Definicja pojęcia:
glikogen
Glikogen —
wielocukrowiec (polisacharyd) zwierzęcy (C6H10O5)n gromadzony przez organizm głównie w wątrobie i mięśniach. Powstaje z cukrów prostych w enzymatycznych procesach-glukozy, połączonych wiązaniem -glikozydowym. Cząsteczki glikogenu są mocno rozgałęzione i łatwiej rozpuszczalne w wodzie niż skrobia. Materiał zapasowy, odżywczy i energetyczny. Podczas smażenia

mięsa na tłuszczu glikogen z powierzchni tkanki ulega rozklejeniu oraz częściowemu rozkładowi, tworząc cienką rumianą warstwę, która zapobiega wydostawaniu się na zewnątrz białka (także wody) zawartego w tkance mięsnej.
Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
Organizacje ekologiczne
Ośrodek Działań Ekologicznych „Źródła”
Znaki ekologiczne

Bio Hellas


Co ma znaczyć podpis tego obrazka? Że niby glikogen to skrobia? Bo tak to wygląda, a to herezje! No i ważnym elementem budowy glikogenu jest tendecja do tworzenia helis w nierozgałęzionych fragmentach.