Nie marnuj żywności! Sposoby na dzielenie się nadmiarem jedzenia
Mimo panującej w wielu miejscach na świecie biedy i głodu, aż 1/3 światowej żywności trafia na śmietnik. Te przerażające statystyki świadczą o tym, że marnotrawione jest nie tylko jedzenie, lecz także inwestowana w jego produkcję energia czy środki przeznaczone na transport. Do tego dochodzą koszty utylizacji wyrzucanej żywności. W jaki sposób możemy przeciwdziałać tym brutalnym faktom i w sposób praktyczny spożytkować nadmiar jedzenia?
Mimo że jedną z podstawowych metod ograniczenia marnowania żywności jest dokładne planowanie zakupów, posiłków i rozsądny minimalizm, zdarza się, że, w obliczu niespodziewanego obrotu wydarzeń, zostajemy sami z nadmiarem jedzenia. Jak możemy podzielić się nadprogramową żywnością, której nie możemy zamrozić ani przekazać najbliższym?
DZIELMY SIĘ Z PRZYJACIÓŁMI
Jeżeli nasza rodzina ma pełną lodówkę, a z sąsiadami wiąże nas dość kiepski kontakt, nadmiarem żywności możemy podzielić się z przyjaciółmi. Warto zapytać bliskich znajomych, czy nie przyjęliby od nas porcji niezjedzonej pizzy, ciasta lub wegańskiej pieczeni. Może się okazać, że akurat nie zdążyli przygotować sobie obiadu albo nie mają czasu zrobić zakupów i takie danie uratuje im dzień. Przyjaciele z pewnością będą nam niezmiernie wdzięczni za spontaniczną pomoc, a nas ucieszy świadomość, że przygotowane przez nas jedzenie trafi w dobre ręce.
WRZUCAJMY OGŁOSZENIA NA GRUPY SPOŁECZNOŚCIOWE
We współczesnych czasach, dzięki powszechnemu dostępowi do Internetu i portali społecznościowych, możemy bez trudu znaleźć specjalną grupę, na której ludzie wymieniają między sobą informacje na temat tego gdzie i kiedy można odebrać nadprogramowe produkty spożywcze. Wystarczy wstawić ogłoszenie dotyczące rodzaju żywności, którą chcemy się podzielić z użytkownikami, wśród których są między innymi freeganie. Ilość zainteresowanych może nas pozytywnie zaskoczyć!
KORZYSTAJMY Z JADŁODZIELNI
Jadłodzielnie istnieją już w 9 miastach w Polsce – znajdziemy je w Warszawie, Krakowie, Toruniu, Bydgoszczy, Łodzi, Wrocławiu, Szczecinie, Zielonej Górze i Jastrzębiu Zdroju. Stanowią one specjalne boksy wyposażone w lodówki, w których możemy umieszczać dobrą jakościowo i nieprzeterminowaną żywność. Popularność tych miejsc stale rośnie, dzięki czemu istnieje szansa, że z czasem powstaną one również w wielu innych lokalizacjach.
Po pierwsze: nie wyrzucaj!
Jak widać, w dzisiejszych czasach możemy na różne sposoby dzielić się nadprogramową żywnością z osobami, które chętnie z niej skorzystają. Dzięki temu nadmiar jedzenia wcale nie musi lądować w koszu na śmieci. Jeżeli praktyki przekazywania produktów spożywczych do Jadłodzielni albo wstawiania ogłoszeń na specjalne grupy społecznościowe staną się jeszcze bardziej powszechne, możliwe, że problem marnowania żywności na świecie ulegnie znacznemu ograniczeniu.





