Tester żywności najnowszej generacji… i o wiele więcej!
Ekologia.pl Trendy Ekologiczna żywność Tester żywności najnowszej generacji… i o wiele więcej!

Tester żywności najnowszej generacji… i o wiele więcej!

Większa świadomość pośród konsumentów i coraz większe problemy z zakupem ekologicznej i nieprzetworzonej sztucznie żywności spowodowały dużą popularność testerów żywności (ekotesterów). Jakiś czas temu na naszym portalu pojawił się artykuł na temat pierwszego dostępnego w Polsce testera żywności Greentest. Dziś prezentujemy Państwu wyprodukowane w Europie urządzenie najnowszej generacji, które od marca tego roku jest dostępne w naszym kraju w polskiej wersji językowej!

tester żywności

fot. Soeks Ecovisor F4


Soeks Ecovisor F4 to nie tylko tester żywności ale zaawansowane domowe laboratorium pozwalające na sprawdzenie wpływu na zdrowie takich produktów jak owoce, warzywa, mięso, ryby i owoce morza. Dodatkowo zdefiniowana norma dla dzieci pozwala na dokładne sprawdzenie produktów dla maluchów – normy dla dzieci są bardziej restrykcyjne niż dla dorosłych. Urządzenie umożliwia także testowanie jakości wody, mierzenie promieniowania jonizującego dla miejsc i przedmiotów oraz zmierzy otaczające nas promieniowanie elektromagnetyczne.

tester żywności

Testerem żywności możemy sprawdzać warzywa.

Podstawą działania urządzenia jest jonometr z wieloma elektrodami, który wykrywa w produktach spożywczych azotany będące doskonałym wskaźnikiem jakości produktów spożywczych. Same azotany zmieniają się w przewodzie pokarmowym w rakotwórcze nitrozoaminy. U dzieci nadmiar azotanów w żywności może prowadzić do ciężkich chorób, a nawet do śmierci (powoduje uszkodzenie hemoglobiny i niedotlenienie). Azotany są także wskaźnikiem jakości produktów spożywczych tj. ich zbyt duża ilość może świadczyć o przenawożeniu, stosowaniu dużych ilości pestycydów czy nawozów naturalnych zawierających metale ciężkie.

tester

Dzięki kompozytowej sondzie możemy uzyskać wyniki o rzędy wielkości dokładniejsze niż w urządzeniach starej generacji. Sonda mierzy stężenie substancji chemicznych w 4 miejscach jednocześnie a dodatkowo zawiera układ kompensacji temperatury (mierzy temperaturę wewnątrz produktu). Temperatura jest o tyle istotna że zwykłe jonometry potrafią wykonywać pomiary w jednej zadanej temperaturze (najczęściej jest to temperatura pokojowa) i gdy mierzymy produkt zimniejszy lub cieplejszy wyniki są zafałszowane. W tym przypadku możemy prowadzić pomiar gdy produkt ma od 0 do 30 stopni Celsjusza.

pomiar

Kolejną funkcją urządzenia jest testowanie promieniowania jonizującego. Jest to promieniowanie którego źródłem mogą być pozostałości po próbach i katastrofach jądrowych(jak w elektrowniach w Czarnobylu czy Fukushimie) jak i z materiałów złej jakości używanych przy produkcji otaczających nas przedmiotów.  Narażenie na promieniowanie jonizujące zwiększa znacznie prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory czy uszkodzenia DNA. Często źródłem silnego promieniowania potrafią być materiały budowlane (jak glazura czy granit) jak i również przedmioty codziennego użytku (związków promieniotwórczych używano przy barwieniu szkła, ceramiki czy odzieży). Promieniować może też żywność taka jak grzyby, ryby czy dziczyzna.
Tester promieniowania wbudowany w Ecovisor F4 jest licznikiem Geigera-Mullera o specyfikacji militarnej (używany w wojsku) a element SBM-20-01 na podstawie którego został zbudowany jest powszechnie wykorzystywany w zastosowaniach profesjonalnych.

tester żywności

Testerem możemy sprawdzać promieniowanie np. ryb i grzybów.

