Szpinak warzywo - właściwości, witaminy i wartości odżywcze szpinaku

Szpinak na zdrowie, fot. sxc.hu Fot. sxc.hu

Choć szpinak na trwałe już zakorzenił się w polskiej kuchni, jego historia sięga dalekiej Azji. Uważa się, że ok. IX wieku Maurowie przywieźli aromatyczne zielone liście z Persji na Sycylię. Do dnia dzisiejszego jednak na 8 milionów ton szpinaku produkowanego rocznie w skali świata, aż 7 milionów pochodzi z Chin, Japonii, Korei i Pakistanu.


Szpinak od razu spotkał się z szerokim zainteresowaniem na Półwyspie Apenińskim, a następnie rozpoczął podbój Europy - w XII w. zawędrował do Hiszpanii, w XIII w. do Niemiec, a od XIV w. uprawia się go w Anglii i Francji. Źródła historyczne głoszą, że Katarzyna Medycejska,  królowa Francji w latach 1547-1559, pałała taką pasją do szpinaku, że na dworze podawano go codziennie… do każdego posiłku!

Naturalnie, z biegiem czasu i udoskonalanymi wciąż warunkami uprawy szpinak podlegał stopniowej ewolucji. W porównaniu do dawnych gatunków, te dzisiejsze rosną szybciej, mają gładsze, łatwiejsze do mycia liście i są mniej gorzkie.

Botaniczna charakterystyka szpinaku


Znany nam z ogródków szpinak zwany jest warzywnym i należy do rodziny szarłatowatych, tak samo jak burak czerwony i komosa ryżowa. Łacińska nazwa gatunku brzmi Spinacia oleracea L., a w uprawie spotyka się głównie odmiany „Matador” (o karbowanych liściach), „Monopa” (zbierana w okresie jesienno-zimowym) oraz „Koda” o jasnych, owalnych listkach, idealnych do sałatek.

Roślina dorasta zwykle do 50 cm wysokości i charakteryzuje się wyjątkowo długim korzeniem palowym, sięgającym nawet 180 cm! Liście mogą mieć różny kształt i odcień, ale w początkowej fazie wzrostu skupione są zawsze w formie rozety i dopiero potem rozciągają wzdłuż łodygi. Kwiaty rozwijają się w cieple, gdy temperatura przekracza 20 stopni C, ale zwykle rośliny zbiera się przed zakwitnięciem. Pozostawione samymi sobie kłosowate kwiaty męskie po zapyleniu zanikają, podczas gdy kwiaty żeńskie przekształcają się w orzeszki z nasionami.


Sadzonki szpinaku na zagonie; źródło: pixabay.com
Moim zdaniem
Lubisz szpinak?
wykop.pltwitter.plfacebook.pl
Oceń: Drukuj

Pasaż zakupowyprzejdź do pasażu pasaż

Ogłoszenia - ekologia.pl
Pasaż zakupowy