Ciasta z mikrofali – 10 prostych przepisów dla każdego

Kuchenka mikrofalowa traktowana jest najczęściej jako proste urządzenie do podgrzewania gotowych dań. Mało kto wie jednak, że można ją również wykorzystać do pieczenia – ciasta z mikrofali to doskonała propozycja nie tylko dla posiadaczy niewielkich aneksów kuchennych, ale także osób zapracowanych, pragnących zaoszczędzić nieco czasu na co dzień.



Wszystkie kuchenki mikrofalowe nadają się do pieczenia ciast. Źródło: shutterstockWszystkie kuchenki mikrofalowe nadają się do pieczenia ciast. Źródło: shutterstock
  1. Jak piec w kuchence mikrofalowej?
  2. Czekoladowe ciasto z kubka
  3. Ciasto waniliowe bez jajek
  4. Dyniowe ciasto
  5. 5-minutowy sernik z mikrofali
  6. Pudding bananowy
  7. Szarlotka z mikrofali
  8. Ciasto kawowo-orzechowe w kubku
  9. Brzoskwiniowy cobbler
  10. Świąteczne ciasto z bakaliami
  11. Blok karmelowy z solą
Wokół wykorzystania kuchenki mikrofalowej narosło wiele mitów, z którymi warto się rozprawić. Według oficjalnego stanowiska Światowej Organizacji Zdrowia wykorzystywane zgodnie z instrukcją mikrofale nie stwarzają zagrożenia dla organizmu. Jedzenie w nich przygotowywane lub ogrzewane nie zawiera żadnej radiacji, a jedynym czynnikiem potencjalnego ryzyka może być nierównomierne dogotowanie – stąd każde danie powinno być po wyjęciu z kuchenki pozostawione na kilka minut, aby ciepło uległo stosownej dystrybucji. Ciasta z mikrofali nie są więc w żaden sposób „niezdrowe”!

Jak piec w kuchence mikrofalowej?


Każda dobrze działająca mikrofala nadaje się do pieczenia. Sporą wygodą jest jednak posiadanie kuchenki z konwekcją, czyli funkcją wentylatora, za pomocą którego powietrze jest równomiernie rozprowadzane po całym wnętrzu. Konwekcyjne mikrofale mogą z powodzeniem zastępować klasyczne piekarniki. W prostszych modelach pieczenie jest możliwe, ale konsystencja ciasta może być trochę suchsza i wymagane są nieco inne czasy pieczenia.

Poważnym ograniczeniem kuchenek mikrofalowych jest niewielkie wnętrze – nie zmieszczą się w nich duże foremki, więc ciasta siłą rzeczy są mniejsze. Ponadto konieczne jest wykorzystywanie wyłącznie naczyń przeznaczonych do mikrofali, a więc wykonanych ze szkła, ceramiki lub silikonu, nigdy zaś metalu. Szczególną popularnością cieszy się pieczenie ciast w kubkach – w rezultacie otrzymujemy pojedyncze porcje w atrakcyjnej do podania postaci.

Czekoladowe ciasto z kubka


Składniki:

Przygotowanie:
Duży kubek natłuszczamy masłem. W misie łączymy mąkę, kakao, sól, cukier i proszek – dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, olej i esencję, a po wymieszaniu przelewamy do kubka. Pieczemy w mikrofali ok. 90 sekund, po czym pozostawiamy do wystygnięcia.
(źródło: www.livewellbakeoften.com)
Czekoladowe ciasto w kubku z kuchenki mikrofalowej. Źródło: shutterstock

Ciasto waniliowe bez jajek


Składniki:

Przygotowanie:
Suche składniki łączymy w kubku i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko, masło i wanilię i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pieczemy w mikrofali 90 sekund, a następnie pozostawiamy jeszcze minutę do odpoczęcia.
(źródło: https://tastesbetterfromscratch.com/)

Dyniowe ciasto


Składniki:

Przygotowanie:
W małej misie ubijamy puree, jajko, mleko, cukier sól i przyprawę na gładką masę. Pokruszone ciastka wysypujemy na dno kubka i zalewamy masą. Pieczemy 1 ½- 2 minut przy mocy 1200 W (ewentualnie dłużej). Pozostawiamy na kilka minut do wystygnięcia.
(źródło: www.biggerbolderbaking.com)

5-minutowy sernik z mikrofali


Składniki:

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w ceramicznej foremce i obracamy nią tak, aby pokryło również ścianki. Herbatniki kruszymy na drobno i dodajemy do foremki, po czym dokładnie mieszamy i ubijamy na dnie foremki. Serek łączymy z wanilią i cukrem, a następnie wykładamy na herbatnikowy spód. Pieczemy w kuchence mikrofalowej ok. 4 minut w interwałach ok. 40-50 sekund na połowicznej mocy. Po wystygnięciu schładzamy jeszcze 30 minut w lodówce. Podajemy po wyjęciu z foremki, udekorowany malinami. (źródło: https://tasty.co/)
Pudding bananowy z mikrofali. Źródło: shutterstock

Pudding bananowy


Składniki:
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:
Masło umieszczamy w formie ceramicznej lub szklanej o objętości 1 litra i ogrzewamy w mikrofali 30-60 sekund, do stopienia. 1 ½ banana wkładamy do formy i miażdżymy widelcem mieszając z masłem. Następnie dodajemy cukier, mąkę, cynamon, jaja i mleko. Dokładnie mieszamy, a na wierzchu układamy plasterki banana. Pieczemy w mikrofali ok. 8 minut. Podajemy na ciepło, posypany cukrem pudrem. (źródło: www.bbcgoodfood.com)

Szarlotka z mikrofali


Składniki:
  • 1 rolka gotowego ciasta kruchego

NADZIENIE:
  • ½ szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • sok z połowy cytryny
  • 4-6 jabłek pokrojonych na cienkie plastry

KRUSZONKA:
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • ½ szklanki zimnego masła

Przygotowanie:
Ciastem wykładamy formę do tarty i lekko nakłuwamy widelcem. Okraje ucinamy. Pieczemy przy wysokiej mocy przez ok. 5 minut i pozostawiamy do ostygnięcia. W żaroodpornej misie łączymy wszystkie składniki nadzienia. Pieczemy w mikrofali 2 ½ minuty, po czym wyjmujemy, mieszamy i pieczemy dalsze 2 ½ minuty. Wykładamy nadzienie na spód. Z masła, mąki, cukru i płatków przygotowujemy kruszonkę, którą wykładamy na wierzch. Pieczemy w mikrofali ok. 5 minut, a następnie pozostawiamy do wystygnięcia.
(źródło: theholdernessfamily.com)

Ciasto kawowo-orzechowe w kubku


Składniki:
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżka silnej kawy
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • ½ ubitego jajka

DEKORACJA:
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ½ łyżeczki kawy
  • 2 połówki orzecha włoskiego

Przygotowanie:
W kubku o pojemności 300 ml rozpuszczamy masło i smarujemy nim brzegi naczynia. Dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie mieszamy. Pieczemy przy wysokiej mocy ok. 1 minutę aż ciasto wyrośnie. Pozostawiamy jeszcze minutę, po czym ostrożnie wyjmujemy z kubka. Z cukru, kawy i mascarpone przygotowujemy lukier, który wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy połówki orzecha.
(źródło: thehappyfoodie.co.uk)
Tabela przedstawiająca jakie ciasta można przygotować w mikrofali; opracowanie własne

Brzoskwiniowy cobbler


Składniki:
  • 1 ½ szklanki krojonych brzoskwiń (mogą być z syropu)
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka białego cukru
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:
Brzoskwinie łączymy z 2 łyżkami brązowego cukru i ½ łyżeczki cynamonu. Podgrzewamy w mikrofali 1 minutę. Masło umieszczamy w ceramicznej foremce i rozpuszczamy w mikrofali. Na wierzch wykładamy brzoskwinie. Mąkę, mleko, resztę cukru i cynamonu, sól, proszek oraz esencję dokładnie mieszamy i rozkładamy na wierzchu brzoskwiń. Pieczemy w mikrofali ok. 1 minuty.
(źródło: thekreativelife.com)
Szarlotka z mikrofali, fot. shutterstock

Świąteczne ciasto z bakaliami

Składniki:

Przygotowanie:
Orzechy i suszone owoce zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę, sodę i kakao łączymy w misie. Odcedzamy bakalie i dodajemy do mąki wraz z olejem, miodem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Całość przekładamy do natłuszczonej formy uważając, aby pozostawić nieco miejsca na górze. Pieczemy 5 minut i odstawiamy na dalszych 5. Po całkowitym ostygnięciu przewracamy do góry nogami i schładzamy w lodówce przed podaniem.
(źródło: (www.yummytummyaarthi.com)

Blok karmelowy z solą


Składniki:
  • 150 masła
  • 400 g słodzonego mleka skondensowanego
  • 500 g brązowego cukru
  • 250 g białej czekolady
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Masło, mleko skondensowane oraz cukier brązowy umieszczamy w szklanej misie. Ogrzewamy w kuchence mikrofalowej 8 minut, co każde 2 minuty przerywając i mieszając. Dodajemy sól i pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Dokładnie mieszamy, po czym wylewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch obsypujemy szczodrze solą. Całość wkładamy do lodówki na 2 godziny. Gdy blok nabierze twardej konsystencji, kroimy go na małe kawałki. Miłośnicy mniej słodkich przysmaków mogą zmniejszyć ilość cukru do 400 g.
(źródło: bakeplaysmile.com)
Jak widać, możliwości przygotowania ciast i deserów w kuchence mikrofalowej są bardzo szerokie i nic nie stoi na przeszkodzie, aby poeksperymentować ze swoimi własnymi pomysłami. Zawsze zwracajmy jednak uwagę na to, aby dania zawierające jajka były dokładnie upieczone. Przy zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa ten typ gotowania nadaje się nawet dla starszych dzieci i kuchennych amatorów!
Ekologia.pl (Agata Pavlinec)

Bibliografia

1. „How to bake cake in a microwave” Shivesh Bhatia, https://bakewithshivesh.com/how-to-bake-a-cake-in-a-microwave/, 1/06/2022
2. “Radiation: microwave ovens” WHO, https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-microwave-ovens, 1/06/2022
3. “You must read this before using Microwave Oven for Baking” Sonia Gupta, https://anybodycanbake.com/microwave-oven-baking/, 1/06/2022
4. “How To Bake A Cake In The Microwave” Eden Noronha, https://www.femina.in/food/how-to/how-to-bake-cake-in-a-microwave-160944.html, 1/06/2022
5. “13 Easy Microwave Cakes” Teddy Villa, https://tasty.co/compilation/13-easy-microwave-cakes, 1/06/2022

Ocena (5.0) Oceń: