Wzrost poziomu CO2 w atmosferze a proces pustynnienia - Ekologia.pl
Ekologia.pl Środowisko Wzrost poziomu CO2 skutkuje zazielenieniem suchych obszarów Ziemi – jak to możliwe?

Wzrost poziomu CO2 skutkuje zazielenieniem suchych obszarów Ziemi – jak to możliwe?

Zmiana klimatu niesie ze sobą wiele dalekosiężnych konsekwencji, a niektóre z nich okazują się zaskakujące. Mimo ostrzeżeń o powszechnym pustynnieniu naukowcy obserwują na przykład zazielenianie się suchych obszarów Australii, Afryki i Azji. Fenomen ów związany jest ze stale rosnącym poziomem CO2 w atmosferze i paradoksalnie stwarza zagrożenie dla globalnej równowagi biologicznej.

Busz w południowo-wschodniej Australii intensywnie się rozrasta

Busz w południowo-wschodniej Australii intensywnie się rozrasta, fot. wirestock/envato
Spis treści

Suche obszary na świecie a zmiana klimatu

41,3% powierzchni lądu klasyfikowane jest jako obszary suche. Żyje w nich ponad 2 mld ludzi, którzy w ciągu wieków zaadaptowali się do lokalnych warunków częstego niedoboru wody. Obszary suche to bowiem nie to samo co pustynie – obserwuje się na nich opady deszczu, czasem wręcz intensywne, ale są one nieregularne i trudne do przewidzenia, a tempo parowania jest bardzo wysokie. W tych trudnych warunkach rozwinęły się jednak bogate ekosystemy obejmujące rośliny i zwierzęta tolerujące niedostatek wody, jak również szeroka gama grzybów i bakterii ważnych dla kondycji gleby.

Wskutek zmiany klimatu na obszarach suchych od lat obserwuje się wiele negatywnych tendencji – opadów bywa mniej, a wyższa temperatura przyspiesza parowanie. Dodatkowym wyzwaniem jest negatywny wpływ człowieka związany ze zbyt intensywnym wypasem zwierząt hodowlanych i nieodpowiedzialną gospodarką rolną. W rezultacie według IUCN 25-35% tych obszarów jest już poważnie zdegradowanych i zagraża im utrata różnorodności biologicznej oraz pustynnienie.

Czarne scenariusze nie wszędzie się jednak ziszczają…

 

Afrykański region Sahel w okresie pory deszczowej

Afrykański region Sahel w okresie pory deszczowej, źródło: NOAA, US Gov, Unidentified, Public domain, via Wikimedia Commons

W jaki sposób poziom CO2 wpływa na roślinność?

Od czasów sprzed rewolucji industrialnej poziom dwutlenku węgla w atmosferze wzrósł o 50%. Tylko w ostatnich 44 latach odnotowano 22% wzrost zawartości CO2 w powietrzu. Owo „zagęszczenie” jest odpowiedzialne za globalny wzrost temperatury i ogół zjawisk nazywanych dziś zmianą klimatu. Na obszarach suchych ma jednak zaskakujący efekt.

Rośliny do życia i wzrostu potrzebują słońca, wody oraz CO2 właśnie. To dzięki tym trzem podstawowym elementom zachodzi proces fotosyntezy, który generuje energię potrzebną do wzrostu, kwitnienia i owocowania. Wzrost poziomu dwutlenku węgla w powietrzu na obszarach suchych okazuje się mieć rezultat podobny do nawożenia – fotosynteza przyspiesza, a rozwój zielonych tkanek jest bujniejszy.

Efekt postępującego zazieleniania zaobserwowano na zdjęciach satelitarnych z południowo-wschodniej Australii, zachodnich Indii, północno-wschodniej Azji i południowo-wschodniej Afryki. W czerwcu 2024 r. w czasopiśmie „Nature” okazało się przełomowe badanie, które potwierdza fenomen rozwoju roślinności na obszarach suchych i zmniejsza prognozę pustynnienia wskutek zmiany klimatu do zaledwie 4% ich terytorium. Wysychać nadal będą przede wszystkim południowo-zachodnie Stany Zjednoczone, północno-wschodnia Brazylia i niektóre strefy Azji Środkowej.

 

Tabela przedstawiająca suche obszary na Ziemi

Tabela przedstawiająca suche obszary na Ziemi, gdzie obserwuje się proces rozwoju roślinności; opracowanie własne na podst. https://www.nature.com/articles/s43247-024-01463-y

Błąd naukowców

Kolejne studia potwierdzają fakt, że ostrzeżenia naukowców na temat dalszego wysychania obszarów suchych były dramatycznie przeszacowane. Już w 2020 r. zespół klimatologów z Massachusetts wykazał, że w latach 1982 – 2015 6% suchych obszarów uległo procesowi pustynnienia – to zaledwie jedna czwarta wcześniejszych prognoz. Tempo przyrostu zieleni w problematycznych strefach było natomiast trzy razy wyższe niż tempo wysychania.

Skąd ta pomyłka? Uważa się, że winne były modele nie uwzględniające faktu, że zwiększony poziom CO2 w atmosferze zwiększa efektywność, z jaką rośliny wykorzystują wodę w otoczeniu bez względu na czynniki pogodowe. Badacze zestawiali tymczasem wskaźnik suchości klimatu z prognozowanymi trendami meteorologicznymi przy założeniu, że metabolizm zielonych tkanek pozostaje taki sam, co nie jest prawdą.

