10 pomysłów na dania z gofrownicy – najlepsze pomysły na dania z gofrownicy
Jak można wykorzystać domową gofrownicę? Oprócz wspaniałych gofrów, które lubią mali i duzi, ten prosty sprzęt AGD może posłużyć do realizacji bardzo oryginalnych i wyszukanych przepisów, nie tylko słodkich, ale i słonych. Co najważniejsze, dania z gofrownicy są przyjemnie łatwe do wykonania i eliminują niezdrowy proces smażenia! Oto 10 pomysłów na dania z gofrownicy!
W Stanach Zjednoczonych 24 sierpnia obchodzony jest Narodowy Dzień Gofrów na pamiątkę patentu wydanego właśnie w ten dzień 1869 r. Corneliusowi Swartwoutowi. On to właśnie opracował pierwszą metalową gofrownicę, którą ogrzewało się na klasycznej kuchence. Sam pomysł jest jednak w rzeczywistości o wiele starszy – ze źródeł historycznych wynika, że już starożytni Grecy potrafili wypiekać prymitywną formę gofrów.
Idealny przepis na gofry
Jak przygotować ciasto na gofry? Belgowie, którzy są europejskimi specjalistami w tej kwestii, stawiają poprzeczkę bardzo wysoko. Według nich gofry powinny być złote i kruche na zewnątrz, a jednocześnie lekkie i puszyste wewnątrz. Podawane z bitą śmietaną, polewami i owocami są powodem, dla których kupujemy gofrownicę.
Klasyczne gofry belgijskie
Składniki:
- 2 ¼ szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jaja
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Przygotowanie:
Suche składniki połącz w dużej misie. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z olejem, mlekiem i wanilią, a następnie dodaj do mąki. Na końcu dodaj pianę z białek i całość delikatnie wymieszaj. Ciasto wylewaj na mocno nagrzaną, spryskaną olejem gofrownicę i piecz do uzyskania złotej barwy. (źródło: https://thesaltymarshmallow.com/)
Kakaowe gofry a la brownie
Składniki:
- ½ szklanki mąki
- 2 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka kakao
- ¼ szklanki brązowego cukru
- ½ szklanki mielonych migdałów
- ¼ szklanki masła
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
Dokładnie wymieszaj suche składniki w misie. Stopniowo dodaj jajka, miękkie masło, wanilię i mleko. Ubij ciasto mikserem, aż zrobi się puszyste. Wylewaj po 1/3 na rozgrzaną, natłuszczoną gofrownicę i piecz przez kilka minut. Podawaj z wybranym sosem lub bitą śmietaną. (źródło: https://www.appliancesreviewed.net/)
Gofry na słono
Wzbogacając klasyczne ciasto na gofry o mąkę kukurydzianą czy ziemniaki otrzymasz smaczną i pożywną alternatywę dla makaronu czy ryżu. Słone gofry można podawać jako główne danie obiadowe bądź kolacyjne z dodatkiem warzyw lub mięsa.
Gofry kukurydziane
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 1 ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka soli kamiennej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 jaja
Przygotowanie:
W misie połącz wszystkie suche składniki. Dodaj mleko, olej, jajka i wymieszaj, dokładnie, ale nieprzesadnie. Na natłuszczonej gofrownicy piecz gofry przez ok. 5 minut. Podawaj z sosem mięsnym typu chili, śmietaną i szczypiorkiem. (źródło: https://tastesbetterfromscratch.com/)
Ziemniaczane gofry z bekonem
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 2 jaja
- 1 ½ szklanki gotowanych gniecionych ziemniaków
- 1 szklanka mleka
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- ¼ szklanki drobno posiekanej cebuli
- 3 plastry bekonu
Przygotowanie:
W dużej misie zmieszaj suche składniki. Ziemniaki połącz z jajkami, mlekiem i olejem. Dolej całość do mąki i wymieszaj tak, aby ledwie zwilgotniała. Dodaj cebulę i pokrojony bekon. Opiekaj w gofrownicy do uzyskania złotej barwy. Podawaj z syropem klonowym. (źródło: https://www.tasteofhome.com/)
Przekąski z gofrownicy
Jak zaspokoić mały głód? Gofrownica pozwala przygotować szybkie, ciepłe danie dla 1-2 osób z kilku prostych składników. Można ją zabrać ze sobą na wakacje i „gotować” nawet, jeśli nie masz do dyspozycji prawdziwej kuchenki.
Serowe kanapki z cukinii
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 jajo
- ½ szklanki tartego parmezanu
- 2 zielone cebulki
- ¼ szklanki skrobi kukurydzianej
- ½ łyżeczki płatków z papryki czerwonej
- 2 szklanki tartego sera typu cheddar
Przygotowanie:
Cukinię utrzyj na tarce o grubych oczkach i porządnie odsącz z wody. Następnie zmieszaj ją z jajkiem, parmezanem, siekaną cebulką i skrobią. Dopraw do smaku solą, pieprzem i płatkami papryki. Piecz placki w rozgrzanej gofrownicy, aż będą złote. Gotowy placek umieść z powrotem w gofrownicy, posyp obficie cheddarem, przykryj drugim plackiem i zapiekaj, aż ser się rozpuści. (źródło: https://www.delish.com/)
Omlet z gofrownicy
Składniki:
- 2 jaja
- 1 papryka dowolnego koloru
- 1 mięsisty pomidor
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Warzywa pokrój w małą kostkę. Jajka rozbełtaj z mlekiem i dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do jajek warzywa. Wylewaj chochelką na natłuszczoną gofrownicę i piecz, aż się zetnie. Podawaj ze świeżą sałatką warzywną. (źródło: https://growingupgabel.com/)
Oryginalne dania obiadowe
Okazuje się, że gofrownica może z powodzeniem zastąpić nie tylko patelnię, ale także piekarnik i mikrofalę. Przy odrobinie fantazji przyrządzisz na niej pełnowartościowy posiłek przy minimalnym użyciu tłuszczu.
