Istnieje zaskakująco prosty sposób na usunięcie mikroplastików z wody pitnej
Drobne fragmenty mikroplastiku są wszędzie – znaleziono je w żywności, mleku matki, łożysku, a nawet chmurach. Jednak nowe badania sugerują, że jest bardzo proste rozwiązanie, które może zmniejszyć ilość mikroplastików w wodzie pitnej: wystarczy ją zagotować!
W nowym artykule opublikowanym w środę w czasopiśmie Environmental Science & Technology Letters Zhanjun Li i Eddy Y. Zeng podają, że gotowanie i filtrowanie wody pomogło usunąć prawie 90 procent drobnych cząstek plastiku, które, jak piszą, można znaleźć w 129 159 próbek wody kranowej z 14 krajów na całym świecie.
Na potrzeby badań Li i Zeng, profesorowie Uniwersytetu Medycznego w Guangzhou i Uniwersytetu Jinan, stworzyli wodę kranową zawierającą wszystkie powszechnie występujące minerały i chemikalia – oraz mikroplastiki. Chcieli zrozumieć, czy zagotowanie wody będzie skuteczne w usuwaniu drobnych cząstek plastiku.
To, co odkryli, było spektakularne – szczególnie w „twardej” wodzie lub wodzie o dużym stężeniu soli mineralnych, takich jak wapń i magnez. W wystarczająco wysokich temperaturach węglan wapnia (powszechnie występujący w wodzie kranowej) wytrąca się, skutecznie otaczając lub „inkrustując” cząsteczki plastiku i ułatwiając ich usunięcie przez prosty filtr, taki jak filtr do kawy.
Naukowcy zauważyli również, że gotowanie wody jest stosunkowo łatwe i ma inne korzyści zdrowotne – takie jak zabijanie potencjalnie szkodliwych drobnoustrojów, pasożytów i wirusów.
Jeśli chcesz tego spróbować w domu, naukowcy radzą, by poczekać od 5 do 10 minut, aż ciała stałe opadną, a woda ostygnie i wtedy można odfiltrować osad.
Chociaż nie jest pewne, jak szkodliwy jest plastik dla naszego organizmu, z pewnością nie jest to najzdrowsza przekąska. Tworzywa sztuczne powiązano już ze zmianami w mikrobiomie jelitowym i opornością organizmu na antybiotyki.
Opublikowany: 16 września, 2024 | Zaktualizowany: 9 grudnia, 2024
- Drinking Boiled Tap Water Reduces Human Intake of Nanoplastics and Microplastics; Zimin Yu, Jia-Jia Wang, Liang-Ying Liu, Zhanjun Li, and Eddy Y. Zeng; Environmental Science & Technology Letters Article ASAP; DOI: 10.1021/acs.estlett.4c00081;