Sam efekt zwiększonej fotosyntezy w obecności wysokich ilości CO2 nie jest oczywiście wielką niespodzianką – rolnicy wykorzystują go od dekad w szklarniach.

Mapa przedstawiająca prognozy zazieleniania się suchych obszarów

Mapa przedstawiająca prognozy zazieleniania się suchych obszarów w latach 2030-2050; źródło: “Less than 4% of dryland areas are projected to desertify despite increased aridity under climate change” Xinyue Zhang, Jason P. Evans & Arden L. Burrell, Communications Earth & Environment volume 5, Article number: 300 (2024)

Problemy wynikające z zazieleniania się suchych obszarów

Czy zmiana prognozy z pustynnienia na rozwój roślinności nie powinna cieszyć? Wiele aspektów tego zjawiska jest oczywiście pozytywnych poczynając od faktu, że większa ilość lepiej rozwiniętych roślin pochłonie więcej CO2, produkując w zamian tlen. Nie zatrzyma to zmiany klimatu, ale może pomóc ją spowolnić, tym bardziej, że efekt zazielenienia mierzony wzrostem powierzchni liści obserwuje się już od lat 80. i to w różnych strefach klimatycznych. Według naukowców z uniwersytetu w Bostonie w 70% wynika on właśnie z dodatkowej podaży dwutlenku węgla, a inne czynniki obejmują m.in. zmiany w poziomie azotu.

Zazielenianie obszarów suchych w wielu przypadkach ma jednak związek z działalnością ludności, która je zamieszkuje. Wraz w rozwojem edukacji środowiskowej bardzo wielu rolników w krajach rozwijających się zaczęło uprawiać ziemię w bardziej odpowiedzialny sposób, np. sadząc drzewa i zielony nawóz oraz rozwijając irygację.

I tu pojawia się problem. Zazielenienie suchych obszarów to wzrost roślinnej produktywności, który wymaga dodatkowej wody, a tej na Ziemi nie mamy. Systemy nawodnienia, które z jednej strony pomagają zwiększyć plony, powodują ubytek wody gdzie indziej. Co gorsza, ekolodzy zwracają uwagę, że na ogromnej powierzchni obszarów suchych żyją gatunki wyspecjalizowane, które potrafią zbierać wilgoć z mgły i rannej kondensacji. Nowe realia zmniejszą ich przewagę konkurencyjną i uczynią je bezbronnymi wobec roślin, które zaczną się intensywnie rozrastać. Zagrożeniem są zwłaszcza gatunki inwazyjne, dla których wzrost poziomu CO2 może służyć pomocą w podporządkowaniu sobie kolejnych ekosystemów.

W Australii bujny rozwój buszu może również spowodować wzrost zagrożenia pożarami, które już dziś stanowią jeden z największych problemów ekologicznych. Fala ognia, która przetoczyła się przez kontynent w 2020 r. skorzystała właśnie na wyjątkowo wysokim zagęszczeniu zdrewniałej wegetacji, która jest wynikiem węglowego „nawożenia” atmosfery.

Jak widać, zmiana klimatu wciąż zaskakuje i to nawet naukowców. Tym samym trudno jest przewidzieć pełen łańcuch reakcji związanych z emisjami i eratyczną pogodą. Przynajmniej do połowy XXI w. obszary suche będą jednak korzystać z pokładów węgla w powietrzu, zmieniając dobrze znane nam krajobrazy.

Obszary suche na świecie – pytania i odpowiedzi

Co jest największym zagrożeniem dla obszarów suchych na świecie?

Suchym obszarom z jednej strony zagraża rosnący poziom temperatury, która zwiększa parowanie wody, z drugiej działalność ludzka, w tym wylesianie, uprawy rolne i hodowla zwierząt.

Jakie jest gospodarcze znaczenie obszarów suchych?

Mimo niesprzyjających warunków wodnych na obszarach suchych produkowane jest 44% żywności roślinnej i 50% hodowli zwierzęcej.

Jaka roślinność jest typowa dla obszarów suchych?

Naturalne ekosystemy na obszarach suchych obejmują sawanny, stepy, busz oraz niskie lasy.”

 

Bibliografia
  1. „With CO2 Levels Rising, World’s Drylands Are Turning Green” Fred Pearce, https://e360.yale.edu/features/greening-drylands-carbon-dioxide-climate-change, 12/11/2024;
  2. “Drylands and land degradation” IUCN, https://iucn.org/our-work/topic/drylands-and-land-degradation, https://iucn.org/our-work/topic/drylands-and-land-degradation, 12/11/2024;
  3. “Less than 4% of dryland areas are projected to desertify despite increased aridity under climate change” Xinyue Zhang i in., https://www.nature.com/articles/s43247-024-01463-y, 12/11/2024;
  4. “Greening of the Earth and its drivers” Zaichun Zhu i in., https://www.nature.com/articles/nclimate3004, 12/11/2024;
  5. “Anthropogenic climate change has driven over 5 million km2 of drylands towards desertification” A L Burrell i in., https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7395722/, 12/11/2024;
  6. “Overestimated global dryland expansion with substantial increases in vegetation productivity under climate warming” Ziwei Liu i in., https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/accfb1, 12/11/2024;
5/5 - (2 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments