Czarne pomidory trafią wkrótce do sprzedaży
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Czarne pomidory trafią wkrótce do sprzedaży

Czarne pomidory trafią wkrótce do sprzedaży

Wyhodowane wspólnie przez cztery włoskie uniwersytety czarne pomidory o nazwie „Sun Black” trafią do sprzedaży. Nowa odmiana pomidora zawiera dużą ilość korzystnych dla zdrowia antyutleniaczy.

Sadzonki czarnych pomidorów trafią do sprzedaży 10 kwietnia, źródło: https://www.sssup.it

Sadzonki czarnych pomidorów trafią do sprzedaży 10 kwietnia, źródło: https://www.sssup.it

Czarny pomidor jest wynikiem współpracy naukowców z ośrodków badawczych w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie.

Pigment zawarty w skórce tych wyjątkowych pomidorów zawiera barwniki z grupy antocyjanów. Antocyjany, występujące m.in. w czerwonych winogronach, wiśniach, jagodach, jeżynach i aronii, od wielu lat uchodzą za składniki bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Naukowcy uważają, że względu na wysoką zawartość antyoksydantów, spożywanie czarnych pomidorów ochroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi (otyłość, cukrzyca), na rozwój których wpływają wolne rodniki.

Badacze zwracają też uwagę, że antocyjany zawarte w pomidorach „Sun Black” spowalniają proces dojrzewania, dlatego psują się one później od czerwonych i są bardziej odporne na choroby pochodzenia grzybicznego.

www.sssup.it

Pigment, który odziedziczyły pomidory, znajduje się głównie w skórce owoców i jest światłoczuły. Oznacza to, że im dłużej pomidor ma szansę pozostać na krzewie w słońcu, tym bardziej ściemnieje. Oprócz skórki i wartości odżywczych pomidory Sun Black nie różnią się od tych tradycyjnych – mają czerwony miąższ i taki sam smak.

Naukowcy zapewniają, że przy tworzeniu czarnych pomidorów nie były stosowane modyfikacje genetyczne, a ich wyjątkowe właściwości uzyskano za pomocą tradycyjnych technik krzyżowania.

„Badania nad czarnymi pomidorami, które powstały w wyniku krzyżowania, pokazują, że pigment zawarty w skórce jest odporny na działanie grzybów. Odporność tą zawdzięczają barwnikom z grupy antocyjanów. Dlatego czarny pomidor może być stosowany, jako naturalny środek do wzmacniania układu odpornościowego” – powiedział koordynator projektu Pierdomenico Perata z Instytutu Przyrodniczego z Scuola Superiore Sant’AnnaScuola.

Ekologia.pl
Bibliografia
  1. Ośrodki badawcze w Pizie, Viterbo, Reggio Emilia i Modenie;
4.6/5 - (16 votes)
Subscribe
Powiadom o
13 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Po co kupować, wystarczyło wyjąć z sałatki nasiona, zasiać i Sun black rosną na działce :-)

Czarna odmiana pomidora nosi nazwę „Indigo Rose” i została wyhodowana przez zespół naukowców z Oregon State University, pod kierownictwem prof. botaniki Jima Myersa.

Czarna odmiana pomidora nosi nazwę „Indigo Rose” i została wyhodowana przez zespół naukowców z Oregon State University, pod kierownictwem prof. botaniki Jima Myersa.

Czarna odmiana pomidora nosi nazwę „Indigo Rose” i została wyhodowana przez zespół naukowców z Oregon State University, pod kierownictwem prof. botaniki Jima Myersa.

Mam w tym roku Czarnego ksiecia- sposrod 14 odmian obok zóltego Golden Boy nakbardziej plenny ,wspaniale duze owoce ,przesmaczny ,nie peka i pieknie dojrzewa. Jest po prostu swietny ,malinowe przy nim to dramat. Zawsze go bede sadził-dodam ze jest pod folia.

Czarnych odmian pomidorów jest dużo ,wiem bo sadze od wielu lat.Są owoce o wielu kształtach i wielkości.Jedno cechuje je na pewno ,są bardzo smaczne.Osobiście znam 5 odmian,od dużych po małe typu cherry.Pozdrawiam fanów czarnych pomidorów.

Witam Barburkę.
Poszukuję specjalistów od pomidorów. Najlepiej z okolic Opola.

POSADZIŁEM czarnego księcia lecz zobaczyłem go trochę późno i nie wiem czy zdąży zaowocować ale jeśli tak to napisze jak i co. Malinowe i koktajlowe już jem.

miałam w ubiegłym roku w szklarni ,w tym już nie sadzę strasznie pękały nie zerwałam żadnego całego

Sun Black nie różnią się od tych tradycyjnych – mają czerwony miąższ i taki sam smak.

Ciekawe jak smakują:)

Jak pyszne pomidory. Im więcej słońca tym ciemniejsze, słodsze i gładsze.

W artykule napisane jest: Sun Black nie różnią się od tych tradycyjnych – mają czerwony miąższ i taki sam smak.