Apetyt groźny dla żab
Ekologia.pl Wiadomości Zwierzęta chronione, dzikie i domowe - aktualności Apetyt groźny dla żab

Apetyt groźny dla żab

Fot.: Tą zabę złapali naukowcy a nie smakosze (US GOV)
Fot.: Tą zabę złapali naukowcy a nie smakosze (US GOV)

Płazy są zagrożoną gromada zwierząt. Ostatnie badania dowodzą, że poważnym zagrożeniem dla tych sympatycznych stworzeń są podniebienia smakoszy. O sprawie poinformował serwis New Scientist.

Do tej pory płazy nie miały lekkiego życia: postępująca degradacja siedlisk, zmiany klimatyczne, presja ze strony drapieżników a także zabójczy grzyb dziesiątkują populacje tych zwierząt. Okazuje się, że jest jeszcze jedno zagrożenie , które do niedawna nie było brane pod uwagę.

David Bickford z University of Singapore  wraz z kolegami postanowił przyjrzeć się bliżej globalnemu handlowi mięsem żab. Dane jakie uzyskali naukowcy są zatrważające, jeżeli nie zmieni się stosunek do żab, wkrótce ostatni przedstawiciele niektórych gatunków znikną w gardłach smakoszy.

Według danych ONZ obrót mięsem żab ( a właściwie żabimi udkami) wzrasta systematycznie od 20 lat. Najwięksi importerzy:  Francja i USA co roku importują od 2500 do 4000 ton tego specjału. Do tego dochodzi popyt na żabie udka na rynku azjatyckim. Według badaczy oznacza to, że każdego roku w celach kulinarnych łapie się od 180 milionów do ponad miliarda żab. Jak zaznaczają sami naukowcy, te liczby mogą być i tak jeszcze zaniżone. Co roku Indonezja – największy eksporter  wysyła do Francji, Belgii i Luksemburga ponad 5000 ton żabich udek. Naukowcy obawiają się, ze dalsza rabunkowa gospodarka może wkrótce doprowadzić do całkowitego wytępienia wielu populacji żab.

Jak przygotować żabie udka – apetyt smakoszy jest zagrożeniem dla płazów!

ekologia.pl
4.9/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments