Jak zrobić tofu? | ekologia.pl
Ekologia.pl Styl życia Kuchnia Jak zrobić tofu?

Jak zrobić tofu?

Ten przysmak kojarzący się z kuchnią azjatycką jest bogatym źródłem białka, wapnia oraz cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Można zamówić gotowy produkt np. w sklepie z ekologiczną żywnością lub samodzielnie przygotować tę przekąskę, a zarazem bazę do wielu różnych smacznych dań. Jak zrobić tofu? Oto kilka przykładowych pomysłów!

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Źródło: P-fotography/Shutterstock

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Źródło: P-fotography/Shutterstock
Spis treści

Skąd się wzięło tofu?

To smakołyk szczególnie popularny w krajach Dalekiego Wschodu, zwłaszcza w Japonii i Chinach. Podobno kucharz pochodzący z tego drugiego państwa ponad 2000 lat temu przypadkowo zmieszał mleko sojowe z nigari, czyli substancją pozostałą po usunięciu soli z wody morskiej. To koagulant wyróżniający się dużą zawartością minerałów, dzięki któremu tofu może zgęstnieć i zachować swoją formę. W niektórych miejscach określa się je jako dofu lub doufu, a wyglądem przypomina ono twaróg.

Sam produkt zyskuje coraz większą grupę zwolenników również w Polsce, tym bardziej że można go samodzielnie zrobić. Sposobów jest kilka w zależności od tego, jaki ma mieć smak.

Czym jest tofu?

Jego podstawę stanowi mleko sojowe. Aby zrobić serek, wspomnianym koagulantem może być alternatywnie np.:

  • siarczan wapnia,
  • siarczek magnezu,
  • chlorek magnezu,
  • sól,
  • sok z cytryny.

Koagulacja jest procesem, podczas którego dochodzi do wyodrębnienia się serwatki oraz twarogu. Po usunięciu nadmiaru płynu zostaje blok tofu. Jest ono czymś na kształt sera i na sklepowych półkach należy go szukać właśnie w dziale z nabiałem.

Ser o różnych smakach i konsystencjach

W zależności od tego, jak się robi tofu, może ono występować w różnych smakach i konsystencjach.

Wyróżnia się m.in. warianty:

  • naturalne;
  • wędzone;
  • marynowane;
  • z dodatkami – np. ziołowymi, z czosnkiem, chilli;
  • silken – czyli jedwabiste o średniej lub wysokiej twardości – jednak jeśli jest bardzo sypkie, może to świadczyć o nieświeżości produktu.

Jak się robi tofu w domu?

Zamiast kupować gotowe, można spróbować samodzielnie wykonać tofu. Jak zrobić ten przysmak w domowej kuchni? Do przygotowania potrzebne są:

  • dobrej jakości ziarna soi (warto pomyśleć o takich, które pochodzą z uprawy ekologicznej),
  • woda,
  • koagulant – w tej roli sprawdzi się m.in. siarczan magnezu, sok z cytryny, ocet winny.

Aby nadać konkretniejszego smaku produktowi, warto mieć w pogotowiu np. sól, zioła, przyprawy lub inne dodatki – oliwki, paprykę, suszone pomidory itp.

Mając już składniki, jak zrobić z nich tofu? Oto lista poszczególnych czynności:

  • W pierwszej kolejności należy w ok. litrze wody moczyć przez noc pół szklanki ziaren sojowych.
  • Kolejnym krokiem jest dokładne zmieszanie składników przy użyciu miksera, blendera, wyciskarki lub innego urządzenia.
  • Powstałe mleko sojowe trzeba przelać do garnka, podgrzać na niewielkim ogniu aż do zagotowania, a później ściągnąć z kuchenki.
  • Następnie należy dodać 2 łyżki wybranego koagulantu oraz ewentualnie przyprawy, zioła dla uzyskania konkretnego smaku.
  • Otrzymany produkt odstawia się do przestygnięcia.
  • Ostudzone tofu przelewamy do pojemnika wyłożonego ściereczką z tkaniny naturalnej, dokładnie je okrywamy materiałem, dociskając z każdej strony, aby odsączyć ciecz.
  • Domowej roboty przysmak wkładamy na parę lub nawet paręnaście godzin do lodówki.
  • Warto pamiętać o tym, że powinien być przechowywany w szczelnym pudełku maksymalnie przez kilka dni.

Kto nie powinien jeść tofu?

W jedzeniu tego produktu należy zachować umiar i w ciągu dnia spożywać maksymalnie 2 porcje. Zbyt często po tofu nie powinny sięgać osoby chorujące na tarczycę – soja może wpłynąć na pojawienie się wola tarczycowego lub objawów tożsamych z syndromami niedoczynności tego gruczołu. Uważać muszą także alergicy, którzy są na nią uczuleni.

Komu polecane jest tofu?

Samodzielnie zrobione tofu może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Zawiera również wiele cennych minerałów i witamin. Dlatego zalecane jest np. cukrzykom, osobom zmagającym się z chorobami serca czy kobietom w okresie menopauzy. Ponadto ten przysmak może przynosić korzyści:

  • kościom – poprzez zwiększanie ich gęstości mineralnej,
  • skórze – wspomagając jej uelastycznienie,
  • mózgowi – znajdujące się w produkcie izoflawony sojowe wykazują pozytywny wpływ na funkcjonowanie tego organu oraz pamięć.

Ponadto ser z soi często znajduje się w dietach odchudzających.

Tofu – pytania i odpowiedzi

Jakie właściwości ma tofu?

Jest bardzo dobrym źródłem białka, minerałów takich jak np. potas, fosfor, magnez, żelazo, cynk i sód, witamin: witaminy z grupy B, C, A i K oraz kwasów tłuszczowych.

Jak smakuje tofu?

Z racji tego, że ma bardzo delikatny, słabo wyczuwalny smak, stanowi produkt idealny jako baza do różnego typu potraw. Serek sojowy można komponować m.in. z wszelkiego rodzaju przyprawami czy sosami i robić z niego różne przysmaki.

Z czym można łączyć tofu?

Świetnie smakuje m.in. z warzywami, owocami, jajkami i wieloma innymi składnikami. Dzięki tej różnorodności można je przyrządzić na słono, na słodko oraz jako danie obiadowe, przekąskę, sałatkę lub deser.

 

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. Alpha Foodie; "How To Make Tofu at Home – Two Simple Methods"; alphafoodie.com; 2023-01-18;
  2. So Vegan; "How To Make Homemade Tofu"; wearesovegan.com; 2023-01-18;
4.7/5 - (15 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments