Makaron zrobiony na zielono
Wiosna jednoznacznie kojarzy się z kolorem zielonym. Zielono jest za oknem i zielono na naszych talerzach. A to za sprawą warzyw, które o tej porze roku są najlepsze. Jeżeli kolor zielony, to pesto, a jeżeli wakacje to pesto ze szpinaku i zielonego groszku.

Takie zielone pesto szpinakowo-groszkowe jest pyszne, sycące i zdrowe. Zielony szpinak cudownie komponuje się ze świeżością groszku.
Składniki:
- makaron wstążka – 250 g
- świeży szpinak – 200 g
- świeży groszek zielony – 200 g
- pestki dyni obrane – 3 łyżki
- start parmezan – 0,5 szklanki
- czosnek – 2 ząbki
- oliwa z oliwek – 4 łyżki
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Szpinak myjemy, odrywamy twarde łodygi i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, kroimy w plastry czosnek, który należy lekko zeszklić. Na tą samą patelnię wykładamy osuszony szpinak i kuleczki groszku i mieszamy przez około 1 minutę, aż zmiękną. Wszystko przekładamy do pojemnika blendera. Na ta samą patelnię wsypujmy pestki dyni, które należy zrumienić i dodajemy do składników w blenderze. Dolewamy oliwy z oliwek, doprawiamy do smaku i blendujemy. Gotowe pesto mieszamy z makaronem, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem, świeżym groszkiem i natką pietruszki.