Niesamowite odkrycie! Te składniki odżywcze mogą zatrzymać starzenie się mózgu!
Nowe badania wykazały, że składniki odżywcze zawarte w diecie śródziemnomorskiej mogą spowalniać pogorszenie funkcji poznawczych naszego mózgu.
Naukowcy z Uniwersytetów Illinois i Uniwersytetu Nebraska-Lincoln porównali skany mózgu ze spożyciem składników odżywczych u 100 ochotników w wieku od 65 do 75 lat, szukając powiązań między określonymi dietami, a wolniejszym starzeniem się mózgu. Zidentyfikowali dwa różne typy starzenia się mózgu – a wolniejsze starzenie się było powiązane ze spożyciem składników odżywczych, które można uzyskać z diety śródziemnomorskiej.
„Zbadaliśmy określone biomarkery składników odżywczych, takie jak profile kwasów tłuszczowych, o których wiadomo w naukach o żywieniu, że potencjalnie zapewniają korzyści zdrowotne” – mówi neurobiolog Aron Barbey z Uniwersytetu Illinois. „Jest to zgodne z obszernymi badaniami w tej dziedzinie, które wykazują pozytywne skutki zdrowotne diety śródziemnomorskiej”.
Co ważne, badacze przeanalizowali próbki krwi w poszukiwaniu biomarkerów składników odżywczych: solidnych dowodów naukowych na to, co jedzą i piją starsze osoby. Do zidentyfikowanych korzystnych biomarkerów zalicza się kwasy tłuszczowe, takie jak te zawarte w rybach i oliwie z oliwek, oraz przeciwutleniacze, takie jak witamina E obecna w szpinaku i migdałach, a także karotenoidy, barwniki roślinne występujące w marchwi i dyni, które, jak wcześniej stwierdzono, obniżają stany zapalne w organizmie i chronią komórki przed uszkodzeniem.
Innym korzystnym biomarkerem powiązanym z wolniejszym starzeniem się w tym badaniu była cholina, która jest zawarta w dużych stężeniach w żółtkach jaj, podrobach i surowej soi. Naukowcy ocenili starzenie się mózgu zarówno za pomocą skanów MRI mózgu, jak i oceny funkcji poznawczych.
„Dzięki temu możemy lepiej zrozumieć związek między tymi czynnikami” – mówi Barbey. „Równocześnie badamy strukturę, funkcję i metabolizm mózgu, wykazując bezpośredni związek między tymi właściwościami mózgu a zdolnościami poznawczymi”.
Obecnie przybywa dowodów na to, że odżywianie odgrywa znaczącą rolę w starzeniu się mózgu, a każde nowe badanie pomaga uzyskać lepszy wgląd w to, jak nasze mózgi są ściśle powiązane ze wszystkimi innymi częściami i funkcjami ciała. Badanie to uchwyciło jedynie migawkę w czasie i nie jest wystarczająco kompleksowe, aby wykazać przyczynę i skutek. Jednak podobne wnioski pojawiły się w badaniu przeprowadzonym w 2023 r., w którym obserwowano uczestników przez 12 lat, i również stwierdzono związek między dietą śródziemnomorską, a niższym pogorszeniem funkcji poznawczych.
W dalszej kolejności zespół chce przyjrzeć się badaniom klinicznym prowadzonym przez znaczną ilość czasu, aby sprawdzić, jak dieta i odżywianie mogą wpływać na starzenie się mózgu. Możliwe, że proste zmiany w tym, co jemy, mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera.
„Niniejsze badanie identyfikuje szczególne wzorce biomarkerów składników odżywczych, które są obiecujące i mają korzystne powiązania z miarami wydajności poznawczej i zdrowia mózgu” – mówi Barbey.
Badanie opublikowano w npj Aging.
Ekologia.pl (JSz)
- David Nield; "Scientists Discover Key Food Nutrients Linked to Slower Brain Aging"; https://www.sciencealert.com/scientists-discover-key-food-nutrients-linked-to-slower-brain-aging; 27-05-2024;




