Czy olej z mikroalg może zastąpić olej palmowy?
Ekologia.pl Wiadomości Wpływ człowieka na środowisko Czy olej z mikroalg może zastąpić olej palmowy?

Czy olej z mikroalg może zastąpić olej palmowy?

Według nowego badania olej z mikroalg może być zdrowszym, bardziej przyjaznym dla środowiska substytutem oleju palmowego.

fot. shutterstock

fot. shutterstock

W lutowym wydaniu Journal of Applied Phycology naukowcy z Nanyang Technological University (NTU) w Singapurze opisali, w jaki sposób produkowali olej z mikroalg i odkryli pozytywne korzyści zdrowotne w porównaniu z olejem palmowym.

Olej pozyskiwany z mikroalg – fotosyntetyzujących mikroorganizmów żyjących w słonej lub słodkiej wodzie – zawiera więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (które obniżają poziom cholesterolu) i mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż olej palmowy.

Mikroalgi są mniej inwazyjne dla środowiska: są wszechobecne, naturalnie się regenerują, a ich zbieranie ma niewielki wpływ na środowisko naturalne. Natomiast pozyskiwanie oleju palmowego przyczynia się do wylesiania, zagrażając niezliczonym siedliskom zwierząt, zwłaszcza orangutanów, słoni karłowatych i nosorożców sumatrzańskich.

William Chen DSc, dyrektor Programu Nauki o Żywności i Technologii NTU, powiedział: „Opracowanie tych roślinnych olejów z alg to kolejny triumf NTU Singapore, ponieważ szukamy skutecznych sposobów rozwiązywania problemów w łańcuchu technologii rolno-spożywczych. zwłaszcza te, które mają negatywny wpływ na środowisko. Odkrycie tego jako potencjalnego źródła pożywienia dla ludzi jest okazją do zmniejszenia wpływu łańcucha dostaw żywności na naszą planetę” – powiedział Chen.

Rosnąca produkcja oleju palmowego

Obecnie olej palmowy jest składnikiem około połowy wszystkich produktów konsumenckich – zarówno jadalnych, jak i niejadalnych. Rolnicy wyprodukowali 77 milionów ton oleju palmowego w samym 2018 roku. Oczekuje się, że do 2024 r. liczba ta wzrośnie do 107,6 mln ton, pomimo niedawnego globalnego uznania szkodliwych skutków oleju palmowego.

NTU jest liderem innowacji w branży spożywczej. W czerwcu 2021 r. uruchomiono nowy kurs licencjacki poświęcony alternatywom dla mięsa, stworzony we współpracy z Good Food Institute Asia Pacific – pierwszy tego rodzaju kurs w Azji Południowo-Wschodniej.

Ekologia.pl (JSz)
4.9/5 - (11 votes)
Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments