Restauracja Sun Bridge czerpie energię ze Słońca

Pomysł by wykorzystać energię słoneczną do przygotowywania posiłków jest znany i wykorzystywany na całym świecie. Dlatego w wakacje na moście Jordana w Poznaniu w każdy letni i słoneczny weekend funkcjonować będzie restauracja solarna Sun Bridge.
Poznańska restauracja Vine Bridge na otwartej przestrzeni Mostu Jordana urządza niezwykłą letnią kuchnię Sun Bridge, czerpiącą z energii Słońca.
Ekipa restauracji Vine Bridge postanowiła sprawdzić czy gotowanie dzięki energii słonecznej może sprawdzić się w naszej szerokości geograficznej. Za pomocą kuchenek-solarów składniki będą doprowadzane do wrzenia, bulgotania i skwierczenia, by zamienić się w wyjątkowe potrawy. Przy wykorzystaniu energii odnawialnej, przyrządzone zostaną tanie, zdrowe i ekologiczne dania.
– Propozycja „solar cuisine” jest konsekwencją naszych poszukiwań i proekologicznych wyborów: po zgaszeniu światła w DARK RESTAURANT®, wprowadzeniu do kuchni polskiej owadów oraz dziko rosnących roślin, nadszedł czas na wykorzystanie energii słonecznej. Świat wokół nas jest szalenie ciekawy. Codziennie mniej lub bardziej świadomie niszczymy go lub decydujemy o jego zachowaniu. Gotowanie solarne to wybór i nasz, zaledwie minimalny, wkład w jego ochronę. Przy okazji może przynieść bardzo smaczne efekty – mówi Jarosław Ludwicki, właściciel Vine Bridge® new polish cuisine i pomysłodawca pierwszej polskiej słonecznej restauracji Sun Bridge.
Restauracja Sun Bridge będzie funkcjonować latem w każdy słoneczny weekend na Moście Jordana.



