Olejki eteryczne – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olejki eteryczne?Olejki eteryczne – właściwości i zastosowanie. Jak stosować olejki eteryczne?
Uważa się, że już 18 tysięcy lat p.n.e prymitywni ludzie korzystali z uzdrowicielskiej mocy roślin. Dopiero w czasach ...
Erytrol – właściwości, działanie i zastosowanie erytroluErytrol – właściwości, działanie i zastosowanie erytrolu
Choć jego nazwa, brzmiąca nad wyraz chemicznie, nie budzi może najkorzystniejszych skojarzeń, erytrol w przeciwieństwie do ...
Arnika – właściwości, działanie i zastosowanie arniki
Arnika – ziołowa moc prosto z gór
Te piękne i niepozorne kwiatki posiadają wielką moc. Właściwości arniki znane i stosowane były już kilka wieków temu. Roślina ta ma tyle zastosowań, że o mały włos nie wyginęła! W związku z tym trudno ją znaleźć rosnącą na przypadkowej łące. Za sprawą specjalnych upraw jest wykorzystywana w ...
Witamina K - właściwości, działanie i występowanie witaminy K
Witamina K - krew i kości pod kontrolą
O ile dbając o zdrowie naszego układu kostnego pamiętamy o prawidłowej podaży wapnia i witaminy D, o tyle witamina K często schodzi na dalszy plan. Jest ona jednak niezbędna dla prawidłowej mineralizacji kości i chroni nas przed niebezpiecznym dla zdrowia „paradoksem wapnia”. Co więcej, ...
Jedzenie mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory
Mięso zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory
Regularne spożywanie mięsa, zwłaszcza czerwonego i przetworzonego, istotnie zwiększa ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, udaru lub wylewu. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca ograniczenie jego konsumpcji do 0,5 kg tygodniowo.
Biszofit połtawski – właściwości, działanie i zastosowanie biszofitu połtawskiego
Biszofit połtawski – remedium na bolące mięśnie i stawy
Powstawał w późnym paleozoiku, a dziś jest wydobywany, by wspomóc nasze obolałe plecy i nadwyrężone mięśnie. Biszofit połtawski to minerał o silnych właściwościach przeciwzapalnych i przeciwbólowych. Z balsamów produkowanych na jego bazie mogą korzystać zarówno sportowcy, osoby z chorymi ...
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ remedium na wiele dolegliwości
Złote mleko ‒ pod tą enigmatyczną nazwą kryje się niesamowity ajurwedyjski napój o wielu wspaniałych właściwościach. Głównie dzięki głównemu składnikowi – kurkuminie, która działa antybakteryjnie i przeciwbólowo, łagodzi bóle stawów, a także wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn.
Srebro koloidalne – właściwości, działanie i zastosowanie srebra koloidalnego
Srebro koloidalne – uniwersalne remedium?
Gdy konwencjonalne antybiotyki zawodzą i nie mogą już pokonać drobnoustrojów, sięgamy po kolejne alternatywy. Jedni w takich sytuacjach preferują leczenie czosnkiem, inni… srebrem. Okazuje się, że srebro koloidalne ma niebywale szerokie zastosowanie, a przy tym pozostaje skuteczne w ...
Tran - właściwości, działanie i wartości odżywcze tranu
Tran - najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy pochodzącym z ryb
Najzdrowszy tłuszcz zwierzęcy to ten pochodzący z ryb. Dlaczego? Ponieważ zawiera cenne kwasy omega-3 i ma wysoką koncentrację witamin. Nie wszyscy jednak są oddanymi fanami ryb. Poza tym świeże ryby dobrej jakości, pochodzące ze sprawdzonego źródła, odstraszają cenami i są trudno dostępne. ...
Naturalne sposoby na uniknięcie jesiennej chandry
Naturalne sposoby na uniknięcie jesiennej chandry
Jesienna pogoda zdominowana przez deszcz, niską temperaturę i zachmurzone niebo sprzyja pogorszeniu samopoczucia. Krótkie i szare dni mogą powodować przygnębienie, a nawet stany depresyjne. W jaki sposób prostymi, domowymi sposobami możemy uniknąć jesiennej chandry i odzyskać radość życia?
Chmiel – właściwości, działanie i zastosowanie chmielu
Chmiel – od piwa po naturalne antybiotyki!
Chmiel to wieloletnia roślina należąca do rodziny konopiowatych, o której najstarsze wzmianki pochodzą z pierwszego stulecia naszej ery. Pliniusz Starszy wspomina wysokie, obdarzone szyszkami dzikie pnącza w swoim przełomowym dziele botanicznym „Naturalis Historia”. Jednak dopiero około 740 ...
Cząber ogrodowy przyprawa - właściwości i działanie. Przepisy cząber
Cząber - pieprz naszych przodków
Cząber pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Był powszechnie stosowaną przyprawą w kuchni starożytnych Rzymian i Greków. Średniowieczni botanicy przypisywali mu z kolei właściwości magiczne. Podobno spożycie cząbru miało nastrajać do szlachetnych czynów! To z pewnością przesadzona teoria, ...
Pasaż zakupowy