Zagrożenie promieniowaniem jonizującym może nas dotyczyć, ale o wiele bardziej pewne jest że każdy z nas przebywa w strefie promieniowania elektromagnetycznego. Pochodzi ono ze sprzętów elektrycznych oraz instalacji i sieci przesyłowych. Jego wpływ na nasze zdrowie nie jest do końca jasny, ale obecnie dostrzega się już wiele symptomów zbyt dużego narażenia na nie (głównie na niskie częstotliwości które swobodnie przenikają do wnętrza organizmu). Są to przewlekłe zmęczenie, trudności z koncentracją oraz pogorszenie samopoczucia. Przy dużych dawkach może wpływać na części organizmu zawierające duże ilości wody tj. mózg i organy wewnętrzne. Soeks Ecovisor F4 pozwoli na sprawdzenie promieniowania elektromagnetycznego w naszym otoczeniu. Co to nam da? Czasem przestawienie sofy czy łóżeczka dziecięcego o 30-50 cm potrafi zmniejszyć dawkę przyjmowanego promieniowania kilkudziesięciokrotnie.

tester w domu

Soeks Ecovisor F4 pozwoli na sprawdzenie promieniowania w naszym domu.

Ecovisor F4 pozwala też na sprawdzenie twardości wody (TDS). Zwykle wydaje się to nam istotne tylko w związku ze sprzętem gospodarstwa domowego, ale twardość wody ma też ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Woda twarda to woda zawierająca duże ilości nie koniecznie zdrowych związków takich jak np. sole metali ciężkich. Dodatkowo przy dużej zawartości soli mineralnych picie twardej wody może prowadzić do powstawania w organizmie kamieni, które stanowią zagrożenie dla zdrowia. Jeśli posiadamy w domu system filtracji oparty na odwróconej osmozie będziemy też mogli przetestować jego skuteczność.

test

Nie ma wątpliwości co do tego, że produkty spożywcze w polskich sklepach, zwłaszcza sieciowych, zawierają dużą ilość sztucznych substancji. Testery takie jak Ecovisor pozwalają na świadome zakupy. Dodatkowe mierniki uzupełniają funkcjonalność tego ekotestera. Ecovisor F4 to nie tylko gadżet, ale przede wszystkim podręczne laboratorium.

Dystrybutorem Soeks Ecovisor F4 w Polsce jest www.srtech.pl


art. sponsorowany

4.8/5 - (6 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
7 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

ŚWIETNE URZĄDZENIE

Witam. Dodatkowa funkcja pomiaru promieniowania jonizujacego to jest rentgenowskiego to chodzi o tak zwana zimna pasteryzacje to jest oczyszczanie żywności z bakterii i wirusów przez zabijanie ich rentgenem! Przy okazji zdrowe komórki żywności dostają swoją porcje promieniowania i jemy taka napromieniowana żywność!!!! Trzecia dodatkowa funkcja jest pomiar promieniowania elektromagnetycznego, chodzi tu chyba o kuchenki mikrofalowe które scinaja białka etc etc i w efekcie produkują martwa żywność i rak jelita grubego statystycznie rośnie.

Promieniowanie rentgenowskie i promieniowanie elektromagnetyczne to to samo doucz się a potem się odzywaj.

I jak podgrzewąc w mikrofali to na jak najmniejszej mocy wtedy dłużej się podgrzewa ale nie traci tylu przeciwutleniaczy i ogólnie wartości odżywczych.

Jedzenie podgrzewane za szybko traci wartości odżywcze w mikrofalówce traci ich najwięcej to fakt. Ale nie jest szkodliwe dla zdrowia. A promieniowanie elektromagnetyczne to też światło widzialne, podczerwone, mikrofale i to jest zdrowe promieniowanie. Niektórzy nie widzą różnicy między promieniowaniem jonizujacym i niejonizującym to jest po prostu smutne i żałosne jednocześnie.

Nie wiem co bierzesz ale następnym razem bierz pół. Promieniowanie mikrofalowe, które tworzy mikrofalówka ma częstotliwość długości fali taką samą jak Wi-Fi i Bluetooth około 2,4 GHz to jest to samo. Nie wiesz jak działa mikrofalówka to się nie odzywaj. Mikrofalówka ma moc od 5000 do 10000 razy większą od routera i tylko przy częstotliwości 2.45 GHz wprawia w ruch cząsteczki wody i na zasadzie tarcia podgrzewa się jedzenie. Nawet jak jest nieszczelna mikrofalówka to nie jest to promieniowanie szkodliwe dla człowieka ma dłuższą długość fali i mniejsza energię niż światło widzialne.

ścinają białko xD,

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!