Polacy pokochali zdrowe, lokalne jedzenie
Polacy coraz chętniej sięgają po nieprzetworzoną żywność, pochodzącą od sprawdzonych dostawców. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie powstaje coraz więcej miejsc, w których można ją kupić. Oprócz funkcjonujących od zawsze bazarków, niemal każde większe miasto może obecnie pochwalić się targowiskiem z ekologiczną żywnością. A liczba takich miejsc stale rośnie.
Amerykańskie stowarzyszenie, National Restaurant Association, co roku przeprowadza ankietę wśród szefów kuchni na temat najgorętszych kulinarnych trendów w nadchodzącym roku. Wśród 20 wskazanych przez kucharzy trendów na 2014 r., aż
5 dotyczy żywności lokalnej oraz zrównoważonego rozwoju.
W Polsce rynek żywności lokalnej rozwija się w dynamicznym tempie, wciąż jednak napotyka na wiele przeszkód. Jedną z nich jest brak możliwości łatwego i sprawnego odnalezienia źródeł lokalnej żywności w najbliższej okolicy. Co więcej, bez zaplecza marketingowego oraz funduszy na reklamę ciężko jest przebić się małym, rodzinnym gospodarstwom rolnym przez ogrom firm produkujących masową żywność. Sposobem na pokonanie tych barier może być serwis jedzlokalnie.pl.
Jedz Lokalnie to inicjatywa Ani Szałkiewicz i Kuby Ostrowskiego. „Pomysł zrodził się w naszych głowach już kilka miesięcy temu, podczas wielu podróży po Polsce i Europie” – mówi Kuba Ostrowski. Kolejnym bodźcem był program The Urban Chef. Jego bohater, Oliver Rowe, brytyjski szef kuchni, stawia sobie za cel otwarcie restauracji korzystającej tylko i wyłącznie z lokalnych produktów. Odnalezienie producentów, znajdujących się w zasięgu londyńskiego metra, okazało się być ogromnym wyzwaniem. To właśnie zmagania Rowe’a stały się inspiracją do stworzenia serwisu, który ułatwi znalezienie lokalnych dostawców żywności.
Do kogo skierowany jest serwis jedz lokalnie? Przede wszystkim do osób, które szukają lokalnej żywności. Poza tym portal ma stanowić wsparcie dla lokalnych producentów i wytwórców, których nie stać na reklamę. Ma umożliwić małym, rodzinnym gospodarstwom rolnym przedstawienie swojej oferty jak najszerszej liczbie konsumentów.
„Jedz Lokalnie.pl to wyszukiwarka producentów i wytwórców lokalnej żywności (również sklepów z lokalną żywnością oraz restauracji, gdzie podaje się dania z wykorzystaniem lokalnych, sezonowych produktów). Wpisując np. frazę jajka i wybierając interesującą nas lokalizację możemy znaleźć miejsca, w których będziemy mogli zakupić świeże jajka. Możemy również bezpośrednio skontaktować się z właścicielem firmy/miejsca, który wytwarza lub sprzedaje lokalną żywność” – opowiada Jakub Ostrowski.
W wyszukiwarce znajdą się również niezależne sklepy i targi oferujące lokalną żywność. Oferta Jedz Lokalnie kierowana jest także do restauratorów. Dzięki temu restauratorzy bez problemu odnajdą lokalnych dostawców, a przy okazji będą mogli wypromować swój lokal, który nie idzie na skróty, wybierając świeże i sezonowe produkt – przekonują twórcy serwisu.




Dobrze, że polska kuchnia jest promowana:)