Mikotoksyny » Opis » co to? » Definicja pojęcia
Ekologia.pl Wiedza Encyklopedia mikotoksyny
Definicja pojęcia:

mikotoksyny

Mikotoksyny —

substancje wytwarzane przez pewne gatunki pleśni. Obecnie rozpoznano ok. 400 rodzajów o szerokim spektrum działania. Skażenie żywności mikotoksynami uważa się za jedno z poważniejszych zagrożeń zdrowia. Istotną grupę mikotoksyn stanowią alfatoksyny. Rozwijają się na orzeszkach ziemnych, bawełnie, pszenicy, jęczmieniu i ryżu. W Polsce problem stanowi ochratoksyna. Na przykład ochratoksyna A została wykryta w 16% próbek zboża. Badania wskazują również na znaczy procent uszkodzenia nerek świń, narażonych na działanie ochratoksyny. Stwierdzono także jej występowanie we krwi mieszkańców Polski.

Indeks nazw
Szukaj lub wybierz według alfabetu
A B C D E F G H I J K L Ł M N O P Q R S Ś T U V W X Y Z Ź Ż
Organizacje ekologiczne
Polski Klub Ekologiczny
Znaki ekologiczne
Fair Trade Certified
Fair Trade Certified
4.7/5 - (8 votes)
Default Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!