Jedzenie warte 200 zł wyląduje na śmietniku
W tym roku na przygotowanie Świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku Polacy wydadzą przeważnie od 500 do 1000 złotych – wynika z prognoz różnych firm badawczych. – Ponad 30 proc. to wydatki na jedzenie. Po Nowym Roku jedna trzecia z tego, co kupimy, wyląduje w koszu na śmieci. A to oznacza, że lekką ręką wyrzucimy na śmietnik prawie 200 zł.
Prawie 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać jedzenie do kosza – wynika z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności. Z powodu nieumiejętnego oszacowania tego, ile produktów żywnościowych potrzebujemy na przygotowanie posiłków, co roku na śmietniku lądują tony jedzenia.
Banki Żywności przypominają, że marnowanie jedzenia wywiera wiele negatywnych skutków. Kilogram zmarnowanej wołowiny oznacza 50 tysięcy litrów zmarnowanej wody potrzebnej do jej wyprodukowania. Marnowanie żywności na negatywny wpływ na środowisko, nasze portfele i jest ogromnym paradoksem z punktu widzenia społecznego.
Jest kilka podstawowych rad, których przestrzeganie powinno zmniejszyć ilość wyrzucanej na śmietnik żywności. Przede wszystkim powinno się robić zakupy z wcześniej przygotowaną listą zakupów, a planując potrawy warto robić to z przepisami, by dokładnie oszacować, jakie ilości składników potrzebujemy. Zakupioną żywność trzeba w odpowiedni sposób przechowywać, a nadmiar potraw warto wcześniej zamrozić – w ten sposób będą nadawały się do spożycia nawet kilka tygodni po świętach.
Ekologia.pl







