Przepis na ciasto z rabarbarem
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Rabarbar – wspomnienie dzieciństwa

Rabarbar – wspomnienie dzieciństwa

Ma charakterystyczne grube łodygi i kwaskowaty smak, który kojarzy się z dzieciństwem. Kompot z rabarbaru, serwowany przez nasze babcie, nieraz gasił pragnienie w upalny dzień…

By cyclonebill from Copenhagen, Denmark (RabarberUploaded by FAEP) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

By cyclonebill from Copenhagen, Denmark (RabarberUploaded by FAEP) [CC-BY-SA-2.0], via Wikimedia Commons

Rabarbar (polska nazwa rabarbaru „rzewień”), to warzywo z rodziny rdestowatych. Co takiego cennego można znaleźć w łodydze rabarbaru? Rabarbar zawiera dużo żelaza, oczyszcza układ pokarmowy, a poddany działaniu wysokiej temperatury uwalnia polifenole, które mają właściwości przeciwnowotworowe. Z drugiej strony rabarbar ma sporo kwasu szczawiowego, który wypłukuje wapń i może negatywnie wpływać na kości i zęby. Dlatego rabarbaru powinny unikać osoby, które cierpią na artretyzm lub mają zaburzenia układu moczowego.

Może nie na co dzień, ale od czasu do czasu – szczególnie w sezonie – warto sięgać po rabarbar.

Amelia Romańska z kulinarnego bloga Wegeluv.org przygotowała ciasto, które z powodzeniem można zjeść na śniadanie, albo po treningu. Oprócz rabarbaru, pełnego ziarna i owoców zawiera dużo mielonych migdałów.

Ciasto za rabarbarem

Czas przygotowania: 15 minut + pieczenie max 20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki (orkiszowa, albo pszenna)
  • 1 szklanki musu jabłkowego (ze słoika z domowej spiżarki) albo 2 starte, słodkie jabłka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2-3 łyżki stewii, (jeśli potrzebujecie dosłodzić)
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • woda (około 1/2 szklanki)
  • duuużo rabarbaru (około 2 szklanki pokrojonych w grubą kostkę łodyg rabarbaru)

Przygotowanie:
Na początku połączyłam sypkie składniki, potem dodałam jabłka, olej i wszystko razem wymieszałam. Konsystencja ciasta powinna być podobna do bardzo gęstej śmietany – aby ją uzyskać dolewałam po trochu wody.

Z podanych proporcji wychodzi ciasto, które można upiec w tradycyjnej tortownicy, albo tak jak ja – w foremkach do babeczek.

Przełożyłam ciasto do foremek i obficie posypałam pokrojonym w kostkę rabarbarem. Piekłam w temperaturze 160 stopni przez 20 minut.

Amelia Romańska od czterech lat jest weganką. Choć decyzja o przejściu na weganizm podyktowana była nietolerancją pokarmową na mięso i nabiał, to ta rewolucja okazała się strzałem w dziesiątkę. Lepsze samopoczucie i nowe smaki, które pojawiły się jako wynik wyostrzenia zmysłów i poszerzenia kulinarnych horyzontów, szybko sprawiły, że zapomniała o przyzwyczajeniu do tradycyjnego żywienia. Prowadzi blog Vegeluv, gdzie prezentuje swoje odkrycia kulinarne.

4.8/5 - (5 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!