Azjatycki makaron z gofrownicy
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka nasion sezamu
- olej z prażonego sezamu
- 100 g makaronu typu ramen
- 1 łyżka siekanej zielonej cebulki
Przygotowanie:
Makaron zalej gorącą wodą, pozostaw na 3 minuty i odcedź. Jajko ubij z sosem sojowym, dodaj sezam oraz kilka kropli oleju sezamowego. Dołóż makaron i dokładnie wymieszaj. Przełóż całość do rozgrzanej natłuszczonej gofrownicy i zapiekaj ok. 3 minut. Podawaj na gorąco posypany siekaną cebulką. (źródło: https://www.seriouseats.com/)
Zapiekana quesadilla z kurczakiem
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki siekanej czerwonej cebuli
- 2 łyżki soku z limonki
- 2 łyżki krojonych pomidorów
- 5 łyżeczek siekanej kolendry
- 8 małych tortilli
- 1 1/3 szklanki tartego sera żółtego
- 180 g ugotowanej piersi z kurczaka
Przygotowanie:
Miąższ z awokado rozgnieć w misce widelcem, dodaj cebulę, sok z limonki, pomidora, 1 łyżeczkę kolendry, sól i pieprz do smaku. 1 tortillę wyłóż na spód rozgrzanej, natłuszczonej gofrownicy. Na środek wyłóż 1/3 szklanki sera i rozprowadź równomiernie pozostawiając 1cm margines wzdłuż krawędzi. Na wierzch wyłóż ¼ kurczaka poszarpanego w drobne kawałki i 1 łyżeczkę kolendry. Całość zakryj drugą tortillą i zapiekaj 2-3 minuty. Wyjmij ostrożnie quesadillę i przygotuj jeszcze 3 takie same z pozostałych składników. Pokrój na trójkąty i podawaj na ciepło z dipem z awokado. (źródło: https://www.cookinglight.com/)
Deserowe specjały z gofrownicy
Musisz przygotować słodki poczęstunek dla niezapowiedzianych gości? W gofrownicy da się szybko przyrządzić improwizowane wersje znanych kuchennych specjałów w atrakcyjnej wizualnie i łatwej do podania formie.
Marchwiowy tort z gofrownicy
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 1 ¾ szklanki maślanki
- 2 jaja
- 4 łyżki masła
- ½ łyżeczki esencja waniliowej
- 1 szklanka rodzynek
- 1 szklanka siekanych orzechów włoskich
- 1 ½ szklanki tartej marchewki
NADZIENIE:
- 240 g serka śmietankowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/8 szklanki siekanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Masło rozgrzej w garnku i pozwól mu lekko zbrązowieć. Dodaj przyprawy, podgrzewaj 15 sekund i zdejmij z ognia. Mąkę połącz z solą, sodą i cukrem. Maślankę rozbełtaj z żółtkami, dodaj rozpuszczone masło i wanilię, a następnie połącz całość z suchymi składnikami. Dodaj ubitą pianę z białek, marchew, rodzynki i orzechy i delikatnie wymieszaj. Piecz gofry 3-5 minut, aż będą złote. Serek połącz z resztą orzechów i syropem. Cały płaty gofrów przekładaj masą serową. (źródło: https://willowbirdbaking.com/)
Szarlotka z gofrownicy
Składniki:
- 1 ¾ szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta soli
- 3 jaja
- 1 ¾ szklanki mleka
- 6 łyżek roztopionego masła
- 1 jabłko
- śmietana kremówka
Przygotowanie:
Mąkę zmieszaj z proszkiem i przyprawami. Dodaj po kolei jajka, mleko i ostudzone masło. Jabłko zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i domieszaj do ciasta. Wylewaj porcje ciasta do natłuszczonej gofrownicy i piecz ok. 3 minut. Podawaj na ciepło z ubitą kremówką. (źródło: https://bellyfull.net/)
Ponadto w gofrownicy da się z powodzeniem „grillować” dynię, jabłka i cukinię, zapiekać kanapki z tostowego chleba czy nawet przygotowywać placki ziemniaczane. Jeśli jesteś więc szczęśliwym właścicielem pomysłowego urządzenia, nie wahaj się wykorzystywać go częściej niż tylko do przygotowywania gofrów!
- „A Brief History of the Waffle Iron” David Kindy, https://www.smithsonianmag.com/innovation/brief-history-waffle-iron-180972980/, 30/08/2022;
- “30 Foods You Can Make In A Waffle Iron” Sienna Livermore, https://www.delish.com/cooking/recipe-ideas/g2821/ways-to-use-waffle-iron/, 30/08/2022;
- “17 Surprising Things You Can Make with a Waffle Iron” Julia Mulaney, https://www.tasteofhome.com/collection/waffle-iron-recipes/, 30/08/2022;
- “25 Genius Waffle Maker Recipes” Mary Baucom, https://greatist.com/eat/waffle-maker-recipes, 30/08/2022;
- “20+ Genius Recipes You Can Make in Your Waffle Iron” Marlisse Cepeda, https://www.countryliving.com/food-drinks/g3032/waffle-iron-recipes/, 30/08/2022;
W gofrownicy można przygotować rożne smaki wegańskich, a nawet bezglutenowych gofrów i wafli zastępujących pieczywo. Idealne przepisy dla wegan i osób na diecie bezglutenowej opracowała MAG (Mama Alergika Gotuje). https://mamaalergikagotuje.pl/produkt/e-book-30-przepisow-na-gofry-nowosc/