Te składniki odżywcze mogą zatrzymać starzenie się mózgu!
Ekologia.pl Wiadomości Niesamowite odkrycie! Te składniki odżywcze mogą zatrzymać starzenie się mózgu!

Niesamowite odkrycie! Te składniki odżywcze mogą zatrzymać starzenie się mózgu!

Nowe badania wykazały, że składniki odżywcze zawarte w diecie śródziemnomorskiej mogą spowalniać pogorszenie funkcji poznawczych naszego mózgu.

Jak opóźnić starzenie się mózgu?

Fot. Robert Kneschke/Shutterstock

Naukowcy z Uniwersytetów Illinois i Uniwersytetu Nebraska-Lincoln porównali skany mózgu ze spożyciem składników odżywczych u 100 ochotników w wieku od 65 do 75 lat, szukając powiązań między określonymi dietami, a wolniejszym starzeniem się mózgu. Zidentyfikowali dwa różne typy starzenia się mózgu – a wolniejsze starzenie się było powiązane ze spożyciem składników odżywczych, które można uzyskać z diety śródziemnomorskiej.

„Zbadaliśmy określone biomarkery składników odżywczych, takie jak profile kwasów tłuszczowych, o których wiadomo w naukach o żywieniu, że potencjalnie zapewniają korzyści zdrowotne” – mówi neurobiolog Aron Barbey z Uniwersytetu Illinois. „Jest to zgodne z obszernymi badaniami w tej dziedzinie, które wykazują pozytywne skutki zdrowotne diety śródziemnomorskiej”.

Co ważne, badacze przeanalizowali próbki krwi w poszukiwaniu biomarkerów składników odżywczych: solidnych dowodów naukowych na to, co jedzą i piją starsze osoby. Do zidentyfikowanych korzystnych biomarkerów zalicza się kwasy tłuszczowe, takie jak te zawarte w rybach i oliwie z oliwek, oraz przeciwutleniacze, takie jak witamina E obecna w szpinaku i migdałach, a także karotenoidy, barwniki roślinne występujące w marchwi i dyni, które, jak wcześniej stwierdzono, obniżają stany zapalne w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem.

Innym korzystnym biomarkerem powiązanym z wolniejszym starzeniem się w tym badaniu była cholina, która jest zawarta w dużych stężeniach w żółtkach jaj, podrobach i surowej soi. Naukowcy ocenili starzenie się mózgu zarówno za pomocą skanów MRI mózgu, jak i oceny funkcji poznawczych.

„Dzięki temu możemy lepiej zrozumieć związek między tymi czynnikami” – mówi Barbey. „Równocześnie badamy strukturę, funkcję i metabolizm mózgu, wykazując bezpośredni związek między tymi właściwościami mózgu a zdolnościami poznawczymi”.

Obecnie przybywa dowodów na to, że odżywianie odgrywa znaczącą rolę w starzeniu się mózgu, a każde nowe badanie pomaga uzyskać lepszy wgląd w to, jak nasze mózgi są ściśle powiązane ze wszystkimi innymi częściami i funkcjami ciała. Badanie to uchwyciło jedynie migawkę w czasie i nie jest wystarczająco kompleksowe, aby wykazać przyczynę i skutek. Jednak podobne wnioski pojawiły się  w badaniu przeprowadzonym w 2023 r., w którym obserwowano uczestników przez 12 lat, i również stwierdzono związek między dietą śródziemnomorską, a niższym pogorszeniem funkcji poznawczych.

W dalszej kolejności zespół chce przyjrzeć się badaniom klinicznym prowadzonym przez znaczną ilość czasu, aby sprawdzić, jak dieta i odżywianie mogą wpływać na starzenie się mózgu. Możliwe, że proste zmiany w tym, co jemy, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.

„Niniejsze badanie identyfikuje szczególne wzorce biomarkerów składników odżywczych, które są obiecujące i mają korzystne powiązania z miarami wydajności poznawczej i zdrowia mózgu” – mówi Barbey.

Badanie opublikowano w npj Aging.

 

Ekologia.pl (JSz)

Bibliografia
  1. David Nield; "Scientists Discover Key Food Nutrients Linked to Slower Brain Aging"; https://www.sciencealert.com/scientists-discover-key-food-nutrients-linked-to-slower-brain-aging; 27-05-2024;
5/5 - (2 votes)
Post Banner Post Banner
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Nie odchodź jeszcze!

Na ekologia.pl znajdziesz wiele ciekawych artykułów i porad, które pomogą Ci żyć w zgodzie z naturą. Zostań z nami jeszcze chwilę!