzięczamy nazwę oregano, w dosłownym tłumaczeniu oznaczającą „górską rozkosz”. Słynny Arystoteles polecał kurację olejkiem z ...
Miód Manuka – najzdrowszy pośród miodów
Miód Manuka – najzdrowszy pośród miodów
Nowozelandzki miód Manuka należy do najbardziej pożądanych i zarazem najdroższych miodów na świecie. Produkują go pszczoły zbierające nektar z kwiatów krzewu Leptospermum scoparium, należącego do rodziny mirtowatych. W latach 80-tych ubiegłego wieku pojawiły się pierwsze doniesienia o ...
Jak odżywiać się bezpiecznie w czasach epidemii?
Jak odżywiać się bezpiecznie w czasach epidemii?
Pandemia wirusa Covid-19 wywołuje zrozumiałą panikę i rosnącą liczbę pytań na temat tego, co jest bezpieczne, a co nie. Jeśli bowiem wirusem możemy zarazić się dotykając dłońmi twarzy, np. po wyjściu ze sklepu, to czy nie należy się bać również żywności rozłożonej na półkach supermarketów? ...
Sok z brzozy podniesie witalność i oczyści ciało
Sok z brzozy podniesie witalność i oczyści ciało
Wiosna to najlepszy sezon na sok z brzozy. Aby korzystać z jego cennych właściwości wcale nie musimy kupować go w sklepie z ekologiczną żywnością. Przy odrobinie cierpliwości, w sposób skuteczny możemy go pozyskać samodzielnie – prosto z drzewa!
Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?
Dieta bogatoresztkowa – na czym polega?
Błonnik to bardzo ważny składnik pożywienia, który mimo swojego rozpowszechnienia w produktach żywnościowych niestety nie przez wszystkich jest spożywany we wskazanych ilościach. Warto zadbać o jego większy udział w diecie, ponieważ ma między innymi właściwości antynowotworowe i ...
Czujesz się samotny? Jedz kiszone ogórki!
Czujesz się samotny? Jedz kiszone ogórki!
Spożywanie sfermentowanego jedzenia, takie jak kiszone ogórki czy kapusta może zmniejszyć uczucie lęku społecznego. – wynika z najnowszych badan opublikowanych na łamach czasopisma „Psychiatry Research”.
Koronawirus i grypa – podobieństwa i różnice
Koronawirus i grypa – podobieństwa i różnice
Grypa towarzyszy nam co roku w sezonie jesienno-zimowym, zbierając niemałe pokłosie wśród ludzi na całym świecie. Koronawirus Covid-19 pojawił się dość nagle i w ciągu kilku miesięcy z chińskiego problemu stał się światową pandemią. Co łączy obie choroby i czy należy się ich obawiać w równym ...
Garam masala – indyjska mieszanka zdrowia
Garam masala – indyjska mieszanka zdrowia
Garam masala – pod tą egzotyczną nazwą kryje się równie egzotyczne wnętrze. Garam masala, to specyficzna mieszanka przypraw pochodząca z Indii. Nie tylko charakteryzuje się oryginalnym smakiem, który zapewni naszym posiłkom wyjątkowy i niepowtarzalny charakter. Garam masala, to przede ...
Wrotycz ‒ wyklęta roślina o cennych właściwościach leczniczych
Wrotycz ‒ wyklęta roślina o cennych właściwościach leczniczych
Wrotycz pospolity zwalcza pasożyty, odstrasza muchy, komary i kleszcze.  Był powszechnie stosowany przez nasze prababcie i babcie. Współcześnie, ze względu na swój skład chemiczny, uznawany jest za zioło niebezpieczne. Dlaczego wrotycz pospolity budzi takie kontrowersje?
Pasaż zakupowy