Neandertalczycy i brukselka
Hiszpańscy naukowcy są o krok od rozwiązania jednej z zagadek ewolucji – wyjaśnienia, dlaczego jedni ludzie uwielbiają brukselkę, a inni jej nienawidzą.
Fot. Wikipedia, CC
Zielone warzywa takie jak: brukselka, brokuły i kapusta, jak i niektóre owoce, swój specyficzny smak zawdzięczają zawartości związków chemicznych bardzo podobnych do gorzkiego fenylotiokarbamidu (inaczej – PTC). Związki z tej grupy są też obecne w niektórych roślinach trujących, dlatego niechęć do tego smaku ma ewolucyjne uzasadnienie. Zmysł smaku gorzkiego chroni nas po prostu przed zjedzeniem czegoś trującego.
To, czy ktoś ma upodobanie do wyżej wymienionych warzyw, czy też unika ich ze względu na specyficzną goryczkę, zależy od naszych genów. Niedawno naukowcy hiszpańscy odkryli, że obecny u ludzi współczesnych gen “nielubienia brukselki”, mieli też tysiące lat temu neandertalczycy. Jego obecność odkryli po zsekwencjonowaniu fragmentu genu (określanego skrótem TAS2R38), jaki uzyskano z neandertalskich kości sprzed 48 tys. lat.
Gorzkie związki, zjedzone w dużej ilości, mogą się okazać trujące, dlatego z ewolucyjnego punktu widzenia trudno jest zrozumieć fakt istnienia osobników, które nie są w stanie ich wyczuć. A jednak takowi są wśród nas…
Ekologia.pl


Zobacz najnowsze artykuły

Biznes

Ciekawostki przyrodnicze

Ciekawostki przyrodnicze

Ciekawostki przyrodnicze

Ochrona środowiska naturalnego
Bzdety, bo brukselkę skrzyżowano zdajesię w 17 wieku. W internecie dużo bzdetów !!!