Etykiety produktów spożywczych. Zmiany w etykietowaniu żywności
Ekologia.pl Trendy Rewolucja w etykietowaniu produktów spożywczych

Rewolucja w etykietowaniu produktów spożywczych

Ile dany produkt zawiera soli? Skąd pochodzi? Czy posiada substancje alergenne? A może był głęboko mrożony? 13 grudnia 2014 r. wchodzi w życie rozporządzenie Parlamentu Europejskiego dotyczące zasad etykietowania żywności. Konsument będzie mógł teraz wyczytać z etykiet artykułów spożywczych więcej niż dotychczas.

Producenci z branży spożywczej mieli trzy lata na wprowadzenie nowych, czytelniejszych etykiet, ułatwiających konsumentowi świadomy wybór produktów. Co się zmieni? Wśród najbardziej znaczących jest wyraźne wyróżnienie na etykietach alergenów. Wszystkie obowiązkowe informacje – z wyjątkiem małych opakowań – muszą być napisane czcionką nie mniejszą niż 1,2 mm. W przypadku nazw substancji mogących wywołać alergie tekst ma być podkreślony i musi się wyraźnie wyróżniać.

„Na opakowaniu znajdą się też informacje o składzie produktu, kraju pochodzenia, wadze netto, specjalnych warunkach, w jakich był wytwarzany dany artykuł spożywczy, a w przypadku mięs – nawet o rodzaju hodowli i miejsca uboju” – mówi serwisowi infoWire.pl Karol Stec z Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. Dodatkowo od 2016 r. na każdej etykiecie podawana będzie informacja o wartości odżywczej (zawartości tłuszczów, nasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, cukrów, białek oraz soli) większości produktów.

Dla producentów unijne rozporządzenie to rewolucja, która wiąże się z kosztami wymiany wszystkich etykiet i opakowań oraz zmianą szaty graficznej, która nie może wprowadzać w błąd. „Zmiany mają charakter prokonsumencki. Klient jest panem i władcą dla producentów, jeśli chodzi o asortyment spożywczy. To jest odpowiedź na prośby konsumentów o przekazywanie rzetelnych informacji o produkcji i sprzedaży, ale również na trendy, które widzimy wśród konsumentów, czyli przywiązywanie ogromnej wagi do składników, miejsca pochodzenia produktów itp.” – podkreśla ekspert.

Nowe przepisy dotyczą także towarów sprzedawanych przez internet oraz w lokalach gastronomicznych – w kartach menu pod nazwą dania będzie trzeba podać składniki (w tym te uczulające), które zostały użyte do jego przygotowania.

4.6/5 - (16 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments

Rozumiem, że ludzie z różnymi schorzeniami muszą uważać na to co jedzą, ale czy dla zdrowego człowieka takie czytanie etykiet nie jest stratą czasu?

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!