Natka pietruszki warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze natki pietruszki

Natka pietruszki jest powszechnie stosowana jako przyprawa zarówno do tradycyjnych zup, jak i egzotycznych dań z owoców morza.  unsplash-logopintando la luz Natka pietruszki jest powszechnie stosowana jako przyprawa zarówno do tradycyjnych zup, jak i egzotycznych dań z owoców morza. unsplash-logopintando la luz

Natka pietruszki to niezastąpione warzywo nie tylko w kuchni polskiej. Pasuje do tylu dań i produktów, że jest jedną z najpowszechniejszych przypraw na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie bez natki pietruszki tradycyjny rosół i wiele innych domowych zup. Natka pietruszki to także sposób na odświeżenie oddechu, lek na dolegliwości układu moczowego oraz doskonałe źródło witaminy C. W istocie zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy. Pozostałe właściwości pietruszki również zasługują na uwagę.


Pietruszka zwyczajna to roślina dwuletnia, należąca do rodziny selerowatych. Rośnie dziko niemal na każdym kontynencie, poza tym to jedno z najpowszechniej uprawianych warzyw. W kuchni wykorzystujemy zarówno korzeń pietruszki, jak i jej część zieloną, czyli natkę, której poświęcamy poniższy tekst. Pietruszkę uprawia się również dla olejku eterycznego służącego w ziołolecznictwie.

Na nerki, zdrową skórę i dobry wzrok

Silnie pachnąca natka pietruszki zajmuje ważne miejsce w kuchni. Nietrudno docenić jej zalety jako aromatycznej przyprawy. Siekana nać roztacza bogaty ziołowy zapach, który w razie potrzeby pomoże nam także odświeżyć oddech – listek natki możemy podgryzać w zastępstwie gumy do żucia, dostarczając sobie przy okazji soli mineralnych, witamin i antyutleniaczy. A jak na tak skromną zieleninę, natka pietruszki  jest w nie wyjątkowo bogata. Wyróżnia się przede wszystkim zawartością witamin - witamina A, witaminy z grupy B (B9), witaminy C i E. Poza tym natka pietruszki to źródło soli mineralnych - żelaza, magnezu, wapń, fosfor, cynk, miedź, mangan i potasu. Od dawien dawna natka uchodzi za skuteczne remedium na dolegliwości układu moczowego właśnie ze względu na zawarty w niej potas. Natka to niewątpliwie jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków przeciwko infekcjom nerek i dróg moczowych. Jej spożywanie jest zalecane w diecie nerkowej, przeciwdziałającej przewlekłej niewydolności nerek. Karotenoidy obecne w listkach pietruszki wspomagają z kolei wzrok oraz skórę, chroniąc je przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem.




Pożyteczne ciekawostki na temat natki

Zaledwie jedna łyżka stołowa natki pietruszki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby na witaminy A i C. 100 g pietruszki zawiera 175 g kwasu askorbinowego oraz 0,9 mg prowitaminy A.

W 100 g natki pietruszki znajduje się ponad 6 mg żelaza. Niedobór tego mikroelementu to najczęstsza przyczyna niedokrwistości. Świeżą pietruszkę warto dodawać do potraw, gdy grozi na anemia lub mamy zwiększone zapotrzebowanie na żelazo (np. podczas ciąży i karmienia piersią). Wysoka zawartość witaminy C oraz kwasu foliowego, skorelowanych z żelazem, korzystnie wpłynie na jego wchłanianie.

Pietruszka dostarczy nam sporych ilości potasu. W 100 g tej rośliny znajduje się prawie 700 mg tego składnika pokarmowego. Potas jest niezbędny do utrzymania równowagi wodno-elektrolitowej organizmu i wyraźnie wspiera funkcjonowanie nerek.


wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy